Cele mai sanatoase bauturi naturale

Cele mai sanatoase bauturi naturaleDintotdeauna, oamenii au cautat in diferite bauturi mijloace mai rapide de refacere a fortei lor fizice si mentale. Spre deosebire de alimentele solide, cu actiune lenta, cu cat mai inceata cu atat mai durabila, bauturile au actiune prompta, rapida, mai puternica dar si mai scurta. Evident, bautura cea mai sanatoasa este apa curata (ideal cea de izvor), care stinge setea si reda vigoarea, indispensabila vietii, componenta in proportie de 80% a organismului uman. Dar, in afara de apa, oamenii au folosit din cele mai vechi timpuri si alte bauturi, multe dintre ele ramase aproape neschimbate pana astazi: bauturile lactate dulci sau fermentate, bauturile apoase minerale naturale sau artificiale, ceaiurile, cafeaua, cacao, bauturile din sucuri naturale de fructe etc. dar nu toate acestea sunt folositoare sanatatii, multe dintre ele au actiuni daunatoare, altele fiind chiar toxice.

 



Lactatele, benefice pe termen scurt?

Bauturile lactate au o valoare deosebit de ridicata, dar au o actiune tonica lenta, deloc excitanta, se altereaza foarte repede, producand efecte secundare adverse. Ceaiurile, cafeaua sau cacaua au actiuni excitante foarte rapide, dar sunt urmate de fenomene toxice (oboseala, nervozitate, spasme cardiace). Bauturile din sucuri vegetale au actiune deosebit de tonica, chiar excitanta, dar numai proaspete, deoarece se altereaza destul de rapid si, prin fermentatie capata actiuni toxice adverse. Aceasta succinta analiza justifica necesitatea gasirii unor bauturi care sa corespunda nevoii de stimulare imediata, cerinta umana legitima, tot mai actuala, dar care sa tonifice fara epuizare ulterioara si fara formarea de dependenta toxica sau de actiuni adverse.

 

Bauturile cu miere, indicate persoanelor suprasolicitate

Cunoscand valoarea tonifianta, solubilitatea in apa si indicatiile sale medicinale, s-a luat mierea ca baza pentru o gama foarte larga de bauturi tonice sanatoase, medicinale, adaugandu-i diverse alte extrase sau sucuri naturale atat pentru a-i spori si diversifica puterea stimulativa, cat si pentru a impiedica efectul indigest (posibil) al mierii simple diluate in apa sau efectele secundare toxice ale adaosurilor folosite. Aceste bauturi naturale se pot prepara repede (1-3 minute) si servi proaspete, la nevoie, pentru a avea maxima lor actiune. Consumand aceste bauturi, nu mai apare, dupa excitarea initiala, oboseala, fiind eliminate de actiunile mierii. De aceea, aceste bauturi sunt sanatoase – chiar daca sunt excitante – si pot fi numite medicinale si folosite de oricine, evident cu indicatiile medicale respective. Acestea sunt recomandate mai ales la oamenii suprasolicitati, debilitati, obositi, convalescenti, etc.; bineinteles tinand cont de contraindicatii. Bauturile din miere, apa si adaosuri naturale, dupa compozitia si efectele lor principale, pot fi impartite in mai multe categorii: excitante, aperitive, racoritoare, calmante, expectorante, depurative, diuretice etc. toate aceste bauturi au si efectul general tonic, pe langa cel particular specificat mai sus. Efectele acestor bauturi se instaleaza in circa 10 minute, ating valoarea maxima in 20 de minute si o pastreaza 2-3 ore, dupa care scad lent, pentru a dispare in 4 ore fara a fi urmate de vreo stare negative. In urma unor aplicatii asupra anumitor subiecti s-a constatat ca euphoria (buna dispozitie) si excitatia generala, specifica bauturilor excitante, nu depaseste prea mult limitele de sus ale normalului activitatii psihofiziologice. Bineinteles ca si aceste bauturi au unele contraindicatii generate de intoleranta la ingredientele din care sunt preparate. Astfel, mierea nu poate fi recomandata la diabetici si nici excitantele la oamenii nervosi sau la copii. Principalele actiuni ale cafelei (creste colesterolul, excitabilitatea nervoasa si tensiunea arteriala) sunt neutralizate de efectele medicinale ale mierii care intervin mai tarziu, in perioada instalarii efectelor secundare ale cafelei, eliminandu-le in timp ce ii prelungeste primele efecte tonifiante.
Astfel, excitatia foarte puternica si rapida a bauturilor medicinale din miere devine durabila si complet lipsita de nocivitate, putand fi utilizate si de catre bolnavii de inima, de nervi, de glande, evident sub supravegherea medicului curant. Dupa alte patru ore, doza poate fi repetata, dar a nu se consuma cu patru ore inainte de ora de culcare, pentru a permite somnul normal.

 

Bauturile medicinale din miere, miracol pentru sanatatea copiilor

Bauturile medicinale din miere fortifiante au aceleasi caractere generale descries mai sus, caracterele lor particulare fiind si aici datorate adaosurilor diferite a caror actiune pozitiva este potentate, in timp ce aceea negative este anulata de catre miere. Aceste bauturi sunt indicate pentru copiii debili, anemici, dificili la mancare, hipotrofici (intarziati in dezvoltare), convalescenti, etc., adaugand la efectele tonice generale cele ale sucurilor si extraselor din plante, excitante ale apetitului alimentar. Actiunea se instaleaza prompt in circa 10 minute, avand efect maxim in doua ore, regresand lent pentru a dispare in 4 ore de la consumarea lor.
Bauturile medicinale din miere racoritoare sunt sanatoase, placute, aromate, redau rapid energia si in plus potolesc setea fara nici o actiune excitanta. Cele calmante asociaza efectul tonic nutritiv si calmant usor al mierii, cu cel sedativ al diferitelor plante medicinale adaugate (musetel, tei, samd). Efectul lor particular este marit si prelungit in limitele fiziologice de catre miere. Bauturile medicinale din miere expectorante asociaza acest efect al mierii cu acela al unor plante medicinale folosite ca adaosuri in acest scop (menta, echinacea samd). Toate aceste bauturi se pot prepara in diferite variante, iar intr-un articol viitor va vom arata si cateva retete de bauturi medicinale din miere si adaosuri naturale din plante.

 

Text: Alina Lupa