4 situatii in care stiinta castiga in fata geneticii

situatii in care stiinta castiga in fata geneticiiFilmele science fiction ne-au invatat ca atunci cand stiinta incearca sa realizeze anumite modificari asupra corpului uman, modificarea genetica merge ingrozitor de prost. Dar realitatea este ca modificarile organismului cu ajutorul tehnologiei sunt mult mai putin infricosatoare si, poate, un pic mai utile. De la schimbarea infatisarii, si aici putem include dantura, rinoplastia (corectia estetica a nasului) si toate operatiile estetice la acest nivel, si pana la schimbarea totala a culorii ochilor nu mai este decat un pas.

 

 Schimbarea totala a culorii irisului

Toata lumea stie ca irisul are pigmenti care dau culoarea ochilor (ochi albastri, caprui, verzi) si ca acest lucru nici macar stiinta nu il poate schimba in totalitate. Sigur, poti purta lentile de contact colorate si sa iti schimbi temporar culoarea ochilor, insa iluzia dureaza doar pana cand scoti lentilele. Ei bine, acum exista un doctor din California, care pretinde ca a inventat o procedura care ii poate da irisului ce culoare vrei tu, in doar 40 de secunde (plus cateva mii de dolari).

Cum este acest lucru posibil, va intreb? Nu implica oare un tatuaj asupra globului ocular? De fapt, se pare ca, teoretic, toata lumea are ochi albastri. Daca toata lumea are ochii albastri, eu de ce ii am caprui? Ei bine, pentru ca ochii nostri contin prea multa melanina, care da culoare pielii, parului si ochilor. Acest pigment nu s-a stocat suficient in iris sau nu a fost “innegrit” de expunerea la ultraviolete (asa cum se inchide la culoare si pielea expusa la soare). Daca irisul contine o cantitate mare de melanina, ochii pot deveni negri sau caprui. Daca are putina melanina, atunci rezulta ochi verzi, cenusii sau caprui deschis. Dar acum, Dr. Gregg Homer, despre care am vorbit mai sus, sustine ca a descoperit o procedura cu laser care poate schimba in totalitate irisul unei persoane, transformandu-i culoarea ochilor in culoarea dorita de aceasta.

Practic, procedura consta in “arderea” pigmentul inchis la culoare din ochi. Schimbarea este posibila deoarece corpul uman nu are timp sa reactioneze asupra acestor modificari care ataca irisul in doua sau trei saptamani, toate urmele de maro din ochi disparand.

Suntem siguri ca multi dintre voi isi doresc o astfel de schimbare, insa nu va grabiti prea tare pentru ca aceasta procedura se afla inca in perioada de testare.  Vestea buna, totusi, este ca toate testele preliminare s-au dovedit a fi sigure si eficiente, sau cel putin asa sustine doctorul. El a testat aceasta tehnica pe animale, cadavre, si pe mexicani (serios!), toate fara nicio plangere. Vestea buna este ca, daca nu aveti rabdare sa asteptati pana cand procedura se va finaliza in totalitate, puteti da o fuga in California, unde veti realiza aceasta procedura pe propria raspundere.

 

Cresterea dintilor sparti/cazuti

Atata timp cat exista persoane in varsta sau… pucuri de hochei, pierderea dintilor va ramane o preocupare pentru noi, oamenii. Atunci cand un dinte este spart sau cade, nu e ca atunci cand unghiile sunt taiate sau barba rasa – dintele nu va creste din nou. Ei bine, de fapt, s-ar putea ca acest lucru sa nu mai fie valabil pentru mult timp, deoarece nu exista una, ci doua echipe care, in urma mai multor experimente si studii, au gasit solutia care face ca dintii sa creasca din nou. Ciudat, nu?

In primul rand, exista o echipa de la Universitatea din Alberta, Canada (unde riscul de pierdere a dintilor celor care practica hochei sau al copiilor  inainte de varsta de 15 ani este mult mai mare), care sustine ca a descoperit o metoda care poate face ca dintii cazuti sau sparti sa creasca din nou, cu ajutorul unor anumiti  emitatori de ultrasunete. Serios, savantii sustin ca undele de sunet vor face ca dintii sa creasca din nou. Procedura a dat atat de multe rezultate bune pe iepuri, incat oamenii de stiinta s-au gandit sa o incerce si pe oameni. Intrebarea noastra este: de ce au ales oamenii de stiinta un animal a carui dieta este compusa doar din apa si varza? Dar acestia au testat o varianta a metodei de ultrasunete si pe oameni si s-a constatat ca metoda este eficienta chiar si atunci cand radacina dintelui a fost deteriorata. Sistemul consta in cateva sedinte in care dintele este supus unor raze si, in cel mai scurt timp (“cel mai scurt timp” inseamna… “aproximativ un an”), dintele va creste la loc.

Mai recent, un grup de cercetatori de la Universitatea Columbia si Universitatea Nova Southeastern din Florida a demonstrat ca poate regenera dinti folosind celule stem dentare. Cand un pacient pierde un dinte, se adauga pur si simplu cateva celule stem dentare si se asteapta pana cand acestea vor prinde… radacina. Pacientii pot dezvolta noul dinte, fie in interiorul propriei lor guri, fie in afara corpului, rezultatul va fi acelasi. Si nu, celulele stem folosite pentru aceasta procedura nu provin de la embrioni. In schimb, acestea sunt colectate din dintii aruncati sau din alte “deseuri dentare”.

 

 shutterstock 56315164“Stay Alive” fara respiratie

Fiecare om functioneaza la fel: daca nu are aer, moare. Dezastrul este la fel de ingrozitor ca si atunci cand urmatoarea bucata din triplul tau cheeseburger alege o alta cale de a ajunge in stomac decat cea normala si produce asfixierea. In astfel de situatii, nu exista o alte cale de a trage aer decat prin ajutorul plamanilor. Ei bine, o echipa de cercetatori de la Spitalul de Copii din Boston a gasit o modalitate de a ocoli plamanii lenesi atunci cand acestia nu pot fi obligati sa-si indeplineasca singura sarcina pe care o au: sa inspire si sa expire aerul. Cercetatorii si-au dat seama ca plamanii sunt doar intermediari in obtinerea oxigenului, asa ca de ce sa nu incerce injectarea oxigenului direct in sange?

Acum, injectarea de aer direct in sange este un pic mai complicata de atat. In mod normal, unele efecte secundare neplacute pot aparea daca sunt injectate in vena cantitati mari de aer. Deci, ceea ce savantii au reusit consta in proiectarea unor microparticule, care au capacitatea de a transporta oxigenul in organism. Apoi au inconjurat aceste microparticule cu lipide (grasimi) si le-au pus intr-o solutie lichida pentru a le ajuta sa se amestece cu sangele. In cele din urma, pentru a testa daca este sau nu o descoperire, oamenii de stiinta au injectat aceasta solutie in animale care aveau un nivel scazut de oxigen in sange. Surpriza mare a fost atunci cand acestia si-au dat seama ca injectarea de microparticule a fost capabila sa restabileasca niveluri normale ale oxigenului din sange in doar cateva secunde. Chiar daca respiratia nu a fost permanenta, animalele au ramas in viata fara a lua o singura gura de aer si au prezentat si o incidenta mai redusa de complicatii, cum ar fi atacurile de cord.

Partea buna este ca, deoarece solutia poate fi administrata printr-o seringa, procedura poate fi efectuata de catre paramedici si administrata in momente de asfixiere.

 

Sfarsitul imediat al dependentei de substante toxice

Daca esti unul dintre ghinionistii al caror trup le este subjugat de vicii, afla ca stiinta are un cuvant de spus in aceasta privinta. O echipa de formata din cercetatori de la Universitatea din Adelaide si de la Universitatea din Colorado a reusit sa “blocheze” functiile cerebrale ale dependentilor de substante toxice, demonstrand ca dependenta de morfina si heroina poate fi blocata, iar durerea suferindului ameliorata. 

Cercetatorii au observat ca substantele toxice sunt in general in stransa legatura cu anumiti receptori imunitari numiti Toll-4 (TLR4), care actioneaza ca “un amplificator de dependenta”. In felul acesta, oamenii de stiinta au realizat un  medicament numit (+)-naloxona care are capacitatea de blocare selectiva a raspunsului imun legat de dependenta.  Noul medicament pare sa vizeze numai TLR4, lasand in acelasi timp toti receptorii neuronali intacti.

“Studiile noastre au demonstrat in mod concludent ca putem bloca dependenta prin intermediul sistemului imunitar al creierului, fara a impiedica functionarea corespunzatoare a acestuia”, spune autorul principal al studiului, Dr. Mark Hutchinson. “Atat sistemul nervos central cat si sistemul imunitar joaca un rol important in crearea dependentei, dar studiile noastre au aratat ca tot ce trebuie sa facem este sa blocam raspunsul imunitar din creier pentru a preveni nevoia de droguri opioide.”

Cu putin noroc, studiile clinice ar putea fi finalizate in urmatoarele 18 luni.

 

Text: Andreea Popescu