Ciocolata… de ce nu-i putem rezista?

poza_cicolataNu cred ca am auzit multi oameni de-a lungul timpului care sa spuna ca nu le place ciocolata. Cei mai multi spun ca nu pot rezista acestei tentatii dulci. Iar cercetatorii ne explica de ce atunci cand incepem sa mancam ciocolata, ne oprim greu…

De unde vine ciocolata…

In ciuda faptului ca o consumam frecvent, multi dintre noi nu stim de unde provine ciocolata. Arborele de cacao produce pastai mari, care sunt recoltate manual de 2 ori pe an. Pastaile contin boabe de cacao care, dupa ce sunt decojite si prajite (procedeu important in eliminarea bacteriilor), sunt incalzite la temperaturi foarte inalte, rezultand din ele un lichior de ciocolata. Acest lichior este separat in unt de cacao si pudra de cacao. Ciocolata cu lapte contine cel putin 10% lichior de ciocolata, in timp ce ciocolata amara trebuie sa contina cel putin 35%. Ciocolata alba, pe de alta parte, nu contine lichior de ciocolata, dar este produsa cu ajutorul untului de cacao, care trebuie sa constituie cel putin 20% din continut. Aroma ciocolatei este evaluata de o masinarie numita “nas electronic”, iar calitatea ciocolatei este masurata dupa criterii diferite de catre fiecare companie producatoare.

… si de ce nu-i putem rezista?

In urma unui studiu publicat in aceste zile in Current Biology, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in urma consumului de ciocolata, este activata o parte a creierului neasteptata, determinand secretia unei chimicale naturale asemanatoare opiumului. Acest lucru inseamna ca “creierul are mai multe sisteme extensive decat s-a crezut inainte, care  fac indivizii sa consume mai multa ciocolata, ca o recompensa a creierului”, sustine Alexandra DiFeliceantonio, de la Universitatea din Michigan.

Echipa de cercetatori a descoperit aceste lucruri facand un studiu pe sobolani, carora li s-a dat un impuls artificial prin administrarea directa a unui drog intr-o regiune a creierului numita neostriatum. Aceste animale au mancat astfel de doua ori mai multe bomboane de ciocolata decat mancau de obicei. Cercetatorii au constatat si ca secretia enkefalinei, o substanta chimica naturala produsa in acea regiune a creierului, a crescut cand sobolanii au inceput sa manance bomboanele. Enkefalina sau alte chimicale naturale similare din creier nu determina soarecii sa le placa mai mult ciocolata, ci cresc dorinta si impulsul de a o manca. Surpriza cercetatorilor a venit si din faptul ca zona creierului numita neostriatum era pana acum asociata cu miscarea, astfel ca descoperirile extind rolul acestei zone cerebrale. Aceasta explica de ce ne vine greu sa ne oprim din mancatul ciocolatei. Aceeasi zona a creierului se activeaza si atunci cand obezii vad mancare sau cand dependentii de droguri vad droguri. Pe de alta parte, un studiu realizat anterior arata ca soarecii infometati sunt in stare sa suporte si socuri electrice din cauza  poftei de ciocolata.

Asa ca, tinand cont ca multi dintre noi suntem slabi si nu prea putem rezista unei tablete de ciocolata, ar trebui sa alegem ciocolata neagra, despre care s-a dovedit ca este mai satioasa decat cea cu lapte, ne diminueaza pofta de dulciuri si, in plus, este bogata in antioxidanti.

Text: Bianca Badescu