Alimente bogate in vitamina D indicate tuturor

alimente bogate in vitamina dVitamina D aduce o multime de beneficii organismului nostru si este una dintre substantele de care organismul are nevoie in fiecare zi pentru a functiona optim. Necesarul de vitamina D poate fi completat printr-o combinatie de alimente, soare si un supliment daca este necesar. Vitamina D este una din vitaminele unice, deoarece corpul o poate produce prin expunerea regulata la soare.

Daca te feresti constant de razele soarelui, te poti confrunta cu un deficit de vitamina D, care afecteaza organismul. Conform specialistilor, un adult sanatos, cu varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani, ar trebui sa primeasca aproximativ 200 UI de vitamina D pe zi. Adultii mai in varsta au nevoie de un nivel mai ridicat de vitamina D, pentru mentinerea oaselor sanatoase.

Recomandarile pentru cei intre 51 si 70 de ani sunt de 400 UI de vitamina D si 600 UI pentru persoanele cu varsta de peste 70 ani.

Nu sunt multe alimente naturale bogate in vitamina D, insa urmatoarele 5 dispun de concentratii mari din acest nutriment.




Pestele, sursa importanta de vitamina D

 

Diferite tipuri de peste sunt bogate in vitamina D. De obicei, pestele crud contine mai multa vitamina D decat pestele fiert. In plus, se recomanda consumul pestelui conservat in ulei mai mult decat al celui in apa, datorita continutului mare din aceasta substanta nutritiva. Somonul si macroul ofera aproximativ 90% din doza zilnica recomandata de vitamina D.

 

Ouale contribuie la aportul de vitamina D

 

Ouale sunt usor de procurat si usor de gatit si contin foarte multe vitamine si minerale necesare organismului. In plus fata de vitamina D, ouale sunt o sursa buna si de vitamina B12, dar si de proteine??. Ouale asigura 9% din necesarul de vitamina D al organismului. Mai mult de atat, ouale sunt adesea recomandate persoanelor care sufera de deficienta de vitamina D. Aceasta se gaseste in galbenus.

 

Laptele – rezerva de vitamina D semnificativa

 

Laptele este fortificat cu vitamine, fiind o sursa excelenta de vitamina D. Fortificarea a inceput cu decenii in urma, cand rahitismul devenise o problema importanta de sanatate. Un singur pahar de lapte poate oferi pana la un sfert din aportul recomandat de vitamina D. Cu toate acestea, cele mai multe produse lactate (unt, branza, iaurt) nu sunt fortificate si contin doar cantitati mici de nutrienti adaugati.

 

Sucul de portocale contine vitamina D

 

O jumatate de cana de suc ??de portocale fortificat va oferi 45 UI de vitamina D. In timp ce aportul recomandat de vitamina D ramane la 200 UI, multi experti din sanatate cred ca nivelurile ridicate pot imbunatati foarte mult sanatatea si pot ajuta la prevenirea bolilor.

 

Cerealele integrale te ajuta sa previi carenta de vitamina D

 

Acestea reprezinta o sursa bogata de vitamina D, dar si de fibre, glucide de cea mai buna calitate si vitamine din complexul B. Sunt usor de procurat si asigura un mic-dejun sanatos. Atentie insa la eticheta produsului!

In cazul in care aceste alimente nu se incadreaza in dieta ta, poti obtine vitamina D in timp ce te plimbi prin soare. Corpul uman produce in mod natural vitamina D dupa expunerea la lumina UV.

 

Text: Andreea Popescu