10 sfaturi pentru o viata sexuala lipsita de riscuri

10-sfaturi-pentru-o-viata-sexuala-lipsita-de-riscuri

Nu exista nicio garantie absoluta ca poate exista intre doi oameni o relatie sexuala complet sigura, fara niciun risc, dar oricine poate avea relatii sexuale mai sigure, cu mai putine riscuri, daca urmeaza cu rigurozitate indrumarile specialistilor in domeniu.

 

Iata 10 sfaturi pentru situatiile in care e posibil sa faci dragoste.

 

1. Invata sa spui „NU”.

Cu cat stii mai putine despre cineva, cu atat mai mare e probabilitatea ca acea persoana sa-ti transmita o boala. Asa ca invata sa spui „NU” relatiilor sexuale intamplatoare.

 

2. Limiteaza-ti numarul de parteneri.

Ori de cate ori faci sex cu cineva, nu sunteti numai voi doi in pat. Fiecare partener cu care partenerul tau a facut vreodata dragoste si fiecare partener al fiecarui partener… se strecoara cu voi sub plapuma.

 

3. Nu te baza numai pe instincte.

In privinta bolilor cu transmitere sexuala, precautia e cea mai buna atitudine. In loc sa te bazezi pe instincte, mai bine bazeaza-te pe regulile preventive. Nu vei avea ce sa regreti!

4. Nu-ti amorti niciodata simturile cand intri in contact cu necunoscutii.

Ca sa poti practica relatii sexuale mai sigure, trebuie sa fii raspunzatoare de faptele tale, iar ca sa-ti poti asuma aceasta responsabilitate, trebuie sa fii in deplinatatea facultatilor mintale. Te poti rezuma la un suc sau o bere fara alcool.

 

5. Fa primul pas catre o viata sexuala mai sigura.

Daca te intalnesti cu cineva si relatia voastra pare sa progreseze, nu mai astepta, e cazul sa discuti despre practicile sexuale mai sigure. Cu cat ajungeti mai aproape de inceputul relatiei sexuale, cu atat va fi mai greu sa-l amanati.

 

6. Foloseste prezervativul.

Prima conditie ca sa folosesti un prezervativ e sa-l ai la dispozitie. Desi barbatii tineri au cate unul in buzunar pentru situatii „de forta majora”, trebuie sa stii ca prezervativele isi pierd valabilitatea dupa un anumit timp sau daca sunt expuse la caldura, de aceea nu folosi decat prezervative „proaspete”. In plus, orice femeie activa din punct de vedere sexual trebuie sa fie pregatita sa se protejeze nu numai impotriva unei sarcini nedorite, ci si impotriva bolilor.

 

7. Inainte de a face dragoste, consolideaza relatia cu partenerul.

Cheia unei vieti sexuale cat mai sigure e sa nu faci niciodata dragoste cu cineva pana cand intre voi doi nu s-a stabilit o relatie adevarata.

 

8. Evita comportamentele riscante.

Riscul de a transmite virusul HIV prin sex anal e mai mare decat prin alte forme de sex. Sexul oral fara protectie nu e o forma de sex mai sigura.

 

9. Nu uita de celelalte boli transmisibile pe cale sexuala.

Desi SIDA a ajuns pe prima pagina a tuturor ziarelor ea nu e decat una dintre multele boli cu transmitere sexuala. Unele forme de sifilis si gonoree au devenit rezistente la tipurile si dozele normale de antibiotice, ceea ce le face sa fie mult mai periculoase in prezent. Hepatita B e mult mai contagioasa decat bolile transmisibile sexual; din fericire exista un vaccin care previne imbolnavirea. Pentru herpes nu exista niciun fel de vaccin si niciun fel de tratament. De cele mai multe ori partenerul persoanei care are herpes se infecteaza la randul sau. Unele boli, cum ar fi chlamydia, sunt in continua expansiune, iar niciuna din bolile cu transmitere sexuala nu da niciun semn ca ar fi pe cale de disparitie.

 

10. Nu uita ca mai exista si alte variante.

Daca principalul motiv pentru care faci dragoste e ca vrei sa ai un copil, atunci n-o poti face decat prin contact peniano-vaginal neprotejat; dar daca nu acesta e scopul tau, daca faci dragoste pentru placere, atunci nu uita ca ai o multime de alte variante de a obtine satisfactia sexuala fara sa-ti asumi riscurile inerente ale penetrarii vaginale.

 

Specialist: Dr. Carmen Mihaela Radulescu

Medic primar obstetrica-ginecologie

Centrul Medical Medicover Plevnei

Tel: 021 310.44.10 – 11; 021 310.40.66

Asistent universitar UMF Bucuresti