Alunitele si negii: cand sunt normali si cand se pot transforma intr-un pericol?

Alunitele si negiiToti avem macar cateva alunite sau leziuni pigmentare pe piele, daca nu chiar si negi. Si de multe ori ne intrebam daca sunt normale sau maligne, daca nu cumva avem prea multe, daca este cazul sa ne ingrijoram ca ar putea fi canceroase, daca ar trebui sa le lasam in pace sau sa le excizam? Stim de mici copii ca nu este bine sa ne rupem alunitele. Motivul e simplu, daca le deranjam, acestea pot deveni maligne si pot declansa cancer de piele. Si este adevarat.

Nu ar trebui sa zgandarim alunitele si sa radem ori sa smulgem firele de par care au radacina pe suprafata lor. Scoaterea alunitelor din piele pe cale medicala pe de alta parte nu intra in categoria ”deranjamente”. Nu trebuie sa ne ferim deci de excizarea alunitelor atunci cand aceasta este facuta de catre un medic specialist, pentru ca de cele mai multe ori aceasta este singura cale pentru ca o alunita suspecta sa nu se transforme in melanom. Practic, este singura forma de tratament precoce in astfel de cazuri.



Cand trebuie sa ne ”scoatem” alunitele?

Atunci cand alunitele se afla intr-o zona unde este expusa traumatismelor, cum ar fi in zona unde purtam cureaua de la pantaloni, in zona bretelelor de la sutien, etc. De asemenea, trebuie sa ne monitorizam alunitele si daca observam modificari de culoare, de textura sau o crestere in diametru a acestora, trebuie sa mergem la medic, pentru ca acesta sa decida daca sunt periculoase si daca necesita excizare. O alunita care se inneagreste, se inroseste sau se coloreaza in mai multe nuante trebuie sa ne puna semne de intrebare. La fel trebuie sa procedam si in cazul alunitelor cu forma neregulata, asimetrice – si acestea au au potential crescut sa devina maligne

Alunitele rosii, mai periculoase decat cele maro?

Soarele este de multe ori responsabil de malignizarea alunitelor. Asa ca este bine sa nu exageram cu expunerea solara, sa folosim intotdeauna o crema cu FPS  peste 20 (cele cu FPS mai mic de 20 se pare ca nu ofera prea mare protectie), iar daca avem foarte multe alunite sau daca avem pielea foarte alba, este bine sa ne ferim sa facem plaja. Deja ai observat  probabil ca dupa ce stai la soare alunitele se inmultesc. Unele dintre ele sunt maro, insa exista si alunite rosii, care in mod normal sunt inofensive ca si cele cafenii. Unele alunite maro pot deveni rosii in urma expunerii la soare. Acest lucru le sensibilizeaza si creste riscul aparitiei cancerului de piele. Trebuie insa sa mergem imediat la medic atunci cand o alunita isi schimba culoarea din maro in rosu dintr-o data, fara sa fie rezultatul unei arsuri solare.

Negii chiar sunt inofensivi?

Negii, pe de alta parte, sunt excrescente ale pielii care nu reprezinta niciun pericol in general. Acestia sunt provocati de papilloma virus, care produce o crestere a stratului superficial al pielii. Virusul se ia prin contact direct cu negii de pe pielea altei persoane, prin folosirea in comun a prosoapelor, buretilor de baie sau lamelor de ras, din vestiare, dusuri, bazine de inot. Cu cat un neg este mai proaspat, cu atat riscul ca virusul sa se raspandeasca si pe alte parti ale corpului este mai mare. De obicei insa, dureaza in jur de 9 luni de la contactarea virusului pana la momentul in care negul se observa pe piele.

Negii sunt de mai multe feluri si exista persoane predispuse sa dezvolte aceste excrescente ale pielii. Cei mai contagiosi sunt insa negii genitali. Pe langa faptul ca se iau usor, nici folosirea prezervativului nu ne poate asigura protectia impotriva acestora. Problema este ca unii negi genitali vin la pachet cu cancerul de col uterin. In cazul celorlalti negi, problema pe care o pun este doar de ordin cosmetic. Daca vrem sa scapam de ei putem merge la medic sa ii cauterizeze. Unii dispar de la sine in timp, insa nu toti. Ca metoda naturala de uscare a negilor putem folosi sucul de rostopasca. O tulpina proaspata de rostopasca se taie, iar seva galbena care apare in urma taieturii se aplica doar pe suprafata negului. Tratamentul pentru negi trebuie repetat de cateva ori pana la disparitia excrescentei. Trebuie sa va asteptati insa ca pielea din zona respectiva sa se coloreze in maro pentru o scurta perioada, pana ce crusta rezultata se desprinde. Sau puteti incerca o crema ori un gel pe baza de rostopasca.

Observa schimbarile aparute la nivelul pielii tale si nu le ignora niciodata pe cele care par suspecte!

Text: Bianca Badescu