Calciul, de ce este important?

De ce avem nevoie de calciu?Nu de putine ori ne-am confruntat cu senzatii de amorteala sau de furnicaturi in membre, carcei, dereglari ale ciclului menstrual, dureri intense de cap, stari de melancolie, apatie. Acestea sunt numai cateva simptome ale lipsei de calciu

Considerat un element esential pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, atat la copii, adulti cat si la varstnici, calciul este unul dintre mineralele importante prezente in organsimul nostru.

Calciul nu se administreaza mereu cu vitamina D
Necesarul  zilnic al fiecarui individ variaza in functie de varsta.  “Este bine ca adolescentul sa aiba un aport de 1g Ca/zi, deoarece  la pubertate se constituie masa osoasa, acest veritabil osos, cu determinanti genetici, hormonali si nutritionali. Dupa incheierea perioadei de crestere, masa osoasa se stabilizeaza si, odata cu inaintarea in varsta, incepe sa scada lent.”, ne-a declarat dr. Daniel Grigorie, medic primar endocrinolog la Institutul “Parhon” din Bucuresti, si totodata expert international in osteoporoza. Deoarece adultii sanatosi nu au probleme cu fixarea calciului,  nu este necesar ca administrarea acestuia sa fie suplimentata cu vitamina D. Exceptie fac numai cei care au afectiuni ce produc un deficit de vitamina D( boli hepatice si renale cronice). De asemenea, la copii  si varstnici, calciul se administreaza asociat cu vitamina D. “In cazul unui adult sanatos este bine ca acesta sa aiba un aport  normal de Ca, pentru o buna functionare a organismului. In acelasi timp, daca nu are un aport optim nu se intampla nimic, deoarece mecanismele de reglare ale organismului sunt in regula. Exceptie fac numai persoanele insarcinate, al carui aport de calciu trebuie sa fie in jur 1500mg/zi, deoarece scheletul fatului se face din aportul de calciu al mamei.”, afirma dr. Grigorie. Teoretic, un adult ar trebui sa consume, zilnic, 1000 mg calciu, ceea ce este echivalent cu un pahar de lapte, un iaurt si o felie de cascaval. Toate acestea pot fi inlocuite  cu un litru de lapte, care aduce organismului acelasi aport. Daca organismul nu asimileaza calciul din alimentatie, sunt  necesare  suplimentele  de sinteza, care exista in farmacii. “Nu conteaza ce preparat de calciu  cumparam. Din punct de vedere al efectelor clinice, nu conteaza calitatea, ci cantitatea, deoarece nu toate pastilele aduc acelasi aport de calciu. Trebuie verificata, pe prospect, cantitatea de calciu elementar. De preferinta,  pastilele se iau  imediat dupa masa, in mai multe prize, si cu o hidratare optima”, ne sfatuieste dr.  Daniel Grigorie.
 
Cat calciu pierdem zilnic?
Pierderile  fiziologice (normale)  de calciu sunt diferite, in functie de sex. Femeile pierd in jur de 300mg/zi, in timp ce barbatii pierd numai 200mg/zi. ªi nici excesul de calciu nu aduce beneficii organismului insa, astfel de cazuri sunt foarte rare. Abia dupa un aport de 6 g Ca/zi apare aceasta problema. “Contrar legendei, administrarea calciului nu favorizeaza litiazele renale (cu exceptia celor cunoscuti cu antecedente) sau ciocurile la coloana vertebrala Mecanismul  declansarii spondilozei nu are legatura cu aportul de calciu. Iar, odata cu inaintarea in varsta, oamenii nu pierd calciu, ci pierd masa osoasa, cea mai frecventa  consecinta  a acestui fenomen fiind osteoporoza. Desi se vehiculeaza des ideea ca   osteoporoza este o  boala specifica  femeilor, mai ales la aparitia  menopauzei, nici barbatii nu sunt ocoliti. Chiar daca pentru barbati nu exista un echivalent al menopauzei, concentratia  de  testosteron scazand foarte lent, odata cu varsta,  cca 30% dintre fracturile de sold, date de osteoporoza, se inregistreaza in randul lor”, ne-a declarat dr. Daniel Grigorie.

Surse de calciu
Dupa cum se stie, cea mai buna sursa de calciu este reprezentata de oua si produsele lactate (lapte, branzeturi). Insa mai exista si alte surse care, potrivit medicilor, sunt mai putin exploatate:  legume cu frunze inchise la culoare, peste cu oase moi (somon, sardine), fasole verde, mazare, telina, seminte de susan, migdale, soia, conopida, broccoli, citrice (in special portocala), smochine si unele ape minerale.

Text: Mirela Marin