Alimentatia bebelusului dupa intarcare

alimentatia-sursa shutterstockAlimentatia naturala la nou nascut si sugar inseamna laptele oferit de la san. In alimentatia artificiala se foloseste numai lapte praf. In alimentatia mixta copilul este hranit atat cu lapte matern cat si cu lapte praf. Diversificarea inseamna ca putem aduce in alimentatia bebelusului si a alte alimente in afara laptelui. Alimentatia naturala este foarte importanta in primele 3 luni, insa ar fi de dorit ca mama sa alapteze 6-9 luni, iar ideal 12-24 luni (conform OM/UNICEF)!

In primele luni de viata laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil asigurandu-i toti factorii nutritivi necesari si anticorpii care il protejeaza de infectii, alaptarea stabilind si o comunicare afectiva unica intre mama si copilul ei. Intarcarea este bine sa se faca treptat, in decurs de 1-3 saptamani. Mama se resimte mai putin iar sugarul se obisnuieste mai usor cu biberonul. Accidentele digestive posibile care pot aparea sunt varsaturi, inapetenta, neliniste, diaree, ele fiind mai reduse prin acest procedeu. In functie de varsta la care se face intarcarea sanului, laptele matern este inlocuit fie cu un alt preparat de lapte, fie cu o masa de diversificare.
 
Reguli de adoptat
La varsta mai mica de 3 luni se introduce preparatul de lapte adaptat varstei sugarului, recomandandu-se ca laptele de vaca sa se introduca dupa varsta de 1 an.
Daca intarcarea se face dupa 3 luni se poate incepe diversificarea dar respectand strict niste reguli:
– copilul trebuie sa fie perfect sanatos;
– alimentul ales se introduce in cantitati mici, crescute progresiv, pana la inlocuirea completa a unei mese de lapte in decurs de 3-4 zile;
– sucul de fructe nu inlocuieste o masa de lapte;
– nu se introduc simultan doua alimente noi, se lasa 5-7 zile intre alimentul deja introdus si cel care urmeaza pentru a se vedea reactiile ce pot apare;
– cand copilasul refuza alimentul cel nou se renunta temporar la administrarea lui;
– daca apar semne de intoleranta la alimentul nou introdus (diaree, varsaturi) acel aliment va fi suprimat temporar.
– diversitatea trebuie sa tina cont de gustul copilului! Orice modificare a regimului trebuie “propusa” si nu “impusa”!

Invatati sa evitati!
Este bine de stiut ca sunt cateva alimente de evitat la sugar:
– alimente care pot provoca aspiratie/inec: nuci, alune, fructe cu seminte, floricele de porumb, bomboane;
– alimente greu de digerat: carnati, sunca, mancaruri prajite grase sau condimentate;
– alimente ce pot determina alergie: lapte proaspat nefiert, albus ou, cacao, ciocolata, capsuni;
– mierea de albine poate fi contaminata cu spori de Clostridium Botulinum si se recomanda a nu se folosi inainte de un an!

Retineti!
Diversificarea alimentatiei corect facuta asigura un plus de elemente nutritive necesare cresterii si dezvoltarii normale a copilului. In aceasta perioada este foarte importanta colaborarea cu medicul pediatru pentru ca diversificarea sa fie facuta corect si sa nu reprezinte o mare problema ci o etapa fireasca in evolutia micutului.

Text: Dr. Roxana Botezatu

Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel.: 021 322.92.50; 021 323.14.88; 021 323.14.89; 9609.