Beneficiile adoptarii unui animal de companie

shutterstock_62780872Capacitatile vindecatoare ale reprezentantilor regnului animal au fost cunoscute si apreciate inca din antichitate. Animalele de companie, considerate de proprietarii lor adevarati membri ai familiei si prieteni de nadejde, pot deveni terapeuti desavarsiti. Prietenii nostri blanosi pot alunga singuratatea din vietile noastre, compania lor reduce stresul si, in plus, acestia ne invata cum putem iubi neconditionat o fiinta.

 

Statistici privind terapia cu animale

In timp ce majoritatea proprietarilor de animale de companie sunt constienti de beneficiile pe care le aduc acestea in vietile lor,  multi inca sunt septici cu privire la achizitionarea unui animal. Studiile au inceput sa exploreze stiintific beneficiile relatiei om-animal si au descoperit ca:

  • Proprietarii de animale de companie sunt mai putin predispusi la a suferi de depresie decat cei fara animale de companie.
  • Persoanele cu animale de companie sunt mai putin stresate decat cele fara animale.
  • Joaca cu un animal de companie poate ridica nivelul de serotonina si dopamina.
  • Proprietarii de animale de companie au nivelurile de trigliceride si colesterol (indicatori de boli de inima) mai mici decat cei fara animale de companie.
  • Oamenii care nu detin animale de companie sunt mai susceptibili de a nu supravietui in urma unui infarct miocardic decat cei care detin animale de companie.
  • Proprietarii de animale de companie cu varste de peste 65 de ani fac cu 30% mai putine vizite la medic decat cei fara animale.
  • Nu conteaza daca ai un caine sau o pisica, chiar si un simplu acvariu cu cativa pesti poate ajuta la reducerea tensiunii pulsului.

     Animalele de companie te invata cum sa duci o viata sanatoasa

    • Adaptarea stilului tau de viata la convietuirea cu un animal de companie poate avea beneficii foarte mari asupra sanatatii. Grija pentru un animal de companie duce la:
    • Cresterea activitatii fizice. Faptul ca ai un animal de companie “te obliga” practic sa iesi din casa. Plimbarea animalutului nu va implica instalarea rutinei, cum se intampla adeseori cand mergi la sala de gimnastica.
    • Alunga sentimentul de singuratate. Izolarea si singuratatea pot duce la tulburari psihice, cum ar fi depresia cronica. Grija pentru un animal te face sa uiti in mare parte de probleme si sa te destinzi, sa te relaxezi.  Unii oameni care detin animalute tind sa vorbeasca cu ele, altii chiar le implica in activitatile lor de zi cu zi.
    • Ajuta la legarea unor noi prietenii. De obicei, in spatiile special amenajate pentru animale, vei intalni alti stapani de animale. Aici poti face conversatie cu oamenii pe diferite teme, poti lega prietenii si poti afla mai multe despre modul in care trebuie ingrijit un animalut.

     

     

     

    Text: Andreea Popescu