Candidoza, invata sa o previi

candidoza vaginala femeiInestetice, contagioase si adesea jenante, bolile intime cauzate de ciuperci au tendinta de a recidiva. Pentru a le invinge, e nevoie de multa perseverenta.

Micozele sunt boli provocate de ciupercile microscopice care se dezvolta in stratul superficial al pielii sau pe mucoase. Chiar daca sunt tracasante, ele nu au consecinte grave, fiind tratabile. O singura problema: tendinta lor de a recidiva. Exista diferite tipuri de micoze. Unele sunt transmise de o persoana sau de un animal contaminat. Altele sunt datorate bacteriilor pe care noi le gazduim in mod normal in organism si care, din diverse motive devin patogene, adica sunt capabile sa determine aparitia bolii.



Simptomele candidozei

Candidoza vulvo-vaginala este un tip de micoza foarte intalnita. Mai mult de jumatate din femei sufera de aceasta boala. Ea se manifesta prin secretii albe si vascoase, mancarimi adesea intense, senzatii de arsura la nivelul vulvei, leziuni de culoare rosu-intens pe mucoasa si pe pielea din vecinatate precum si lipsa lubrifierii in timpul actului sexual. Bacteria responsabila de aceasta afectiune, Candida albicans, poate infecta  de asemenea gura (afectiune prezenta la copii) si pielea (la nivelul unghiilor). In mod normal bacteria este regasita de obicei in cantitate mica de-a lungul tubului digestiv si in vagin, fara insa a determina probleme. Anumiti factori favorizeaza proliferarea (dezvoltarea) sa (femeile insarcinate, diabeticii, cei cu deficite imunitare) si declanseaza simptome jenante. Candida poate fi transmisa pe cale sexuala.

In concluzie, putem spune ca ciupercile se dezvolta cand „barierele de aparare” ale organismului cedeaza. Uneori este de ajuns un simplu tratament cu antibiotice. Anumite femei au obiceiuri de igiena intima foarte agresive care provoaca distrugerea florei vaginale, adica a germenilor normali, favorizand astfel aparitia acestor micoze.

Preventie si tratament pentru candidoza

Tratamentul unei prime candidoze este scurt si usor. Exista diferite medicamente antimicozice cu aplicare locala, foarte eficiente. Ele se prezinta sub forma de creme sau de lotiuni. Problema se agraveaza cand candidoza recidiveaza. Astfel, tratamentul poate fi prelungit timp de mai multe luni. In acest caz, doctorii recurg la creme ce contin o mica doza de corticoizi si medicamente care refac flora vaginala normala (bacilii lui Doderlein). Acestui tratament se adauga sfaturi si masuri  de igiena preventive: spalarea cu sapunuri usor alcaline (care se gasesc in farmacii), evitarea spalaturilor vaginale, a hainelor mulate si sintetice.

Atentie la clorul din piscine, deoarece favorizeaza candidoza vaginala. Femeile care au tendinta de a avea probleme dupa administrarea uni antibiotic trebuie sa ceara doctorului un tratament preventiv. Intr-un cuplu ambii parteneri trebuie sa se ingrijeasca si sa se trateze, deoarece candida provoaca la barbat o inflamatie a organelor sexuale (ce poate cuprinde testiculele si preputul).

Daca vrem sa impiedicam recidivarea candidozei vaginale trebuie sa luam masuri preventive: alegerea hainelor din fibre naturale, purtarea de sosete din bumbac cat si evitarea contactelor cu persoane infectate. In cazul micozelor genitale tratamentul si toate masurile preventive trebuie respectate de ambii parteneri.

Text: Adriana Iordan