Ai grija de parul tau

ingrijiri-shutterUnul din elementele definitorii ale aspectului nostru estetic este dat de podoaba capilara. Dintotdeauna omul, fie el barbat sau femeie, a acordat o mare importanta parului sau. S-au incercat de-a lungul timpului tot soiul de combinatii legate de coafuri, frizuri si apoi chiar de culoarea parului, folosindu-se pentru acest ultim aspect substante diverse, unele extrem de daunatoare firului de par.
Ca si pielea, firul de par are vulnerabilitatea lui si orice exces exercitat asupra lui il slabeste, il face mai subred, mai casant si in final, incet dar sigur, firele de par incep sa cada. Trebuie mentionata aici si folosirea in exces a sampoanelor, indiferent de calitatea lor. In mod normal la un om obisnuit, care-si desfasoara activitatea intr-un mediu normal (fara exces de praf, fum si substante toxice) este suficient sa se spele pe cap (la propriu) doar de doua ori pe saptamana. Singurele persoane indreptatite sa se spele mai frecvent sunt cele cu par gras.

Spalatul si samponatul in exces
Ca si pielea, care spalata foarte des, in loc sa devina mai catifelata si sa para mai supla, mai elastica si hidratata, devine din ce in ce mai uscata, se descuameaza si capata un aspect zbarcit sau macerat, la fel si parul spalat in exces isi pierde din calitatile sale initiale, mai ales daca schimbam mereu samponul si nu gasim unul care sa se adapteze structurii lui. Se stie ca exista par uscat, par gras si par normal si este firesc ca fiecare sa cautam samponul care se potriveste acestei clasificari. Este bine ca in timpul samponarii sa ne masam pielea de la nivelul capului, sau asa cum se spune, radacina firului de par.
Vopsitul si decoloratul
Vopsitul si decoloratul parului, prin substantele chimice folosite, va duce in timp la subtierea firului de par, el va deveni mai casant, mai moale sau mai aspru si in final va incepe sa cada, si atunci, cum este mai bine? Cu parul nostru natural si cu culoarea sa, sau cu un par rar, dar multicolor?
Sfaturi practice
Trebuie sa ne protejam parul si sa-l pastram asa cum ne-a inzestrat natura, iar eventualele “imbunatatiri” estetice sa le folosim ceva mai rar. Pentru spalat, trebuie sa cautam samponul care se potriveste cel mai bine structurii firului nostru de par si sa gasim in multitudinea de produse comerciale, ceva de calitate, eventual cu ajutorul unui dermatolog. {i nu uitati, de doua ori pe saptamana este suficient…
Text: Dr. Rares Iacobescu
medic specialist dermato-venerologie