Terapia prin arta folosita in spitale

Arta terapeuticaDin complexul psihologiei, cu pedagogia si cu artele frumoase, s-a nascut o noua metoda care propune exprimarea artistica pentru recuperarea terapeutica. Pictura, teatrul si muzica sunt prezente in spitale pentru a calma stresul, durerea si anxietatea, pentru a trata tulburari ca autismul sau anorexia la copii si tineri.

Este definita ca medicina cea mai frumoasa din lume si pentru anumite persoane este tratamentul fara medicamente, fara efecte adverse, dar cu cea mai mare eficacitate. Este o psihoterapie in care sedintele de tratament constau in discutii cu psihiatrul practicand activitati artistice si manuale. Este vorba despre terapia prin arta.  Unul dintre beneficiile sale consta in schimbarea atitudinii in fata bolii, prin contactul cu emotiile si realitatile subconstiente pe care pacientul nu le poate exprima prin cuvinte. De asemenea, terapia prin arta ajuta la gasirea celei mai bune cai pentru a infrunta durerea si se poate folosi pentru imbunatatirea respectului de sine, pentru destresare si pentru a imbunatati motricitatea. Terapia artistica este folosita pentru a trata problemele adultilor si ale batranilor care sufera de cancer, Parkinson, Alzheimer. Insa una dintre cele mai inovatoare aplicatii ale sale este la nivelul pediatriei.
 
Un atelier artistic in spital
Una dintre varietatile unui centru artistic in spital unde raman reflectate proprietatile terapeutice ale picturii, fotografiei sau muzicii, consta in realizarea unei opere de catre un profesionist care ulterior va orna centru sanitar cu ajutorul copiilor care vor infrumuseta peretii cu creatiile lor. Acest tip de jocuri pun la contributie capacitatea imaginativa a celor mici, dincolo de durere sau de suferinta. Obiectivul acestei terapii este trezirea iluziei si imbunatatirea respectului de sine prin simplul fapt ca micutii se simt parte integranta a unui colectiv, a unui proces comun, adaptand resursele si posibilitatile fiecarui copil.

Magia muzicii si a picturii
La terapie pot participa atat rudele copiilor, cat si personalul spitalului pentru a umaniza ceea ce ii inconjoara pe cei mici si pentru a intra in relatie cu ei. Pictura este una dintre artele cele mai utilizate pentru acest gen de terapie, alaturi de lucrul manual si de fotografie. Uneori, terapeutii le cer copiilor sa deseneze muzica pe care o aud ca forma de relaxare. Muzica poate avea efect terapeutic in tulburarile autiste. Studiile arata marirea flexibilitatii, a creativitatii si a tolerantei intre copii la tratamentul muzical. Improvizatia muzicala, intr-o forma structurata si flexibila este capabila sa capteze atentia copiilor autisti, sa promoveze contactul si jocul reciproc, adica interactiunea.

Sunetele sanatatii
Jazz-ul si blues-ul sunt utile la copiii autisti deoarece datorita vitezei si spontaneitatii reusesc un dialog cu acestia. Muzicoterapia consta in ascultarea muzicii si a sunetelor si in a canta la diferite instrumente. Astfel, se produce o fuziune intre muzica, terapie, arta si stiinta impreuna cu un proces interpersonal. Atat psihiatrii, cat si logopezii, fizioterapeutii sau profesorii, pot aplica muzicoterapia in forma individuala sau multidisciplinara. Actiunea sa terapeutica se produce atat la nivel fiziologic, cat si psihologic. Pe de-o parte, vibratiile sunetelor stimuleaza anumiti receptori senzoriali, auditivi si tactili si produc schimbari in rezistenta electrica a pielii si a ritmului cardiac. Efectul terapiei prin muzica asupra mintii, incepe prin imbunatatirea comunicarii, cresterea imaginatiei si a asocierilor, pana la o mai buna socializare prin imbunatatirea autoexprimarii. Toate aceste caracteristici fac din muzicoterapie o unealta foarte utila pentru copii autisti.

Dans pentru o stare de bine
Fratele muzicii, dansul se utilizeaza, si el, la ajutorarea persoanelor bolnave sau sanatoase pentru a ajunge la un echilibru intern, pentru a se cunoaste mai bine si pentru a se simti mai puternici in fata bolii. Terapia prin dans este folosita pentru a-i ajuta pe copii anorexici sau bulimici, pe cei hiperactivi sau cu probleme de mobilitate sau accidentati, desi dansul nu este singura arta care se foloseste cu scopuri terapeutice. Terapia prin arta se utilizeaza de asemenea pentru tratamentul deficientelor fizice si motorii, ca forma de reabilitare. Exercitiile sunt aceleasi pe care pacientii le-ar face intr-o sala de gimnastica, dar se adauga o productie artistica, terapia devenind astfel, mult mai stimulanta.

Creatie = vindecare
Terapia prin arta ii trateaza si pe pacientii inadaptati social cu deficiente psihice, precum sindromul Down. Tulburarile alimentare si de imagine se trateaza prin arta. Pacientilor li se arata cum sa se autovaloreze si sa-si mareasca respectul de sine prin demonstrarea ca pot face lucruri frumoase si se pot simti deasupra celorlalti. In cazul pacientilor copii este nevoie de o terapie care sa implice spontaneitatea, nu fortata, o activitate relaxanta, nu tensionata, dar creativa. Cu totii am trecut prin momente sau sentimente pe care nu le puteam exprima prin cuvinte. In aceste momente cautam o forma de exprimare care sa ne elibereze de tensiuni sau de contradictiile noastre interioare. Atunci, o foaie de hartie, un creion sau o pensula ne lasa imaginatia sa zboare si sa ne elibereze creativitatea, fara critici, fara norme, putem sa utilizam toata energia psihica si fizica pentru a echilibra fiinta noastra cu complexul de minte creativa si corp. In acest sens, arta este un mod de a imbunatati raspunsurile pacientului la problemele sale. Prin creativitate si miscare, terapia prin arta ajuta bolnavul sa-si imbunatateasca starea sanatatii in mod progresiv.

Text: Ana Macovei