Alege dieta potrivita pentru tine

shutterstock_5880844Daca ai incercat mai multe diete de-a lungul timpului si nu ai fost foarte multumita de rezultate sau efectul yo-yo a fost nelipsit, foarte probabil nu ai ales o dieta potrivita pentru organismul tau. Stiu cat de greu este sa gasesti dieta potrivita si tocmai de aceea am facut acest material.

Atunci cand te apuci de o dieta, trebuie sa fii 100% sigura ca aceasta va da randament. Fiecare persoana este unica in ceea ce priveste structura corpului, obiceiurile alimentare si functiile metabolismului. Pentru inceput, trebuie sa iti faci un plan care va fi respectat in totalitate si o dieta care nu iti va afecta sanatatea.

Mai jos vei gasi 7 puncte importante pe care trebuie sa le stii atunci cand decizi sa urmezi o dieta in functie de nevoile tale. Cu toate acestea, tine minte: o dieta potrivita trebuie sa urmeze mai multi pasi si este important sa nu neglijezi niciunul pentru a avea rezultate bune si totodata pentru a nu-ti afecta sanatatea.


1. Controlul caloriilor. Cele mai bune planuri de dieta se bazeaza intotdeauna pe calorii si nu pe portiile alimentare. Tine minte ca nu vei putea fi la dieta pentru tot restul vietii, dar va trebui sa-ti adaptezi alimentatia pentru o viata sanatoasa. La urma urmei, dupa ce vei da jos kilogramele in plus, va trebui sa te si mentii. Altfel, efortul tau nu ar avea niciun rost. Dieta pe baza de lista de calorii are la baza premisa ca anumite alimente nu ingrasa, ba chiar au efecte inverse in corp ce duc la pierderea in greutate. Aceasta dieta este si o modalitate de a elimina toxinele din organism, ca o cura de detoxifiere.

2. Sunteti trecuta de a doua tinerete si vreti sa pierdeti in greutate, corect? Ei bine, ati facut vreodata o balanta intre cate kilograme vreti sa pierdeti si cat efort depuneti zilnic in timpul zilei? Trebuie sa fiti constiente ca rata metabolismului incetineste si, odata cu varsta, aveti nevoie de mai putine calorii. Daca faceti o munca fizica grea sau depuneti mult efort in timpul zilei, atunci consumul de calorii trebuie sa fie mai mare decat cel al unei persoane a carei slujba este de birou.
3. Dincolo de hranirea instinctiva exista si cateva reguli de baza in impartirea nutrientilor, astfel incat sa ne atingem obiectivele. O dieta care exclude orice grup de nutrienti (glucide, grasimi, vitamine, fibre etc.) complet nu poate fi o dieta sanatoasa. In dieta este normal sa apara variatii zilnice, de exemplu, in zilele cu antrenament poti avea mai multi carbohidrati simpli, iarna poti manca mai multa grasime animala, vara mai multe legume si fructe.
4. O dieta nu trebuie niciodata sa te faca sa mori de foame. O dieta ar trebui sa aiba intotdeauna alternative pentru satisfacerea foamei pe termen lung. In urma unei diete care presupune infometarea, kilogramele vor reveni.

5. Stai departe de dietele capricioase. Dietele capricioase sunt acele diete care se concentreaza pe pierderea rapida in greutate ignorand toate normele de sanatate. Daca iti poti alcatui o dieta personalizata bazata pe acest principiu, care sa se potriveasca vietii tale, kilogramele in exces nu vor intarzia sa dispara. Nu uita totusi sa fii rabdatoare si nici faptul ca acele kilograme pierdute repede se vor intoarce cu aceeasi repeziciune.

6. Existenta mancarii gatite la domiciliu iti ofera un bun control asupra caloriilor consumate. Poti inlocui produsele alimentare prevazute cu valori nutritive mari cu produse preparate chiar de tine. Renunta la dietele alimentare prefabricate. Acestea, indiferent cat de laudate sunt, au sanse mici sa ti se potriveasca si sa le poti urma pe termen lung.

7. Nu este recomandat sa se piarda mai mult de 3-4 kilograme intr-o saptamana. Cele mai bune planuri de dieta pot fi riguroase, dar niciodata brutale si, in plus, vor fi suficient de bune timp de 7 zile.

In zilele noastre sunt multe diete disponibile, unele extreme, unele realiste. Cred ca vechea idee ca, daca iti reduci caloriile ingerate si maresti nivelul de activitate fizica, vei pierde din greutate, inca e valabila, in majoritatea cazurilor. Este nevoie doar de vointa si de dorinta de a-ti organiza regimul alimentar. Poti sa-l organizezi pe alimente, pe mese, pe zile sau pe saptamani. Succes!

Text: Andreea Popescu