Bauturile racoritoare, un pericol

bauturi_racoritoare_sursa_shutterstockCine poate rezista unui suc rece intr-o zi torida de vara? Suntem constienti insa de pericolul la care ne expunem noi si, mai ales, copiii nostri? Pe langa numarul mare de calorii, bauturile racoritoare au in componenta lor si substante extrem de nocive care ne pot periclita serios sanatatea…

Multe din bauturile racoritoare, in special cele carbogazoase, comercializate in Romania, contin benzen, un cancerigen agresiv ce poate duce la declansarea leucemiei si a altor tipuri de cancer al sangelui.

Teste recente realizate de agentia britanica pentru standardul alimentelor (FSA) pe 230 de marci de bauturi din Marea Britanie si Franta au relevat, la 130 dintre ele, o concentratie de benzen de opt ori mai mare decat limita admisa de

Organizatia Mondiala a Sanatatii. Majoritatea acestor brand-uri sunt prezente si pe piata autohtona.Studiile de specialitate demonstreaza ca exista unele produse, care daca sunt consumate pentru perioade lungi de timp, au efecte nocive. In ultimii ani, industria alimentara foloseste in mod excesiv aditivii alimentari pentru preparare si conservare. Acestia nu au nici un fel de valoare nutritiva sau energetica, fiind utilizati numai pentru a imbunatatii gustul unor alimente si pentru a prelungi perioada de pastrare. Alimentele care au in compozitia lor aditivi obtinuti pe cale sintetica afecteaza organele interne, iar organismul, pentru a se apara, produce mai multi anticorpi decat in mod normal. Aceste procese duc la distrugerea sistemului imunitar.

De ce benzen in bauturile racoritoare?
Benzenul a fost descoperit in 1825 de Michael Faraday care l-a extras din gazul petrolier, fiind realizat printr-un proces de combustie incomplet cu substante bogate in carbon. In secolul XIX benzenul era folosit la prepararea after-shafe-ului datorita mirosului sau placut sau pentru decofeinizarea cafelei.
Printre aditivii alimentari calsificati in lista celor care produc cancer se numara si E 211 (benzoatul de sodiu). Utilizat ca antiseptic, conservant alimentar si pentru imbunatatirea gustului unor alimente de proasta calitate, E 211 agraveaza astmul si poate provoca unele alergii. Bauturile racoritoare cu gust de portocale contin cantitati mari de benzoat de sodiu, insa este folosit si la produse lactate, din carne, condimente, produse de patiserie, bomboane si medicamente.
Benzenul apare in bauturile racoritoare prin combinatia acidului ascorbic (vitamina C) si benzoatul de sodiu (conservant), reactie stimulata de lumina si caldura. Ambele sunt utilizate pentru a preveni dezvoltarea unor bacterii.
Benzoatul de sodiu este folosit pe scara larga in industria bauturilor racoritoare. Specialistii spun ca producatorii adauga Vitamina C in racoritoare in scop exclusiv comercial, pretinzand ca substanta ajuta la imbunatatirea sanatatii. Efectul este insa opus daca Vitamina C este folosita in combinatie cu benzoatul de sodiu.
Benzenul este o chimicala industriala prezenta in fumul de tigara, gazul de esapament si in vaporii de vopsea, detergenti si ceara de mobila. Insa, mici cantitati de benzen sunt prezente si in anumite alimente cum sunt fructe, legume sau lactate.

Efectele benzenului asupra sanatatii
Cel mai semnificativ efect al expunerii indelungate la benzen se produce asupra sangelui. Benzenul afecteaza maduva osoasa, sistemul imunitar crescand riscul infectiilor si duce la scaderea celulelor rosii din sange.
Expunerea prelungita la benzen este asociata cu leucemia, boli ale sangelui sau poate duce la moarte. Chiar si expunerea pe intervale scurte de timp pot cauza depresie sau anemie.
Consumul de alimente ce au un continut ridicat din aceasta substanta, genereaza stari de voma, iritari ale stomacului, ameteala, somnolenta, convulsii, accelerarea pulsului etc.
In urma inhalarii compusului, femeile pot manifesta tulburari ale ciclului menstrual si scaderea dimensiunii ovarelor. Este cunoscut faptul ca benzenul afecteaza dezvoltarea fatului la femeile insarcinate sau fertilitatea la barbati.
Cateva teste pot releva daca ai fost expus la benzen. Exista teste pentru masurarea benzenului in respiratie, in sange si urina. Insa, toate aceste verificari trebuie facute la scurt timp dupa expunere.

Campanie de interzicere a bauturilor racoritoare in scolile din SUA
In luna februarie 2006, organismul american insarcinat cu controlul alimentelor si medicamentelor (FDA) a confirmat existenta unei concentratii de benzen de patru ori mai mare decat limita permisa la unele bauturi racoritoare comercializate pe piata din SUA. Drept replica mai multe somitati din lumea medicala au cerut interzicerea vanzarii in scoli a bauturilor carbogazoase care contin acid ascorbic si benzonat de sodiu. „Acum, parintii si profesorii trebuie sa fie constienti ca bauturile racoritoare pe care le dau copiilor contin, pe langa numarul mare de calorii, o multime de ingrediente toxice”, a declarat Dr. David Katz, directorul Centrului de Cercetare si Prevenire Yale. Pe data de 23 martie a.c., a fost demarata distributia scrisorilor de prevenire catre oficialitati in scopul opririi comercializarii bauturilor ce ar putea fi contaminate.

 

Text: Adina Radu