Chef Sorin Bontea: “Cea mai pretentioasa a fost Madonna (…) Am gatit impreuna cu bucatarul ei”

 C1K8240Este, poate, cel mai drastic jurat din cadrul concursului “MasterChef”, pasiunea pentru gastronomie i s-a dezvoltat inca de la o varsta frageda, a gatit pentru Nicolas Cage, Jean Claude van Damme, Roger Moore, Jon Bon Jovi, Tom Jones sau Madonna si a devenit Chef datorita ambitiei, pasiunii, dar si datorita faptului ca “am muncit, am invatat, mi-am luat jobul in bucatarie in serios”. Stam de vorba cu Chef Sorin Bontea despre pasiunea sa pentru gastronomie, despre concursul pe care-l jurizeaza dar si despre el, Sorin, omul normal si nu Chef-ul.

 

 

Buna, Chef Sorin. Pentru inceput, vreau sa iti multumesc pentru timpul acordat realizarii acestui interviu. Faci parte din juriul emisiunii “MasterChef”, emisiune ce se afla la al doilea sezon si care se bucura de un succes enorm.  Care crezi ca sunt atuurile emisiunii? Ce ii face pe oameni sa urmareasca saptamana de saptamana “MasterChef”?

Cred ca juriul, care isi face treaba bine! J Glumesc. In primul rand formatul emisiunii, dar si concurentii, jurizarea, totul reprezinta un atu pentru “MasterChef”!

 

Cum si cand ai primit propunerea de a fi jurat la “MasterChef”? 

Inainte de inceperea primei emisiuni, cam cu jumatate de an, am fost contactat si mi s-a propus sa dau un casting pentru juriul “MasterChef”.

 

Esti considerat cel mai dur jurat al emisiunii. Ce parere ai despre acest lucru?

Nu cred ca sunt cel mai dur, poate sunt cel mai drastic. Sunt poate mai pretentios, mai greu de impresionat. In rest, nu am reactii dure in ceea ce priveste concurentii.

 

De care dintre concurentii din emisiune ai fost cel mai impresionat? Ce fel de mancare a gatit pentru voi?

Toti cei care au trecut mai departe pana in acest moment m-au impresionat intr-un fel sau altul. Cu toate acestea, s-a intamplat de multe ori si ca eu sa cred ceva, iar ceilalti doi colegi ai mei din juriu sa aiba alta parere despre un preparat.

 

Nu pot sa nu te intreb ce surprize ne pregatiti pana la final.

Daca sunt surprize, nu pot sa va spun, bineinteles, va trebui sa urmariti emisiunea pana la sfarsit ca sa vedeti totul!

 

Lucrezi de la varsta de 16 ani in domeniul gastronomiei si ai gatit ani intregi pentru o clientela exclusivista pe vase de croaziera sau in cele mai cunoscute restaurante din Romania. Ce ne poti spune despre perioada dinainte sa devii Chef?

Am muncit, am invatat, mi-am luat jobul in bucatarie in serios. Imi place ceea ce fac si mi-a placut dintotdeauna, de aceea nici macar nu m-am gandit vreodata sa fac altceva.

 

Care sunt cele mai apreciate restaurante din Romania in care ne recomanzi sa mancam?

Va recomandul resaturantul “Prime” din cadrul hotelului Radisson Blu din Bucuresti, in care am lucrat inca de la deschidere timp de aproape 5 ani. A ramas amprenta mea acolo.

 

Care este preparatul culinar la care nu ai putea renunta niciodata?

Mie imi plac ciorbele in special, insa nu pot sa spun ca am o mancare in mod deosebit la care n-as putea renunta.

 

Ai gatit de-a lungul timpului pentru staruri precum Nicolas Cage, Jean Claude van Damme, Roger Moore, Jon Bon Jovi, Tom Jones sau Madonna. Le-au placut acestora preparatele tale?

Da, intotdeauna!

 

Care este cel mai extravagant fel de mancare pe care l-ai pregatit si pentru cine a fost facut?

Extravagant mi se pare mult spus, totusi vorbim de mancare, dar cea mai pretentioasa a fost Madonna. Ea mananca kosher, datorita religiei Cabala de care apartine. Am gatit impreuna cu bucatarul ei.

 

 AUN6635Ce trebuie sa faca un bucatar pentru a deveni Chef?

In primul rand trebuie sa munceasca, sa invete foarte mult si sa aiba talent in aceasta meserie, sa iubeasca ceea ce face.

 

Ce sfat ai da celor care vor sa se apuce de gatit in mod serios, facand din asta un job? 

Sa se apuce daca intr-adevar le place treaba asta si sa gateasca cu sufletul.

 

Stim ca esti si tata, si sot, si Chef. Cum iti imparti timpul intre cariera si familie?

Ca si pana acum, ma descurc. Acum am mai mult timp pentru familie pentru ca s-au terminat filmarile pentru emisiune si momentan nu mai conduc bucataria unui restaurant, fac consultanta si evenimente. Petrec mai mult timp cu familia si asta datorita “MasterChef”. Este unul dintre lucrurile bune pe care mi le-a adus emisiunea.

 

Putini au ocazia sa te vada imbracat in alte haine decat costumul impecabil sau uniforma alba de Chef. Ce stil vestimentar adopti in viata de zi cu zi?

In timpul liber ma imbrac normal, vara port bermude, slapi, tricouri, trening daca e nevoie. Stilul meu este unul casual, lejer, nu stau intepenit in cravate, cu toate ca mai port camasi.

 

Ce planuri de viitor ai si ce surprize ne mai pregatesti?

Deocamdata nu va dezvalui nimic, la momentul potrivit veti afla mai multe, intai sa le vad eu concretizate.

 

Text: Andreea Popescu