Cand bronzul devine o obsesie

shutterstock_46334614Trebuie sa recunoastem ca o piele bronzata arata intotdeauna mult mai frumos decat o piele alba si ca, mai ales vara, tinutele pe care le purtam lasa la vedere anumite parti ale corpului. In ultimul timp, din ce in ce mai multe femei aleg sa aiba pielea bronzata, fie ca o fac natural, fie ca apeleaza la solariu, dar din cauza lipsei timpului, cele mai multe aleg cea de-a doua varianta.

Mai exista, desigur, si posibilitatea utilizarii lotiunilor autobronzate sau a bronzarii organice pentru a-si mentine bronzul cat mai mult timp. Ce se intampla insa atunci cand dorinta de a fi bronzata devine o obsesie? Ei bine, aceasta problema are si un nume  –  tanorexie -, termen ce isi are originea in cuvantul englezesc “to tan” (a se bronza).

  • Cand niciodata prea mult nu e destul

Daca persoanele anorexice sunt obsedate de greutatea corpului lor, persoanele tanorexice isi fac griji in privinta culorii pielii, si oricat de bronzate ar fi, li se pare ca exista loc si de mai bine si nu rateaza nicio sedinta la solariu sau nicio zi la plaja. De obicei, aceste femei intra in competitie cu altele, niciodata nu sunt suficient de bronzate, frecventeaza obsesiv saloanele de bronzare, se simt frustrate atunci cand intalnesc alte persoane bronzate. Tanorexia este, de fapt, o dependenta ce provoaca anxietate atunci cand persoanei in cauza i se pare ca nu este indeajuns de bronzata. Se pare ca dependenta este data de razele UVA si UVB, iar lumina artificiala a solariului da o stare de bine si stimuleaza eliberarea de endorfine in creier. Tanorexia poate fi asemuita cu dependenta de tigari sau de alcool, deoarece tanorexicul simte nevoia sa mearga la solar iar si iar, sa se expuna la soare fara a putea renunta. In momentul in care se priveste in oglinda, persoana tanorexica se simte frustrata, i se pare ca, din contra, bronzul nu este destul de evident si insista sa fie cat mai bronzata.

  • Ma bronzez. Nu risc nimic?

Ba da! Cei care sufera de tanorexie nu se gandesc la problemele de sanatate care pot aparea, la riscurile la care se expun. Pielea imbatraneste prematur, apar ridurile, se pot modifica alunite, pot aparea tumori si chiar cancer de piele. Soarele este sanatos, insa in cantitati mici, iar protectia este neaparat necesara. Persoanele care sufera de tanorexie sunt in general persoane tinere, care nu se gandesc la efectele pe termen lung, ci numai la modul in care arata. Nimeni nu spune ca nu poti face cateva sedinte de solariu, ca nu poti merge la plaja, insa de aici si pana la a dezvolta o anumita obsesie nu este decat un pas, unul foarte mic. Aspectul fizic nu trebuie pus inaintea sanatatii, oricat de mult se mizeaza pe el in ultimul timp si oricat de promovat ar fi. Daca recunosti o asemenea persoana in jurul tau, indrum-o catre ajutor specializat, catre un medic sau catre un psiholog. A fi sanatos este primordial in demersul fiecaruia dintre noi de a fi frumos, in primul rand pentru propria persoana si apoi pentru cei din jur.

 

Text: Ruxandra Raica