Celulele stem, tratamentul pentru cancer si leucemie

Celulele stem, noul tratament pentru cancer si leucemieUtilizata de ceva timp in statele occidentale, tratamentul cu celule stem reprezinta un concept recent intrat pe piata din Romania. Aceasta maniera ofera posibilitatea organelor bolnave sa se regenereze pe cale naturala. Prezente in numar destul de mic, celulele stem se recolteaza la cateva minute de la nastere, numai din cordonul ombilical si pot vindeca un numar semnificativ de boli – de la leucemie, la diferite tipuri de cancer si boli congenitale.

Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului care au capacitatea de a da nastere oricarui tip de celula, tesut sau organ. Acest tip de celule pastreaza proprietatea de a se reinnoi continuu prin diviziune celulara putandu-se diferentia intr-o varietate larga de celule specializate.

Care este rolul celulelor stem?

Celulele stem pastreaza proprietatea de a se reinnoi continuu prin diviziune celulara putandu-se diferentia intr-o varietate larga de celule specializate. Daca ar fi sa facem o comparatie, celulele stem sunt caramizile organismului care se pot transforma in tesuturi de orice fel.

Cum se preleveaza?
Prezente in numar destul de mic, celulele stem se recolteaza la cateva minute de la nastere din cordonul ombilical de catre medicul obstetrician sau de catre moasa. Se depoziteaza intr-un sac special de transport, pe care se trec toatele datele de la mama, copil si persoana care a facut recoltarea. Viteza si conditiile de transport in laborator ale sangelui din cordonul ombilical sunt critice pentru recuperarea si folosirea a cat mai multor celule stem din sangele ombilical.

Ce afectiuni se pot trata cu ajutorul celulelor stem?
Celulele stem pot vindeca diferite tipuri de leucemii – de la cele acute, la cele cronice, sindroame si tulburari mielodisplastice, cercetari fiind si pentru diferite tipuri de cancer si boli congenitale.

In ce consta terapia cu celule stem?
Celulele stem se folosesc pentru transplant autolog (care are toate informatiile genetice ale nou-nascutului) la nivelul celulelor afectate. Practic este ca o grefa, dar cu aceleasi informatii, care au rolul de a vindeca  celulele afectate de diverse maladii.

Ce aduc ele nou in tehnica medicala?

Celulele stem, aducand informatii compatibile, se pot transplanta fara risc de rejectare din partea organismului. De aceea, sansa de reusita a tratamentului fata de un transplant obisnuit este mult mai mare. Spre deosebire de citostatice care doar distrug celulele anormale, celulele stem asigura prin capacitatea de multiplicare si diferentierre, dezvoltarea de noi celule normale, care sa inlocuiasca pe cele alterate.

Cati ani se pot depozita celulele stem?
Celulele embrionare stem se depoziteaza pe o perioada nedeterminata. Durata standard de pastrare in cadrul noului centru care va fi infiintat de Centrul Medical Unirea va fi de 20 de ani.

Cum se depoziteaza si unde?
Celulele stem, dupa ce se separa de celelalte celule din sangele recoltat din cordonul ombilical, se depoziteaza in recipiente speciale care se refrigereaza progresiv si se pastreaza in tancuri de azot lichid la – 1960C.

Care sunt preturile prelevarii si conservarii?
Preturile difera de la clinica la clinica. Spre exemplu, costul de prelevare a celulelor stem, prelucrare si de conservare a acestora pe o perioada de 20 de ani al clinicii Stem Health Unirea va fi de 1.500 euro. Avantajul este ca parintii platesc doar o singura data si au garantia ca celulele stem recoltate raman proprietatea copilului lor (sau familiei) pe o perioada de 20 de ani.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca mama si copilul pentru a putea fi prelevate celulele stem?
In general se recolteaza la orice nastere, atat pe cale naturala, cat si cezariana. Sunt situatii de urgenta in care medicii se concentreaza pe salvarea vietii mamei si nu au timp sa recolteze sangele din cordonul ombilical. Chiar si in cazul unei sarcini gemelare (gemeni) se poate recolta, daca sarcina este univitelina (cu o singura placenta) se va recolta o singura mostra, in cazul sarcinii biviteline se poate recolta din fiecare placenta/cordon ombilical. In cazul in care se depisteaza diverse infectii, uneori probele se depoziteaza in conditii de carantina sau nu se pastreaza, in functie de agentul infectios depistat.

Exista contraindicatii?
Nu, doar in caz de urgente obstetricale cand medicii obstetricieni se concentreaza pentru salvarea vietii mamei sau copilului.

Care este diferenta dintre celulele stem adulte si cele embrionare?
Exista 2 mari categorii de celule stem: celule stem embrionare si celule stem adulte.
Celule stem embrionare au rolul de a se transforma in celule specializate din care se va forma embrionul si apoi fetusul. Au avantajul de a se diferentia de un numar nelimitat de ori. Celulele stem adulte se gasesc atat la adult, cat si la copil avand rolul de a inlocui celulele distruse sau moarte cu altele noi. Din punct de vedere teoretic, aceste celule se pot divide de un numar nelimitat de ori, atata timp cat organismul in care cresc, traieste. Cand o celula stem se divide, rezulta 2 celule identice, fiecare dintre ele avand potentialul de a ramane fie celula stem si a produce alte generatii de celule stem, fie de a deveni o celula mult mai specializata cum ar fi: globulele rosii, fibrele musculare, nervii etc.

Text: Dr. in medicina generala Andreia Valter,
Director General Stem Health Unirea.