Algele si beneficiile pe care le aduc sanatatii

shutterstock 2541479Algele par sa fi fost primele organisme vii de pe pamant si suntem indreptatiti sa credem ca, fara ele, planeta noastra ar fi si acum un intins desert. In urma cu mai bine de trei miliarde de ani, o picatura de materie organica, hranindu-se cu apa strabatuta de lumina, ar fi devenit o alga unicelulara, care ar fi permis vietii sa se dezvolte. Astazi exista vreo douazeci si cinci de mii de specii de alge.

Fie ca sunt verzi, brune, rosii sau albastre, microscopice sau cu o lungime de cativa zeci de metri, algele ne ofera deja mult, fara ca noi sa fim constienti de acest lucru. Dar daca le-am acorda atentia pe care o merita, ne-am bucura de toate beneficiile.

 

O definitie

Algele sunt plante acvatice cu un mod de viata autotrof, adica fabrica ele insele, datorita functiilor lor clorofiliene, substantele organice de care au nevoie ca sa-si asigure supravietuirea.

Consistenta lor poate sa varieze in functie de specie. Pot sa fie foarte suple si chiar elastice, relativ rigide, carnoase, cartilaginoase sau tari ca piatra. Culoarea lor depinde de un complex pigmentar care comanda fotosinteza. Clorofila da nastere pigmentilor verzi, carotenoidul, pigmentilor galbeni sau portocalii, iar ficobilina pigmentilor rosii si albastri. Unele alge sunt recoltate de la mal, altele, de langa rauri, iar altele, din adancul marilor.

Algele-epave care se recolteaza de pe tarmuri s-au desprins de fundul marii la sfarsitul ciclului lor vegetativ, fiind duse de valuri pana cand au fost aruncate pe coasta. Ele sunt, in general, amestecate cu nisip si cu diferite deseuri. Sunt recuperate cele mai putin deteriorate direct de pe plaja sau din golfurile de unde au esuat. Furtunile mari aduc pe tarm cantitati considerabile de alge.

Algele de tarm sunt fixate de fundul marii si ies la iveala in timpul refluxului. Ele sunt taiate in acel moment cu un simplu cutit sau cu cosoare lungi special facute in acest scop. In sfarsit, algele de fund sunt descoperite in partile cele mai adanci ale marii si sunt recoltate fie de scufundatorii experimentati, fie direct de nave special echipate pentru aceasta operatie. Ele trebuie aduse pe uscat cat mai repede posibil, ca sa evite fermentarea. In toate cazurile, recoltarea algelor se face primavara, atunci cand sunt in plina activitate biologica.

 

Utilizare

Algele sunt folosite in alimentatie, in medicina naturala si in tratamente cosmetice.

In alimentatie, diferite societati consuma alge de secole. Este indeosebi cazul Orientului (in China, Japonia si India), care le-a folosit folosit in mod regulat si masiv. In perioadele de mare foamete, populatii intregi au fost salvate datorita lor.  Astazi, alimentatia noastra saraca in elemente vitale determina din ce in ce mai multe persoane sa consume alge, tocmai ca sa substituie aceste carente. Cele mai multe alge pot sa ne ofere direct ansamblul complet de elemente indispensabile pentru un bun echilibru alimentar si prezinta, astfel, posibilitati excelente de prevenire, ba uneori chiar de vindecare, a numeroase afectiuni. Algele se consuma in forma lor naturala ca garnitura. Ele pot fi si incorporate in unele alimente precum biscuiti si sare marina. Se mai fabrica si faina, comprimate si gelule de alge; aceste produse sunt vandute in magazinele de produse naturale.

In domeniul medical, algele sunt prescrise ca stimulente ale metabolismului general. Pentru ca au un continut de iod foarte ridicat, sunt recomandate pentru activarea unor glande endocrine.

In sfarsit, in domeniul tratamentelor cosmetice, s-a descoperit ca algele permit pielii sa reziste la agresiunile multiple carora trebuie sa le faca fata. Prin actiunea lor stimulatoare, ele amelioreaza circulatia sangvina aflata la originea unor surplusuri de grasimi si a celulitei. Ele reduc fermitatea tesuturilor curate si sunt recomandate pentru prevenirea si tratarea ridurilor. Reechilibrate, ele regularizeaza problemele pielii grase, uscate sau sensibile. In sfarsit, actiunea lor detoxifianta permite o mai buna eliminare a deseurilor glandelor sudoripare si sebacee.

Ca regula generala, se poate spune ca folosirea algelor in tratamentele cosmetice pastreaza si reface catifelarea, supletea si tonicitatea pielii si ii intarzie imbatranirea. Adaosul de uleiuri esentiale le amelioreaza performantele.

Text: Alina Lupa