Bolile de piele: descriere si remedii

Bolile de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii. De foarte mare importanta este diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului specific. Netratata, orice afectiune de piele se agraveaza si afecteaza nu doar sanatatea fizica, ci si echilibrul emotional, ceea ce poate duce la aparitia depresiei, anxietatii.

Adesea, bolile de piele apar la nivelul dermei si epidermei si sunt declansate din cauze virale, bacteriene, fungice si infectioase. Afectiunile cutanate mai sunt cauzate si de afectiunile sistemului imunitar. Majoritatea bolilor de piele sunt diagnosticate printr-o examinare atenta a pielii la care se adauga informatii legate de istoricul medical al bolnavului. Unele afectiuni cutanate sunt mai dificil de diagnosticat intrucat se aseamana cu alte boli de piele. Pentru stabilirea clara a diagnosticului, pot fi necesare biopsia cutanata sau cultura de tesut.

 



Acneea polimorfa juvenila (acneea vulgara)

Este o inflamatie a foliculului polisebaceu, care apare pe un ten seboreic, cu precadere in adolescenta. Clinic, se caracterizeaza printr-o eruptie polimorfa care numara: puncte negre sau comedoane (orificii foliculare obstruate), puncte albe, papulopustule, noduli inflamatorii si microchisturi sebacee.

Partile corpului cel mai des afectate de acnee sunt: fruntea, fata, gatul, pieptul, umerii si spatele. Netratata, acneea poate provoca cicatrice si poate conduce la manifestari psihice, care includ: timiditatea, fobia sociala, anxietatea, depresia, izolarea.

 

Eczema

Termenul include un grup de afectiuni caracterizate prin roseata, mancarime, iritatie si uneori mici chisturi. In unele forme de eczema pot fi implicate si alergiile.

In linii mari, eczemele sunt de cauza externa (dermite eczematiforme) si atunci sediul lor coincide cu locul de contact al pielii cu diverse substante chimice, profesionale sau intamplatoare (cosmetice, detergenti, fungi, microbi, fotosensibilizare) si de cauza interna, provocate de agenti reactogeni neidentificati. In raport cu evolutia se descriu  formele acute care survin brusc, cu prurit intens, congestie locala, edem si veziculatie si formele cronice in care predomina elementul parakeratozic (eczema uscata) si, uneori , lichenificarea. Se pot face diverse teste cutanate pentru depistarea factorului reactogen. Se recomanda determinarea glicemiei, uremiei, proteinemiei, colesterolemiei, calcemiei si potasemiei pentru decelarea unor dereglari metabolice favorizante.

 

Psoriazisul

Este o dermatoza inflamatoare cronica ce se caracterizeaza prin placarde eritematoase, net delimitate, acoperite de scuame argintii stratificate. Zgariate, ele lasa o dara mata, iar detasarea scuamelor  cu o chiureta pune in lumina un eritem acoperit de o pelicula lucioasa, a carei detasare produce o hemoragie punctiforma (semnul Auspitz). Cele mai obisnuite localizari ale psoriazisului sunt la coate, genunchi si pielea capului. Patognomonice sunt micile depresiuni punctiforme, ca niste intepaturi de ac, de la nivelul unghiilor. Psoriazisul nu este pruriginos decat in fazele de diseminare sau cand intereseaza plicile. Unele forme se insotesc de o artrita similara cu cea din poliartrita reumatoida.

Tipuri de psoriazis:

• Psoriazis in placarde sau vulgar – cu leziuni intinse pe suprafete mari ale corpului, pete rosii acoperite cu scuame albe. Poate aparea in orice zona a corpului.

• Psoriazis gutat – caracterizat prin puncte minuscule de culoare rosie, cu descuamari ale pielii. Poate aparea dupa o infectie bacteriana sau virala sau dupa administrarea unor medicamente (de exemplu, acid salicilic).

• Psoriazis inversat sau flexural – caracterizat de pete netede, de culoare rosie, fara descuamari. Zona afectata va fi iritata si accentuata de transpiratie sau de frecarea pielii. Acest tip de psoriazis apare in gutele pielii, in special in zona axilara, piept sau abdomen.

• Psoriazis pustular – apare sunt forma de vezicule pline cu puroi. Veziculele nu sunt infectate si pot fi localizate pe maini, picioare sau se pot intinde pe tot corpul.

• Artrita psoriazica – se manifesta la aproximativ 10% din pacientii cu psoriazis, sub diverse forme. Roseata si inflamatia apar pe coate, maini, genunchi, picioare, solduri si coloana vertebrala. Implica dureri si rigiditatea articulatiilor.

• Psoriazisul unghiilor sau unghial – provoaca leziuni si cavitati de diferite marimi, forme si profunzimi. Unghiile se pot ingrosa, devin galbui si sunt friabile.

Rozaceea se caracterizeaza prin inflamatie si aparitia de pustule la nivelul fruntii, nasului si barbiei. Adesea, aceasta afectiune se manifesta la persoanele care au pielea deschisa la culoarea, dupa varsta de 30 de ani. Vasele mici de sange din zona fetei se dilata si devin vizibile prin piele. Apar ca niste linii mici si poarta denumirea de telangiectazii. Initial, rozaceea se manifesta prin tendinta de inrosire a tenului – simptom care apare si dispare de mai multe ori. Totusi, pielea nu revine in totalitate la culoarea normala, ci este transparenta lasand la vedere vasele de sange largite, insotite de pustule.

 

Pielea uscata. Zilnic,  suntem in contact cu diferiti produsi chimici sau suntem supusi umiditatii in timpul modificarilor sezoniere. Deoarece aceste lucruri nu pot fi evitate, se recomanda hidratarea corecta a mainilor si ingrijirea corespunzatoare a pielii.

Pruritul sau mancarimea se manifesta localizat (pe o anumita parte a corpului) sau generalizat (pe tot corpul) si poate fi datorat mai multor cauze:

• Afectiuni cutanate, dezechilibre interne, factori externi sau pe fond nervos.

• Infectii fungice (candidoza, piciorul atletului etc.), varicela, urticarie, infestari parazitare (scabie, paduchi).

• Boli ale organelor interne cum ar fi: insuficienta renala, hepatica, afectiuni ale tiroidei, boli de sange etc.

• Tulburarile neurologice, afectiuni ale nervilor, boli infectioase precum HIV se pot manifesta prin mancarimi severe.

• Pielea uscata, eczemele, psoriazisul si arsurile solare ar putea determina mancarimi si disconfort la nivelul pielii.

Infectii

Infectiile dermatofite sunt cauzate de dermatofiti – ciuperci care provoaca infectii ale pielii, unghiilor si parului. Infectiile cu dermatofiti includ:

• Piciorul de atlet (Tinea pedis si Manuum Tinea). Aceasta boala este declansata de o combinatie dintre ciuperci si bacterii, provocand senzatia de mancarime, uscaciune, descuamare a pielii si roseata. Simptomele sunt localizate in mod special intre degete sau in cutele din palme. Boala se transmite din piscine, dusuri, sauna contaminate. Daca o persoana nu se spala pe maini dupa ce atinge o zona infectata, poate contacta boala numita Manuum Tinea.

• Infectia fungica a unghiilor sau onicomicoza este o afectiune caracterizata prin schimbarea formei unghiei afectate, ingrosandu-se sau sfaramandu-se cu usurinta. Nu toate unghiile care au aceste manifestari sunt afectate de micoze. De cele mai multe ori, infectiile unghiilor de la picioare sunt legate de afectiunea numita piciorul de atlet.

• Pecingine a zonelor perigenitale sau inghinale (impetigo) – este des intalnita la sportivi sau in randul barbatilor tineri. Simptomele sunt eruptii insotite de roseata si mancarime a zonelor inghinale si a zonelor invecintate, fiind mai intalnita la tinerii care transpira  excesiv.

• Herpesul circinat, micoza sau pecinginea trunchiului (tinea corporis) – se caracterizeaza prin pete rosii, sub forma unor inele care pot fuziona, care se maresc in dimensiune si se inmultesc. Inelele au aspect solzos, cu exceptia interiorului, unde pielea este curata. Aceasta boala poate aparea si la persoanele care vin in contact cu animale infectate.

• Micoza scalpului (tinea capitis) sau microsporia uscata a pielii capului – este o afectiune intalnita numai la copii mici, in special la cei care traiesc in zonele urbane. Aceasta se raspandeste de la o persoana la alta, provocand caderea parului si inflamatia zonei afectate.

Infectiile cu levuri

• Intertrigo – infectie micotica a pliurilor pielii, cauzata de ciuperca candida albicans, care traieste in mod normal in sistemul digestiv si pe piele. Aceasta boala afecteaza zona inghinala, pielea de sub sani sau cutele formate de grasime; in general, ciuperca se dezvolta intr-un mediu umed si cald. Poate provoca aparitia unor pete, mancarime, durere si depuneri alb-galbui pe zona infectata.

• Pitiriazis versicolor – infectie micotica cu simptom principal ce consta in aparitia unor pete inchise la culoare pe suprafata pielii.

Candida albicans – aceasta ciuperca exista in mod normal in organism si rareori cauzeaza probleme. Cu toate acesea, in anumite situatii, cand imunitatea scade (in caz de diabet zaharat, administrarea de antibiotice), fungii se multiplica. In aceasta situatie, ciuperca determina diverse simptome neplacute: scuame de culoare alba, care lasa urme rosii cand sunt abrazate, mancarime, depuneri albicioase. Candidoza afecteaza uneori si barbatii, provocand eruptii dureroase, rosiatice pe capul penisului (gland).

 

Dermatita este o afectiune frecvent intalnita, caracterizata prin inflamarea pielii si prurit. Boala nu este grava, dar poate provoca disconfort daca nu este tratata corespunzator.

Tipuri de dermatite:

• Dermatita de contact se dezvolta ca o eruptie cutanata, in urma contactului direct si repetat cu iritanti sau alergeni;

• Neurodermita este o afectiune a pielii caracterizata prin prurit;

• Dermatita seboreica este o boala care are drept rezultat matreata scalpului;

• Dermatita de staza este o inflamatie care apare la nivelul extremitatilor inferioare, in urma acumularii de lichid;

• Dermatita periorala este o eruptie specifica zonei din jurul gurii sau al nasului.

In cazul bolilor de piele provocate de tulburarile inflamatorii, se vor folosi medicamente care vor ameliora mancarimile, inflamatia si pielea uscata. Pacientilor li se recomanda aplicarea de unguente topice pe zonele afectate, cel mai des fiind recomandate unguentele cu cortizon.

De asemenea, ar putea fi prescrise si medicamente cu corticosteroizi topici pentru eruptiile cutanate severe si recurente, cum ar fi psoriazis. O alta modalitate de tratament este terapia cu lumina, frecvent utilizata pentru controlul si diminuarea simptomelor eruptiilor cutanate extinse.

Infectiile fungice sunt tratate cu medicamente, iar unguentele topice antifungice si cremele sau pudrele ajuta la eliminarea ciupercilor care cauzeaza infectii. Unele dintre infectii sunt tratate cu medicamente prescrise de medic, care vor fi administrate pe cale orala, iar uneori pot fi prescrise antiseptice orale.

Se vor adopta metode de precautie pentru a se minimiza sau elimina riscul de reinfectare:

– zona afectata trebuie curatata in mod regulat;

– prosoapele, lenjeria, paturile si hainele ar trebui sa fie spalate in mod regulat;

– se vor purta haine largi, din bumbac pentru a preveni inmultirea ciupercilor.

Ca tratamente naturiste sunt  recomandate:

Uleiul de sunatoare preparat in casa isi mentine puterea curativa timp de doi ani si este utilizat in ingrijirea ranilor deschise, a ranilor proaspete, hematoamelor, inflamatiilor ganglionilor si a tenului aspru. Are efect calmant, antiinflamator, cicatrizant si are un rol important in combaterea senzatiilor de durere, usturime sau mancarime. Sugarii cu dureri de burta (colici) se linistesc daca burtica le este masata cu ulei de sunatoare. Se maseaza usor zonele cu probleme, de 2 – 3 ori pe zi, sau se imbiba o compresa cu ulei care se aplica direct pe locul afectat. Pentru combaterea mancarimilor pielii si a usturimii se adauga in uleiul de sunatoare cateva picaturi de ulei volatil de menta. In cazul ranilor deschise se aplica cu spatula in strat subtire, omogen, pe toata suprafata plagii, sub pansament steril ce se va schimba la 12-24 ore. In masajul terapeutic sau de relaxare se poate amesteca cu uleiuri esentiale de: neroli, musetel, bergamota, patchouli, levantica, portocal, trandafir, ylang-ylang. La 10 ml ulei de sunatoare – 5 picaturi ulei esential.

 

Uleiul sau alifia de tataneasa. Utilizat in cicatrizarea estetica, fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor.

Folosit pe timp de iarna, este foarte util in prevenirea reumatismului si a problemelor pielii generate de frig. Pe cei care sufera de ciuperci la picioare as dori sa-i sfatuiesc sa aplice tinctura de coada-soricelului, care este un remediu sigur şi rapid.

 

Tinctura de arnica este un adevarat miracol la rani de orice fel.

Pentru mancarimi de piele se pot face bai foarte calde cu apa in care se pune putin otet de mere.Vitamine si saruri minerale necesare: K, B2, B,2, C, E, F (cu B6 si A), Mn (antitoxic).

Ceai de: anghinare, armurariu (infuzie cu 300 g frunze/l 1 apa, sau decoct cu 20-30 g radacini/l 1 apa – se beau 3 cesti/zi inainte de mese cu 1/2 h; se pot pune si comprese externe), catina, dragaica, iarba-mare (eruptii ale pielii insotite de mancarimi), izma, mesteacan, urzica, trei-frati-patati, turita-mare, ventrilica (indeosebi impotriva mancarimii care apare la batranete), frunze de coacaz negru (calmant, antiinfectios), coada-soricelului, levantica, soc, papadie, radacina de cicoare.

Se fac si bai de izma, urzica, dragaica, coada-soricelului, musetel, coada-calului, urzica + soc, orez.

Ungeri cu suc de patlagina.

Este recomandat sa se consume ridiche neagra, macese, patrunjel, marar, citrice, ardei, spanac, papadie (cura de 14 zile).

Spalari cu macerat in apa rece (12 h) de casul-popii (nalba salbatica) sau frunze de nuc.

Tamponari cu ulei de menta si alcool 90°, otet numai la urticarii. Eczemele se pot unge cu macerat de lavanda in ulei de masline; tamponari cu macerat (2 lingurite/500 g apa rece, apoi se incalzeste si se strecoara) de casul-popii, 12 h.

Se freaca pielea cu alifie de galbenele.

Decoct din coacaze negre 5%, cate 3 linguri de 3 ori/zi. Se fierb 15 minute.

Suc: morcov 300 g, spanac 180 g; morcov 330 g, sfecla 90 g, castravete 30 g; morcov

210 g, telina 120 g, spanac 90 g.

Decoct cu 40 g rizomi de pir si 20 g sapunarita. Se fierb 1/2 h. Se beau 2 cani/zi. Se

foloseste si sub forma de comprese.

Text: Alexandra Lupu