(Alte) mituri despre mahmureala

shutterstock 84924820Desi alcoolul este metabolizat de catre organism in doar cateva ore, mahmureala dureaza si cate o zi. Durerile insuportabile de cap, starea de nervozitate si oboseala sunt doar cateva dintre starile care te incearca in dimineata imediat urmatoare dupa de ai consumat o cantitate de alcool mai mare decat ar fi trebuit.

Desi senzatia din seara cu pricina (a se citi atunci cand esti la o petrecere, de exemplu) este una euforica, dimineata este una critica. Pe cat de frumoasa este noaptea, pe atat de crunta este dimineata…

 

Mit: O mahmureala pe saptamana nu este mare lucru
FAPT: Alcoolul afecteaza sistemul nervos central. Cantitatile mari de alcool duc la deshidratarea organismului iar productia anumitor substante la nivelul creierului scade semnificativ. Acesta este principalul motiv pentru care te trezesti cu dureri de cap, senzatie de voma, ameteli si multe alte stari urate in dimineata urmatoare.

Mit: Si barbatii, si femeile resimt la fel efectele alcoolului
FAPT: Aceasta afirmatie nu este chiar cea mai adevarata. Daca un barbat si o femeie beau aceeasi cantitate de alcool, ei nu simt in acelasi fel efectele. Potrivit oamenilor de stiinta, femeile simt mult mai „adanc” efectele alcoolului. Asta pentru ca barbatii au un procent mai mare de apa in corpurile lor, care ajuta la diluarea alcoolului baut. Atunci cand femeile beau aceeasi cantitate de alcool, acesta se acumuleaza in sange.

Mit: Orice ai bea… tot te doare capul
FAPT: Nu este chiar adevarat. Conform ultimelor studii realizate in domeniu, un pahar de apa baut intre paharele  cu alcool ajuta organismul sa se hidrateze si elimina mai repede alcoolul acumulat in organism. Deci, daca vrei sa nu te trezesti cu o durere de cap de toata frumusetea, ar fi bine ca, langa sticla de alcool, sa ai si un pahar cu apa la care sa „apelezi” din cand in cand.

Mit: Daca bei vin, nu te doare capul
FAPT: Vinul rosu contine taninuri, compusi care se fac vinovati de declansarea durerilor de cap la unele persoane. Si bauturile tari, cum ar fi whisky-ul, duc la mahmureli severe. Daca esti ingrijorat cu privire la starea pe care o vei avea dimineata, atunci este cazul sa te orientezi catre bere si bauturi clare, cum ar fi vodca si ginul.

Mit: Cocktailurile (bauturi dietetice) nu duc la mahmureala
FAPT: Bauturile dietetice te ajuta doar atunci cand ai o problema cu un anumit numar de calorii, dar nu si atunci cand vrei sa eviti o mahmureala.  Cercetarile sugereaza, intr-adevar, ca fructele, zaharul si in general cocktailurile dau o mahmureala mai putin intensa decat dau celelalte bauturi.

 

Text: Andreea Popescu