Asertivitatea in atingerea scopurilor

Sunt prea amabila luna asta?Asertivitatea este una dintre componentele inteligentei emotionale. Ultimele studii de specialitate au relevat ca succesul in viata depinde in proportie de 40% de coeficientul de inteligenta (QI) si 60% de inteligenta emotionala. Vestea buna este ca inteligenta emotionala poate fi imbunatatita prin educatie.

Prin acest chestionar testam gradul de inteligenta emotionala cu cel legat de asertivitate. Ni se intampla sa credem ca nu este bine sa raspundem la provocari, ca este mai bine sa dam de la noi decat sa devenim agresivi; si sfarsim prin a nu ne afirma preferintele si a renunta la urmarirea propriilor scopuri. Intre pasivitate si agresivitate exista o cale aurita de mijloc: asertivitatea. Raspundeti prin da sau nu la intrebarile de mai jos si veti afla cat de aproape sunteti de aceasta cale.

1. Vi se intampla sa cumparati lucruri doar pentru ca va este jena sa spuneti nu vanzatorului?
2. Atunci cand nu intelegeti sensul unui cuvant folosit de interlocutor, il `ntrebati despre asta?
3. Va simtiti responsabil cand lucrurile merg prost, chiar daca nu este vina dumneavoastra?
4. Cand vorbiti cu cineva, va este usor sa-l priviti in fata?
5. Ceilalti va cer adesea sa vorbiti mai tare?
6. Va simtiti intimidat in prezenta sefilor?
7. In general adoptati pozitii comode, lejere? 
8. Va simtiti adesea atat de furios incat va vine sa tipati (dar nu o face?i)?
9. Va simtiti stanjenit daca trebuie sa cereti ajutor?
10. Cand cineva depaseste masura in prezenta dumneavoastra, i-o spuneti pe loc?

Acordati-va cate un punct pentru raspunsul da la intrebarile 2, 4, 7, 10 si cate un punct pentru nu la celelalte intrebari. Punctajul total reprezinta nota la testul de asertivitate de astazi.

Ce puteti face stiind
Asertivitatea este un mod de a gandi, a simti si a actiona astfel incat sa iti afirmi drepturile, respectandu-le si pe ale altora si este normalitatea dintre cele doua extreme: pasivitatea si agresivitatea.
Iata mai jos cateva caracteristici ale celor trei tipuri de comportament.
Pasivul: Nu isi atinge scopurile si uneori nu isi cunoaste scopurile. Crede ca este mai putin valoros decat altii.  Se izoleaza fata de grup. Este de acord cu altii chiar in ciuda propriilor idei si emotii. Incearca sa nu arate ceea ce simte. Evita sa se uite la cel cu care vorbeste. Vorbeste incet si ii este teama sa vorbeasca. “Eu nu sunt OK, tu esti OK”.
Asertivul: Isi atinge scopurile fara sa-si instraineze pe cei din jur. Crede ca este la fel de valoros ca si altii si participa in grup. Spune ceea ce crede si simte in legatura cu subiectul in discutie. Exprima emotiile care au legatura cu mesajul. Realizeaza un bun contact vizual cu interlocutorul. Vorbeste pe un ton moderat, cu modularea expresiei. 
Vorbeste deschis. “Eu sunt OK si tu esti OK”.
Agresivul: Isi atinge scopurile cu pretul ranirii celor din jur. Crede ca este mai valoros decat altii. Incearca sa controleze grupul. Nu-l intereseaza decat propriile idei si emotii. Ii intimideaza pe ceilalti prin etalarea emotiilor. Il fixeaza cu privirea pe celalalt.
Vorbeste tare si intrerupe sau vorbeste peste altii. “Eu sunt OK, tu nu esti OK”

Text: Dr. Dan Ghenea, medic specialist psihiatrie
Centrul Medical Medicover Grozovici
Tel: 021 212. 21. 55