Alergiile si intolerantele alimentare – cu ce boli le confundam?

alergiiCum sa iti dai seama daca ai o intoleranta sau chiar o alergie alimentara atunci cand simptomele acestora  sunt atat de variate: balonari si dureri abdominale, diaree, constipatie, mancarimi ale pileii sau urticarie, dificultati de respiratie pana la astm, rinite, oboseala cronica si chiar depresie? De ce te-ai gandi la o alergie alimentara si nu la o boala clasica ca  gastrita, colita sau dischinezia biliara?



Confuzia intolerantelor si alergiilor cu alte boli poate fi periculoasa!

Tentatia e mare sa gandesti ca ai o afectiune care se rezolva cu medicamentele clasice si gata, ai scapat de ea! In realitate lucrurile nu stau chiar asa. Te trezesti ca te tratezi o prioada mare de timp pentru afectiunea “ x “ urmand intru totul indicatiile medicului si… stupoare! Nu se amelioreaza simptomele. Abia atunci incepi sa-ti pui intrebarea daca nu este vorba despre altceva. Si aproape intotdeauna ne gandim la ceva grav, pentru ca nu prea acceptam ca raul poate rezulta din respingerea de catre organism a anumitor alimente sau substante.

Diferente intre intolerante si alergii

Daca sunt la inceput si nu sunt grave, intolerantele si alergiile alimentare pot fi confundate cu boli ale tractului digestiv. Putem face insa o departajare a intolerantelor de alergii: intoleranta este generata de dificultatea digerarii sau absorbtiei unui  aliment, alergia e mai suparatoare putand duce pana la soc anafilactic. Intoleranta o rezolvi consumand cantitati mai mici din alimentul care a generat-o, in timp ce o cantitate foarte mica ingerata dintr-un alergen poate sa-ti provoace o reactie alergica.

Alimentele care pot provoca alergii alimentare sunt: produsele lactate, oualele,pestele si crustaceele, anumite cereale ca soia si graul. Exista anumite teste care pot fi facute la medic, de unde poti afla la ce aliment esti alergi, iar daca ai depistat acest aliment trebuie sa-l elimini de urgenta din dieta.

Antihistaminicele, bronhodilatatoarele, corticosteroizii pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar ele singure nu pot rezolva alergia,daca nu este inlaturat alergenul.

Intoleranta alimentara, pe de alta parte, se crede ca apare ca urmare a unor modificari imunologice ale organismului si se manifesta ca un disconfort sau o stare de rau in urma consumarii unui aliment consumat zilnic sau in cantitati mai mari. Intolerantele alimentare pot genera tulburari gastrice sau intestinale, manifestari dermatologice, dureri osoase si musculare, dureri de cap, mergand pana la atacuri de panica. Putem sa manifestam intoleranta la produse lactate, de panificatie, la produse din carne, ulei, rosii, cafea etc.

Cum iti dai seama daca ai intoleranta la anumite alimente?

Intolernata se poate depista cu ajutorul testului  EAV (eletroacupunctura ), o metoda rapida si fara durere, cu York Test- ul  care se poate face chiar acasa folosind un kit sau cu Pinner Test, un test de ultima ora de depistare a intolerantei alimentare, cu o metodologie medicala avansata, denumita Microarray Plus. Cu York –Test poti depista intoleranta pentru 100 de alimente iar cu Pinner Test pentru 200 de alimente.

O intoleranta netratata este echivalenta cu o otravire a organismului sau o acumulare de deseuri care poate genera chiar si obezitate. Acest lucru se petrece pentru ca lipsesc din organism anumite enzime necesare digerarii unor alimente.

In epoca noastra, din cauze care nu sunt inca pe deplin cunoscute, din ce in ce mai multe persoane au inceput sa sufere de alergii sau sa dezvolte intolerante la lactoza, gluten, samd. De aceea, este recomandabil sa iti faci aceste teste atunci cand  nu reusesti sa gasesti sursa anumitor probleme si indispozitii folosind metodele clasice de investigatie. Este important pentru noi sa ne simtim in forma si sanatosi iar stilul nostru de viata sa vina in ajutorul nostru  si nu impotriva noastra, pentru ca intotdeauna este  mai usor sa previi decat sa vindeci.

Text: Bianca Badescu