Cearcane? Nu, multumesc!

shutterstock_89483977Cearcanele sunt o afectiune usor de observat, de multe ori fiind puse pe seama noptilor pierdute si a oboselii acumulate. De cele mai multe ori insa, adevarul este cu totul altul, cearcanele tradand una sau mai multe afectiuni si sensibilitati ascunse. Cearcanele reprezinta o problema destul de frecvent intalnita, avand in vedere stilul de viata stresant cu care ne confruntam multi dintre noi. Lipsa somnului, oboseala excesiva, fumul de tigara sau o anumita afectiune sunt cateva din cauzele care pot provoca cearcanele.

De multe ori, pe timpul verii, cearcanele sunt mai vizibile si acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca expunerea la soare cauzeaza o pigmentare mai accentuata decat cea normala, inclusiv in ceea ce priveste zona din jurul ochilor, chiar si la persoanele care au de obicei tenul mai inchis la culoare.

 

De ce apar?

La unele persoane, cearcanele apar dupa o noapte nedormita sau dupa o zi prelungita la munca si dispar imediat ce organismul primeste odihna suficienta. La altii insa, problema persista. De obicei dam vina pe oboseala, care este intr-adevar responsabila pentru mai mult de 95% din cazuri, dar cearcanele pot avea multiple cauze, mult mai grave decat o noapte pierduta, cum ar fi diverse afectiuni ale ficatului sau rinichilor.

 

Cum le tratam?

In primul rand, ca sa elimini cearcanele pe termen lung, schimba-ti stilul de viata, dormi mai mult, gestioneaza stresul in mod eficient si mananca sanatos. Daca cearcanele apar doar in unele perioade, incearca sa identifici sursa. Acestea fiind spuse, urmeaza sfaturile noastre prezentate mai jos si uita de problema “pungilor” de sub ochi.

 

1.      Cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa nu mai ai incredere in produsele-minune care iti fac cearcanele sa dispara peste noapte si sa iti cumperi un fond de ten lichid rezistent si un baton corector de calitate.

2.      Pliculetele de ceai verde: te pot ajuta sa scapi de cearcane! Datorita continutului natural, antiinflamator, ceaiul verde reduce nivelul fluidelor care favorizeaza aparitia cearcanelor.

3.      O metoda clasica de combatere a cearcanelor este “lingura din congelator”. Puneti doua linguri din inox in congelator pentru jumatate de ora, apoi le scoateti si masati cearcanele cu partea bombata a lingurii.

4.      Un alt tratament pentru ochii obositi, umflati, se bazeaza pe zer. Aplicati pe ochi comprese inmuiate in zer rece, de la frigider, pana cand simtiti ca s-au incalzit. Schimbati-le cu altele noi si repetati acest procedeu de cate ori aveti nevoie, pentru a va relaxa ochii. Clatiti-va apoi ochii cu apa calduta si incheiati tot cu apa rece.

5.      Si castravetele este eficient in tratarea cearcanelor. El este folosit inca din vechime in tratamentele cosmetice. Puteti taia feliute de castravete si sa le aplicati pe ochi. De asemenea, exista foarte multe produse farmaceutice si cosmetice prezente in farmaciile Catena care ajuta la tratarea cearcanelor sau, cel putin, la mascarea acestora.

 

Metode chirurgicale

Exista multe cabinete medicale in Romania in care s-au introdus tratamente special destinate estomparii cearcanelor, insa, cu toate acestea, inainte de a apela la aceste metode, indicat este sa consultati un specialist in chirurgia estetica.

  • Injectiile cu grasime proprie inlatura rapid semnele de oboseala. Lipsa somnului si problemele circulatorii, renale sau hepatice duc la aparitia cearcanelor. Culoarea pungilor de sub ochi este un indiciu al afectiunii de care suferiti.
  • Acidul hialuronic are rolul de a mentine netezimea si fermitatea pielii pe o perioada de cateva luni, dupa care procedura trebuie repetata. Aceste injectii sunt eficiente impotriva cearcanelor adanci, cauzate de pierderea grasimilor din regiunea interna a ochiului, odata cu inaintarea in varsta.
  • Laserul este utilizat in majoritatea cazurilor pentru tratarea cearcanelor foarte adanci. Razele sale luminoase incalzesc pielea, ceea ce stimuleaza circulatia si sinteza colagenului.

Text: Andreea Popescu