Antioxidantii impotriva imbatranirii

Antioxidantii protejeaza impotriva deteriorarii celulareZeci de ani dieteticienii v-au spus sa aveti o dieta echilibrata, variata si sa mancati moderat. Apoi au aparut vestile despre antioxidantii care va ajuta corpul sa functioneze mai bine, previn diferite afectiuni, reduc durerea si inflamarea muschilor in urma exercitiilor fizice. In lumina ultimelor cercetarii, oamenii de stiinta se gandesc la necesitatea suplimentelor de antioxidanti. Care este votul final? Chiar daca studiile vi se par complicate mai multe informatii despre antioxidanti va vor ajuta in luarea unei decizii.
 
Ce este un antioxidant?
Corpul produce in mod natural niste produse chimice care se numesc radicali liberi. Acesti radicali provoaca o deteriorare (oxidare) ireversibila a celulelor. Va fac vulnerabili in fata imbatranirii, cancerului, afectiunilor cardiovasculare si bolilor degenerative precum artritele. De?i corpul are un mecanism natural de antioxidare care va protejeaza impotriva deteriorarii celulare, anumiti factori din mediul inconjurator, cum ar fi fumul de tigara, gazele de evacuare, radiatiile, lumina solara excesiva, anumite medicamente si substante, stresul pot creste numarul radicalilor liberi. Ca o ironie a sortii, la fel se intampla si in cazul obiceiului sanatos de a face sport. Din fericire, foarte multe substante  pe care le gasim in alimente actioneaza ca antioxidanti. Oamenii de stiinta au efectuat studii mai ales asupra vitaminei A si C si asupra nutrientului betacaroten, pentru a afla care este rolul acestora in protejarea organismului.

Afectiune – aparare
Afectiuni cardiovasculare. Una din cauzele afectiunilor cardiace este placa arteriala. Aceasta apare in urma depunerilor de colesterol (o substanta grasa) pe peretii arterelor. Vinovata de constructia placii se crede a fi oxidarea colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta (LDL-C). Studii timpurii au concluzionat ca vitamina E reduce oxidarea LDL-C. O scadere importanta s-a inregistrat la barbatii si femeile care au luat 100 mg vitamina E pe zi (doza recomandata de dieteticieni fiind de 12 mg pentru femei si 15 mg pentru barbati). Insa, studiile mai recente au demonstrat ca doza zilnica minima necesara unei scaderi semnificative este de 400 mg zilnic. In perioada menopauzei femeile care au mancat cantitati moderate de alimente bogate in vitamina E au avut cu 50% mai putine afectiuni cardiace decat femeile care au evitat alimentele bogate in vitamina E.

Cancer. Diferite studii au aratat ca oamenii care consuma alimente bogate in vitamina C si beta-caroten au un risc mai mic sa dezvolte anumite tipuri de cancer. In urma acestor studii, oamenii de stiinta au inceput o serie de cercetari pentru a vedea daca suplimentele sunt sau nu indicate.. Rezultatele sunt promitatoare dar este prea devreme pentru o concluzie. Fumatorii care au primit suplimente de beta-caroten au avut un grad mult mai mare de risc in dezvoltarea cancerului de plamani decat fumatorii care nu au primit suplimente.

Exercitiul fizic. In timpul exercitiilor, corpul produce mai multi radicali liberi. Anumite exercitii ca ridicatul greutatilor sau alergarea la vale pot duce la dureri musculare iar productia de radicali liberi poate dura si cateva zile. Cele mai promitatoare studii despre antioxidanti si exercitiul fizic sunt cele axate pe vitamina E. Aceste studii au aratat ca vitamina E reduce productia de radicali liberi si oxidarea datorate exercitiului fizic. Intr-unul din studii, subiectii ce varsta de peste 55 de ani care au alergat si au mers la vale au beneficiat de un supliment zilnic de 800 mg de vitamina E. Subiectii cu varsta sub 30 de ani nu au beneficiat de nici un supliment. Autorul a concluzionat ca odata cu varsta nivelul vitaminei E scade, dar nevoia creste, astfel suplimentele pot ajuta.

Inapoi la fundamente?
Este evident ca oamenii care consuma alimente cu continut antioxidant sunt protejati de multe afectiuni cronice. Cantitatile de vitamina C si beta-caroten necesare protectiei pot fi usor obtinute prin alimentatie. Incercati sa consumati in fiecare zi 3-5 portii de legume si 2-4 portii de fructe. Asigurarea necesarului de vitamina E in alimentatie poate fi o mica problema deoarece principalele surse de vitamina E sunt alimentele bogate in uleiuri vegetale, cum ar fi semintele, nucile si graul germinat. Incercati sa adaugati si cateva alimente cu continut ridicat de vitamina E in alimentatia dumneavoastra si nu va temeti de putina grasime. Daca nu aveti necesarul de vitamina E din dieta puteti lua un supliment zilnic de 100 – 400 mg. Daca doriti cresterea aportului altor antioxidanti puteti lua o data pe zi un supliment de vitamine si minerale care contine antioxidanti. Nivelurile necesare sunt 250 mg vitamina C si 5-6 mg betacaroten.

Retineti!
Daca informatiile pe care le aveti despre suplimentele nutritionale nu va par inca foarte clare luati macar in considerare efectele lor benefice pe termen lung. Nu uitati vechea recomandare: mancati echilibrat, variat si moderat.

Text: Sandra Patrutescu