Audrey Hepburn – primul fashion icon?

-0a0a0a37189Celebra actrita Audrey Hepburn s-a nascut in Ixelles, Belgia, si si-a petrecut mare parte din copilarie in Olanda, chiar si pe timpul ocupatiei germane din cel de-al Doilea Razboi Mondial. A fost singurul copil al familiei formate din Joseph Victor Anthony Ruston (un bancher englez) si Ella, baronesa van Heemstra (o aristocrata germana). Divortul parintilor sai din 1935, cand tatal, un simpatizant al nazismului, a parasit familia, i-a indus o stare depresiva.

 

Inceputuri?

A urmat cursuri de balet multi ani si a fost foarte aproape de a deveni prima balerina, insa profesorul sau a sfatuit-o sa se indrepte catre actorie. N-a renuntat insa niciodata total la balet si dansuri, transformand alura sa eterica si plutitoare intr-un simbol al feminitatii.

 

A jucat intr-o serie de spectacole muzicale si a avut o serie de roluri secundare in filme britanice. In timpul unei filmari i se ofera un rol principal intr-un spectacol de pe Broadway, unde se face remarcata.

 

Prima sa productie hollywoodiana este filmul “Vacanta la Roma” din 1953, unde detine rolul principal, alaturi de Gregory Peck. Filmul este un succes imens, iar Audrey castiga Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita pentru prestatia sa. Si-a inceput cariera cu debutul in filmul educational “Dutch in Seven Lessons” din anul 1948. A jucat intr-o serie de spectacole muzicale si a avut o serie de roluri secundare in filme britanice precum “High Button Shoes” in anul 1948, “Sauce Tartare” in anul 1949 si “Sauce Piquante” in anul 1950 la Cambridge Theatre din West End.

 

Munca ei in teatru s-a dovedit a fi nefolositoare din cauza faptului ca vocea ei nu era puternica si nici nu avea sanse de a se dezvolta pe parcurs. Prin urmare, Hepburn a luat lectii de oratorie de la actorul Felix Aylmer.

 

In anul 1951 a fost remarcata si a primit roluri minore in filme ca “One Wild Oat”, “Laughter in Paradise”, “Young Wives Tale” si “The Lavender Hill Mob”.

 

Tanara gratioasa de 1,70 metri a inceput demersul carierei cantand in piesele de pe Broadway, ca cea din 1951 “Gigi”. Insa cu rolurile din filme ca “Sabrina”, “Breakfast at Tiffany’s” sau “My fair lady” si-a castigat locul bine meritat. Mai mult, desi ii placea sa joace in comedii romantice ca “Sabrina”, aceasta a fost apreciata si onorata cu

un Oscar pentru aventurile din pelicula “Roman Holiday”.

 

 

Stralucire prin naturalete

Hepburn a jucat primul rol in filmul “Vacanta la Roma” in anul 1953, iar producatorii initial o doreau pe Elizabeth Taylor pentru rolul printesei Ann din film. Cu toate acestea, regizorul William Wyler a fost atat de impresionat de faptul ca Audrey era atat de sincera in fata camerelor de filmat incat a declarat mai tarziu: “Ea a avut tot ceea ce am cautat:

farmec, inocenta si talent. De asemenea, are si simtul umorului foarte dezvoltat, este absolut incantatoare si mi-am zis: «Asta e fata!»?

 

Dupa ce a aparut filmul pe marile ecrane, Hepburn a castigat in 1954 premiul Academy Award for Best Actress pentru rolul printesei Ann.

 

 

ON THE COVER

Datorita celebritatii castigate in filmul “Roman Holiday”, Hepburn a aparut pe coperta revistei TIME in anul 1953. Dupa succesul filmului “Roman Holiday”, a urmat filmul “Sabrina” in anul 1954, pentru care a obtinut o nominalizare la premiile Oscar.

 

Filmele “Funny Face”, “Love in the Afternoon”, din anul 1957, si, respectiv, “The Nun’s Story”, din anul 1959, i-au adus o noua nominalizare la Oscaruri.

 

Cu toate acestea, Audrey a atins apogeul carierei sale profesionale interpretand-o pe Holly Golightly in filmul “Breakfast at Tiffany’s” din anul 1961, obtinand astfel inca o nominalizare la Oscar. Cu timpul, au urmat alte succese pe plan profesional printre care: “Charade” in anul 1963, “My Fair Lady” in anul 1964, “Two for the Road” in anul

1967 si “Wait Until Dark” in anul 1967.

 

Prietenia cu Hubert de Givenchy si cu designerul magazinului de bijuterii Tiffany & Co (Audrey a fost a doua persoana care a purtat cel mai mare diamant din America, in “Breakfast at Tiffany’s”) a transformat-o intr-un fashion icon al carui stil s-a dovedit de-a

lungul timpului irepetabil si ireprosabil.

 

 

Drumul catre eleganta

Cocul purtat de actrita Audrey Hepburn in filmul “Breakfast at Tiffany’s”, din anul 1961, a fost desemnat cea mai populara coafura din toate timpurile. Celebra coafura a actritei britanice, care a interpretat in acest film rolul frumoasei si sofisticatei Holly

Golightly, a ocupat prima pozitie in topul 10 al celor mai solicitate coafuri in saloanele din Marea Britanie.

 

In anul 1988 devine ambasador special al UNICEF-ului  cand decide sa stranga fonduri pentru ajutarea copiilor din America Latina si Africa. Datorita marelui interes fata de copii, la scurt timp aceasta a primit titulatura de Ingerul Copiilor. Hepburn a fost ambasador UNICEF, iar in ultimii ani a calatorit in numeroase tari

pentru a ajuta si a sensibiliza opinia publica.

 

“Odata cu varsta, o sa descoperi ca ai doua maini. Una ca sa te ajuti pe tine, iar cealalta pentru a-i ajuta pe ceilalti.”

 

In ciuda faptului ca s-a retras o perioada din lumina reflectoarelor, Audrey mai joaca intr-un ultim film in anul 1989, numit “Always”.

 

In anul 1967 divorteaza de actorul Mel Ferrer cu care fusese casatorita timp de 14 ani, renunta la a mai juca in productii importante, in urmatorii ani avand doar aparitii sporadice. Se casatoreste in 1969 cu psihologul italian Andrea Dotti si se stabileste in Elvetia, dar in 1982 divorteaza.

 

Audrey Hepburn, pagina din istorie

Audrey Hepburn este considerata si in prezent un model de frumusete si eleganta, fiind de nenumarate ori considerata una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Imaginea ei este folosita in numeroase campanii publicitare. Stilul imbracamintii ei continua sa fie popular in randul femeilor si in ziua de azi. Rochia neagra Givenchy din filmul “Breakfast at Tiffany’s” a fost vanduta in 2006 cu peste 462.000 lire, cel mai mare pret pentru o rochie dintr-un film.

 

Audrey a murit pe data de 20 ianuarie 1993 la varsta de 63 de ani, ramanand in istoria cinematografica drept una dintre cele mai frumoase vedete clasice ale lumii.

 

Text: Oana Mircea