Afectiuni ale organelor respiratorii

shutterstock 47632561Sezonul rece aduce cu el vant si frig, factori care duc la aparitia racelii si a problemelor la nivel respirator. Pentru ca cele mai bune tratamente sunt cele pe care natura ni le ofera, am intocmit pentru voi o mica lista ce contine cele mai eficiente ceaiuri care lupta impotriva virusurilor.



  • Ceai antibronsitic

Compozitie: frunze de patlagina, frunze de podbal, frunze de urzica, muguri de pin, radacina de iarba-mare, radacina de ciubotica-cucului, sovarv.

Afectiunile organelor respiratorii ating in primul rand mucoasa cailor de intrare (gura, nasul), dand guturaiul, urmat uneori de laringita, apoi inflamarea bronhiilor – bronsita – care se manifesta prin tuse, expectoratie, jena in respiratie etc.

Frunzele de podbal si patlagina, care intra in compozitia acestui ceai, prin mucilagiile ce le contin, au proprietati emoliente, usurand starile congestive ale cailor respiratorii, iar mugurii de pin, sovarvul si radacinile de iarba-mare au actiune antiseptica. Urzica, prin vitaminele A,C si K, are insusire cicatrizanta si antihemoragica. Pentru a ususra expectoratia, in formula acestui ceai s-a mai introdus si radacina de ciubotica-cucului, care are proprietatea de a fluidifica secretiile bronhice, ajutand astfel la eliminarea lor.

In tratamentul bronsitelor acute si cronice, uleiurile volatile, mucilagiile si saponinele din plantele medicinale contribuie la vindecarea sau ameliorarea afectiunii prin actiunea lor asupra mucoasei inflamate, asupra secretiilor bronhice si asupra microbilor care au provocat imbolnavirea. In tratamentul bronsitelor se urmareste antisepsia cailor respiratorii, care se realizeaza prin uleiurile volatile, drenarea secretiilor si modificarea lor, precum si calmarea tusei. Uleiurile volatile mai actioneaza si asupra sistemului nervos central, producand o ameliorare in respiratie, prin dilatarea bronhiilor. Din ceaiul antibronsic se beau doua-trei pahare pe zi, de preferinta indulcite cu miere de albine.

  • Ceai pectoral

Compozitie: flori de nalba, flori de ciubotica-cucului, flori de tei, frunze de nalba-mare, fenicul, isop, trei-frati-patati, cimbru-de-cultura.

Acest ceai completeaza actiunea ceaiului antibronsitic, calmeaza tusea, datorita principiilor active aflate in cimbrisor si trei-frati patati. Ca antiseptice pulmonare, in compozitie s-au introdus isopul si feniculul. Actiunea emolienta se datoreaza florilor de tei, florilor si frunzelor de nalba. Florile de ciubotica-cucului, pe langa efectul emolient, au si proprietatea de a favoriza expectoratia.

Ceaiul se foloseste cu succes la tratarea bolilor aparatului respirator: raceli, gripe, bronsita acuta si cronica, catar pulmonar, tuse, raguseala etc.

Se bea caldut, indulcit cu miere de albine sau cu zahar.

  • Ceai sudorific

Compozitie: flori de soc, flori de tei, flori de musetel, rizomi de pir, isop.

In gripa si raceala, insotite de temperatura, ceaiul sudorific provoaca o transpiratie abundenta, urmata de o scadere a febrei.

Proprietatile sudorifice sunt atribuite florilor de soc si tei ce intra in compozitia ceaiului. Odata cu transpiratia, s-a cautat ca substantele toxice ce se formeaza in organism sa fie eliminate si prin diureza. In acest scop, formula acestui ceai s-a completat cu rizomi de pir.

Pentru dezinfectarea cailor respiratorii si pentru a mari puterea de rezistenta a organismului contra microbilor, in compozitia initiala s-au introdus plante cu actiune antiseptica si bactericida ca musetelul si isopul.

Transpiratia provocata de ceaiul sudorific ajuta mult la ameliorarea si vindecarea bolilor aparatului respirator. Acest ceai se bea cat mai caldut, indulcit cu zahar sau cu miere de albine.

  • Ceai pentru gargara

Compozitie: flori de musetel, frunze de nalba-mare, frunze de salvie, radacina de cerentel, capsule de mac, cimbrisor. De multe ori, in starile gripale sau de raceala, amigdalele se inflameaza. In acest caz, se recomanda o gargara antiseptica, care are proprietatea de a micsora inflamatiile si calma durerile.

Frunzele de nalba din acest ceai au actiune emolienta. Datorita mucilagiilor si uleiurilor volatile din musetel, cimbrisor, salvie si cerentel, ceaiul are o actiune antiinflamatorie, cat si dezinfectanta asupra mucoaselor inflamate.

Alcaloizii din capsulele de mac au proprietati anestezice, contribuind la calmarea durerilor. Taninul din radacina de cerentel are insusiri astringente si hemostatice.

Acest ceai poate fi folosit cu succes si in abcesele dentare, gingivite (sangerarea gingiilor) si, in general, in toate afectiunile gurii.

Pentru gargara, ceaiul trebuie sa fie caldut.

  • Ceai antiastmatic

Compozitie: flori de coada-soricelului, frunze si flori de paducel, frunze de podbal, frunze de salvie, cimbrisor de camp, isop, menta, talpa-gastei, unguras.

Acest ceai aduce ameliorare bolnavilor de astm. Actiunea terapeutica a ceaiului se datoreste celor noua plante din compozitia sa. Frunzele de podbal, prin continutul lor mucilaginos, au un efect emolient asupra cailor respiratorii si de fluidifiant al secretiilor bronhice.

Coada-soricelului, isopul, salvia, cimbrisorul, menta si ungurasul, datorita uleiului volatil pe care-l contin, au proprietati antiseptice, produc o usoara dilatatie a bronhiilor, calmand, in acelasi timp, spasmele care provoaca tusea astmatica. Talpa-gastei actioneaza ca un sedativ nervos si cardiac, iar frunzele si florile de paducel, datorita compusilor flavonici, produc o vasodilatatie care face sa scada presiunea sangelui, creand astfel un echilibru in organism. Acest ceai poate fi utilizat ca o completare a tratamentului indicat de medic.

Se beau doua-trei ceaiuri pe zi, timp mai indelungat.

Text: Adelina Gruia