Ce faci atunci cand un om drag se imbolnaveste? Incursiune intr-o poveste adevarata

eve1Evelin este medic rezident la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”. In fiecare zi ajuta copiii bolnavi sa se insanatoseasca, contra unei remuneratii care pe ea nu o ajuta sa-si asigure traiul zilnic. Pentru ca ii place ceea ce face, pentru ca se bucura sincer cand vede ca cei mici se fac bine.

Plus ca, spune ea, copiii nu sunt tristi cand sunt bolnavi, ei nu percep suferinta la fel ca noi si gasesc mereu puterea sa zambeasca. Intr-o zi, prietena sa cea mai buna, Camelia, i-a spus ca s-a imbolnavit. Sufera de leucemie. Ce faci intr-o astfel de situatie? Ce sa spui, cum sa reactionezi? Sa-i spui ca totul va fi bine, sa o bati pe umar? Evelin se confrunta zilnic cu suferintele celorlalti, insa asta nu a facut-o sa fie mai pregatita pentru vestea ca prietena sa cea mai buna este grav bolnava. Totusi, Evelin a stiut sa reactioneze… si nu datorita meseriei sale, cred eu, ci gratie sufletului ei. Un suflet de om bun. Care ajuta. Care simte. Care vibreaza la nevoile celorlalti.  

 

Sanatatea costa uneori…

Camelia a fost, ca noi toti, un om normal care nu se gandea ca, la un moment dat, viata ei ar putea sa fie data peste cap, pana anul trecut, cand a aflat ca are leucemie. A facut cinci cure de citostatice, boala a intrat in remisiune, apoi a revenit. „Nu poti sa-ti imaginezi ce inseamna sa faci cure cu citostatice. Iti omoara celulele bolnave, dar si pe cele bune. Ajunsese sa aiba 30 si ceva de kilograme si avea niste stari ingrozitoare, greata continua, nu putea manca nimic. Trebuie sa ai un corp extrem de rezistent ca sa suporti chimioterapia”, mi-a povestit Evelin. Si asta pentru ca, in final, doctorii sa-i spuna ca singura sa sansa este transplantul de maduva. Iar transplantul de maduva costa.150 000 de euro, mai precis. Tatal sau va fi donator, insa, din pacate, nu are banii necesari sa acopere si costul operatiei. Iar Ministerul Sanatatii are prea putini bani, prea multe cazuri care au nevoie de finantare, asa ca ajutorul pentru Camelia, aprobarea dosarului sau, intarzie sa apara. Daca nu esti bogat, nu prea iti permiti sa te imbolnavesti, pentru ca sanatatea este, intr-adevar, un lux. Si daca totusi se intampla?

 

eve2… dar prietenia n-are pret

Pentru noi, cei din afara, cazul Cameliei poate fi doar o poveste trista intre multe povesti triste cu oameni care sufera de cancer. Insa ea este copilul cuiva, prietena cuiva… iar pentru cei apropiati, este omul drag pe care vor sa il ajute cu orice pret sa se faca bine. Daca i-ar da Cameliei tot salariul sau de medic rezident, din fiecare luna, Evelin ar reusi sa stranga suma de care Camelia are nevoie pentru transplant in 60 si ceva de ani. Doar ca timpul n-are atata rabdare cu Camelia. Asa ca Evelin trebuia sa gaseasca alta solutie. S-a gandit mult timp cum ar putea sa o ajute. Si asa a reinceput sa picteze. Pentru ca Evelin nu este doar un om bun, ci si un om talentat. Si modest. Nu face mare caz de talentul ei, insa va veti putea convinge singuri cat de frumos picteaza atunci cand ii veti vedea tablourile. Cu picturile pe care le face, vrea sa organizeze o expozitie, iar banii stransi sa ii dea Cameliei. E constienta ca nu va reusi sa stranga intreaga suma de care prietena ei are nevoie, insa spera ca putin cate putin, cu ajutor din partea tuturor celor carora le pasa, Camelia va avea sansa sa se faca bine.

Intre timp, Camelia incearca sa gandeasca pozitiv, pentru ca stie cat este de important sa nu cazi in depresie pentru a te putea lupta cu boala. Nu vrea sa faca spectacol din boala ei, incearca sa se comporte si sa arate ca un om normal. Iar Evelin se zbate sa o vada fericita din nou si, cel mai important, sanatoasa!        

 

Daca vreti sa cumparati picturi realizate de Evelin sau doar sa le admirati, le gasiti pe pagina sa de Facebook: http://www.facebook.com/brushes.evelin. Daca vreti sa aflati mai multe despre Camelia, sa ii trimiteti un mesaj de incurajare sau sa o ajutati cu ceva, o puteti gasi la: http://kmy.ro/.

Text: Bianca Badescu