7 MITURI despre ACNEE

shutterstock_25880995Studiile Academiei Americane de Dermatologie arata ca aproape toti copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani au cosuri, puncte negre si comedoane la un moment dat. 17 milioane de oameni in Statele Unite – incluzand adulti, adolescenti si preadolescenti – sufera de acnee. Dezvaluirea miturilor legate de acnee este doar jumatate din batalia pentru o piele curata.



GRASIMILE, PRAJELILE SI CIOCOLATA POT PROVOCA ACNEE

Fals. Numeroase studii stiintifice au ajuns la aceeasi concluzie: nu exista nicio legatura intre dieta si acnee. Desi ati putea fi tentata sa folositi acest mit pentru a va incuraja copilul sa manance mai multe legume si fructe, nu este corect sa dati vina pe pizza, sucuri, cartofi prajiti sau ciocolata pentru aparitia cosurilor.

 

CU CAT VA SPALATI MAI DES PE FATA, CU ATAT VETI AVEA MAI PUTINE ERUPTII

Fals. Spalatul zilnic al fetei elimina celulele epiteliale moarte, excesul de grasime si murdaria, dar excesele vor duce la uscarea si iritarea pielii – exact conditiile de inrautatire a acneei. Dermatologii recomanda spalarea usoara a fetei, de cel mult doua ori pe zi, cu un produs delicat, si uscarea fetei prin tamponare usoara. De asemenea, trebuie evitate lotiunile tonice cu o concentratie mare de alcool care pot duce la uscarea pielii.

 

DACA LE STOARCEM, COSURILE VOR TRECE MAI REPEDE

Fals: Chiar daca un cos stors nu va fi vizibil pe moment, prin acest procedeu putem prelungi durata de vindecare. Prin stoarcere, bacteriile existente in cos vor fi impinse in profunzimea pielii, inflamand si iritand zona. Uneori, in urma stoarcerii poate ramane o cicatrice maro sau rosie care poate dura luni de zile, iar unele semne pot ramane pentru totdeauna.

Aparitia unui cos imens survine de multe ori exact in perioada unui eveniment important din viata. In aceste cazuri, dermatologul poate face o injectie cu cortizon pentru a reduce roseata si inflamatia. Dermatologul poate recomanda si tratamente in cazul adolescentilor care au ramas cu semne cicatriceale.

 

BRONZUL AJUTA LA CURATAREA PIELII

Fals. Chiar daca bronzul acopera pentru moment roseata pielii, nu exista dovezi ca acesta va va scapa de acnee. Persoanele care se bronzeaza la soare risca sa-si usuce, irite sau sa-si arda pielea. De asemenea, creste riscul imbatranirii premature si al aparitiei cancerului de piele. Intrebati medicul daca nu ar fi mai indicata o crema autobronzanta. In cazul in care iei medicamente contra acneei (inclusiv pastile contraceptive, care sunt deseori prescrise in cazul acneei), este foarte important sa eviti soarele si solariul deoarece medicamentele produc sensibilizarea acuta a pielii.

 

NU MACHIAJULUI SI BARBIERITULUI DACA VRETI O PIELE CURATA!

Fals. Produsele cosmetice care au etichete ca sunt non-comedogene si non-acneegene nu vor inchide porii, deci pot fi folosite. Unele produse contin peroxid de benzoil si acid salicilic, ajutand la lupta impotriva acneei. Cremele impotriva acneei lucreaza in timp ce acopera cosurile. Totusi, daca un produs pare sa irite pielea sau sa provoace eruptii, opriti imediat folosirea acestuia si anuntati medicul dermatolog.

Cosmeticele inscriptionate “organice” sau “produs natural” au castigat tot mai multa popularitate. Insa ele pot contribui la inchiderea porilor, fapt care favorizeaza acneea, asa ca e bine sa fie evitate la persoanele cu predispozitii pentru eruptii. Adolescentii cu acnee care se barbieresc pot folosi lame cu protectie sau aparate electrice, dar trebuie sa fie atenti sa nu-si rupa cosurile pentru ca se pot infecta.

 

DACA AVETI ERUPTII DESE, TREBUIE SA MARITI DOZA DE MEDICAMENTE

Fals. Mai mult nu inseamna mai bun. Nu trebuie administrate, fara prescriptie medicala, tratamente pentru acnee, care contin ingrediente ca peroxidul de benzoil si acidul salicilic. Supradozarea medicamentelor duce deseori la inrautatirea acneei prin uscarea si iritarea pielii.

 

Medicul dermatolog poate prescrie tratament impotriva acneei daca:

– s-a incercat medicatie fara prescriptie cu rezultate minime sau deloc;

– au aparut cicatrice;

– sunt cosuri mari, dureroase;

– pielea este inchisa la culoare si se formeaza pete intunecate.

 

In cazul tratamentului acneei, trebuie stiut ca rezultate notabile apar cam in 8 saptamani.

 

ACNEEA, CAUZATA DE IGIENA PRECARA

Fals. Acneea este o boala determinata de cresterea secretiei de sebum, de tulburari de keratinizare la nivelul foliculilor pilosi, de infectia cu Propionibacterium acnes. Dupa cum mentionam la mitul numarul 1, revin cu ideea ca nici igiena exagerata, indiferent de produsele utilizate, nu face bine tenului acneic, dermatologii recomandand spalarea pe fata in medie de doua ori pe zi.

 

Text: Alexandra Lupu