ANCA LUNGU: „Un copil da sens vietii”

ANCA LUNGU: ”Un copil da sens vietii” Este frumoasa, delicata si calda. In fiecare sambata si duminica, Anca Lungu prezinta telespectatorilor Antenei 1 cele mai proaspete stiri, interviuri in exclusivitate, dar si campanii care au schimbat vieti in cadrul Observatorului de la ora 19.00. Si pentru ca, de curand, a devenit si mamica, am stat cu Anca la povesti despre schimbarile pe care un copil le aduce in viata unei femei si despre modul in care a gestionat perioada de dupa nastere si sarcina.



TONICA: Se spune ca un copil iti schimba viata. La tine cum este, cum ai descrie aceasta experienta, ce s-a schimbat?

Anca Lungu: Eu as spune ca un copil da sens vietii, iti schimba prioritatile, te face mai responsabil, mai bun, mai intelept si mai rabdator. Te ajuta sa intelegi mai bine viata si sa pretuiesti ce e cu adevarat important.

T: Cum a resimtit venirea pe lume a celei mici sotul tau, Stefan, si cum se descurca in postura de tata?

Stefan e cel mai priceput tatic! Imagineaza-ti ca atunci cand sunt in redactie, la Observator, are singur grija de Natalia. Uneori ma amuz pe seama priceperii lui si il strig “mami doi”. Face tot ceea ce fac si eu, atata doar ca, din motive obiective, nu poate alapta.

T: Spune-ne cate ceva despre cea mica…

Natalia e un copil special. Sunt sigura ca vei auzi asta de la fiecare proaspata mamica pe care o vei intreba si mi se pare normal, insa am si argumente. In primul rand, e un copil extrem de dorit si asteptat pentru care ne-am rugat si ne-am pregatit mult timp. E un copil nascut din cea mai frumoasa dragoste si, desi a venit pe lume cu 6 saptamani mai devreme, e un bebelus extrem de puternic si sanatos. Eu si tatal ei i-am ales prenumele inca dinainte de a ramane insarcinata. Stefan imi zicea mereu ca daca vom avea vreodata o fetita, i-ar placea sa se numeasca Natalia iar eu ii promisesem inainte de a pleca la ceruri bunicii care m-a crescut ca daca voi avea o fetita ii va purta numele – Adriana. Cateva luni mai tarziu, inainte de a se naste minunea, am aflat ca Sfintii Adrian si Natalia se sarbatoresc in aceeasi zi, pe 26 august. Cu adevarat minunat e insa faptul ca bebelusul nostru s-a nascut prematur pe 30 mai, chiar de ziua Sfantului Mucenic Natalie. Am aflat asta la cateva zile dupa nastere.

T: Ti-a fost greu sa te descurci la inceput cu Natalia? Ai citit carti de parenting, ai apelat la sfaturile bunicilor, prietenelor sau te-ai lasat mai mult ghidata de instinct?

In primele luni de sarcina mi-a fost atat de rau incat, stand in pat, am studiat zeci de carti si teorii despre cresterea bebelusilor. M-au ajutat si informatiile accumulate, insa, cel mai mult m-a ajutat instinctul, dar si sfaturile altor mamici.

T: Sunt din ce in ce mai multe femei care aleg sa nu-?i alapteze la san copiii. Tu pentru ce ai optat (alaptat la san sau lapte praf) si de ce?

Acum, Natalia este alaptata exclusiv la san si sunt tare mandra de asta! A fost o perioada scurta in care a avut nevoie si de completare, dar am reusit sa scapam de biberon. E minunat sa-ti alaptezi bebelusul si e cel mai bun lucru pe care il poti face si pentru tine, si pentru el. Le sfatuiesc pe toate viitoarele mamici sa se informeze, sa apeleze la specialistii in alaptare daca e nevoie si sa faca tot ce le sta in putinta pentru a alapta. Chiar merita efortul!

T: Care a fost cel mai dificil moment in perioada sarcinii/dupa nastere?

Cel mai dificil a fost cu siguranta momentul in care a trebuit sa plec din spital fara Natalia. A mai ramas o saptamana la incubator si, in ciuda faptului ca era bine si o puteam vizita de 3 ori pe zi, sentimentul de goliciune m-a coplesit.

T: De ce ai ales sa nasti prin cezariana?

Din pacate, nu am avut de ales. Dupa un control de rutina, medicul mi-a spus: “E o urgenta! Maine trebuie sa te operez”. Mi-ar fi placut sa nasc natural si chiar ma pregateam pentru asta.

T: In ce a constat alimentatia ta in perioada sarcinii? Si cum s-a schimbat stilul tau de viata cat timp ai fost insarcinata?

In timpul sarcinii, am continuat sa mananc sanatos, asa cum o fac si acum, cand alaptez. Fara excese si poate putin mai consistent decat de obicei.

T: Dupa sarcina, corpul femeilor sufera anumite transformari. Tu cum ti-ai revenit dupa nastere?

Deocamdata m-a ajutat foarte mult alaptatul. Corpul unei femei care alapteaza consuma zilnic cu 500 de calorii mai mult. Inca n-am reluat sportul, in schimb am inceput sedintele de masaj.

T: Care sunt lucrurile pe care vrei sa i le imprimi Nataliei, ce vrei sa o inveti despre viata? 

Despre viata o vom invata ca trebuie traita frumos si pentru suflet! O vom invata sa fie fericita!

Text: Bianca Badescu