5 sporturi la moda

sport-shutterDupa gimnastica acvatica si aerobica, descoperiti noi sporturi “made in SUA”, originale si tonifiante: cardio-funk-ul, biking-ul si acvastepul… Care sunt efectele lor asupra frumusetii si sanatatii? Veti afla in cele ce urmeaza.

Programele din salile de sport se imbogatesc cu tot mai multe exercitii, care mai de care mai originale. Inspirate, de obicei, din sporturile deja cunoscute, ele usureaza efectuarea anumitor exercitii consacrate, permitand antrenarea corpului intr-o maniera mult mai inteligenta, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Acvastepul, pentru o silueta perfecta
Va mai amintiti de faimosul step, acel tip de mers in care se urca si se coboara pe ritm muzical? Acvastepul are acelasi principiu, doar ca se practica in piscina. Fiecare practicant va intra in apa pana la brau. Miscarile sunt comparabile cu cele efectuate in sala, pe muzica, fara coregrafie. Apa permite o antrenare mai eficienta si mai lunga ca durata, fara transpiratie si stres. Specialistii sunt de parere ca acvastepul este mult mai benefic decat stepul “aerobic”. In apa, corpul nostru cantareste a zecea parte din greutatea lui normala. Persoanele cu cateva kilograme in plus sau cele cu tulburari articulare pot sa se miste mult mai lejer in apa, fara dureri in zona genunchilor. De altfel, aceasta activitate acvatica dubleaza pierderile de calorii, deoarece corpul cauta sa se incalzeasca. In fine, apa amelioreaza circulatia venoasa si fortifica inima.

Biking-ul, pentru dezvoltarea rezistentei
A pedala pe o bicicleta de apartament alaturi de alte 30 de persoane intr-un ritm de muzica foarte alert, cam asta ar fi definitia biking-ului. Adus de peste ocean, acest sport este acum in voga si in Europa. Pentru ca cererea este foarte mare, in multe sali sunt date la perete aparatele uzuale de gimnastica pentru a fi instalate bicicletele. Puterea imitatiei in colectivitate este foarte mare, asa ca nu poate fi decat antrenant sa pedalezi in acelasi ritm muzical cu ceilalti. Acest exercitiu creste rezistenta organismului deoarece el necesita un efort indelungat si constant, de parca am alerga in turul Turul Frantei… Pentru ca inima este organul cel mai solicitat, este recomandat sa se faca acest exercitiu treptat, nu in mod extenuant, de prima data.

Trampolina – va invata sa va stapaniti
In urma cu 10 ani, trampolina nu lipsea din antrenarea pilotilor de avion si a parasutistilor. Astazi, exista chiar o disciplina care a fost prezentata pentru prima oara la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000. In Franta exista deja 150 de cluburi unde se practica acest tip de exercitiu. Scopul: realizarea de figuri cat mai sus spre tavan, urmate de caderea cu precizie. Pentru a reusi acest exercitiu trebuie sa inveti sa-ti stapanesti corpul si frica. Toti muschii lucreaza pentru ca saritura presupune o mare destindere. Cel mai mare atuu al trampolinei este acela ca te ajuta sa iti domini teama. Nu este chiar usor sa sari de la 4 metri inaltime, avand senzatia de gol in stomac. Sunt foarte bine stimulati muschii abdominali si dorsali, ca sa nu mai vorbim de inima. Totusi trebuie sa fiti prudenti, exista riscul sa va loviti in cadere.

Cardio-funk-ul pentru intarirea inimii
Cardio-funk-ul ca si celelalte versiuni ale sale (“low impact aerobic”), cardiosalsa, mambo si hip-hop-ul este un derivat al aerobicului. El se practica pe muzica ritmata, mai mult sau mai putin alerta,     in functie de nivelul participantilor. Cardio-funk-ul face parte din exercitiile grupate sub numele de cardio-training, adica sporturi care, dupa cum indica si numele, solicita inima, accelerand ritmul cardio-respirator. Este un soi de coregrafie: miscarile sunt inlantuite, insotite cateodata de accesorii precum stepul aerobic. Recomandate mai ales celor care au peste 40 de ani, aceste exercitii trebuie urmate doar dupa un test de efort facut intr-un cabinet medical. In Franta, la inscrierea pentru cardio-funk, se solicita un certificat care sa ateste ca participantul este apt pentru un asemenea exercitiu. Mare atentie la excesul de salturi si step pentru ca riscati sa antrenati tulburari articulare.

La capoeira, pentru a slabi

Aflata la granita dintre artele martiale si dans, la capoeira are la origine o metoda de aparare folosita in vremuri indepartate de sclavii negri din Brazilia. Miscarile de lupta erau adaptate cantecelor traditionale africane si sunetului de percutie pentru a simula un dans. Capoeristii canta vocal si instrumental, bat din palme, facand din maini cercuri (“roda de capoeira”). In centru se afla doua persoane care se infrunta in pozitia din picioare, in patru labe sau culcate. Principiul consta in a opri miscarea adversarului inaintea impactului. Prin acest exercitiu se castiga suplete, vigoare, agilitate si echilibru.  Fiind un sport de lupta asemeni judo-ului, la capoeira prezinta si riscul de a te lovi, de a face luxatii si entorse. Este foarte important sa alegeti cu grija instructorul. Multi pun accent pe aspectul artistic al acestei discipline, pierzandu-se astfel din agresivitatea ei.

Text: Ema Ofiteru