Ciudatele legaturi dintre psihologie si aparitia anumitor boli

shutterstock_57554398Personalitatea arata ceea ce suntem noi cu adevarat. Aceasta influenteaza aproape fiecare aspect al vietii noastre, de la modul in care traim si pana la felul in care interactionam cu cei din jurul nostru. Chiar si asa, putem oare sa ne schimbam personalitatea sau macar sa ne mentinem aceeasi personalitate pe tot parcursul vietii?

Afla acest lucru din randurile de mai jos.

 

1. Data nasterii influenteaza personalitatea

Timp de decenii, mii de carti psihologice au proclamat efectele pe care le are data de nastere asupra personalitatii, insa nu exista nicio dovada concreta pana in momentul de fata. Cateva studii recente empirice au constatat ca astfel de lucruri ca data nasterii sau numarul membrilor unei familii pot avea intr-adevar un impact asupra personalitatii. In urma unui studiu realizat de curand s-a constatat ca data nasterii poate influenta in mod clar comportamentul, cat si relatiile pe care le leaga o persoana cu alta. Conform spuselor cercetatorilor, o persoana care are un frate mai mic sau o sora mai mica are sanse mici sa se imprieteneasca cu fratele mai mic sau sora mai mica ai unei alte persoane. Astfel, psihologii sunt de parere ca diferenta de varsta sta in calea legarii unor prietenii.

 

2. Personalitatea este relativ stabila pe tot parcursul vietii

Multe studii psihologice centrate pe personalitatea oamenilor au dovedit stiintific faptul ca partile esentiale ale personalitatii tind sa ramana stabile pe tot parcursul vietii. Singurele aspecte care se schimba odata cu inaintarea in varsta sunt nivelurile de anxietate, usurinta cu care acceptam anumite lucruri si dorinta de a experimenta sau nu lucruri noi.

Potrivit cercetatorului Paul T. Costa Jr., nu exista nicio dovada care sa denote faptul ca personalitatea se poate schimba odata cu trecerea anilor. “Ceea ce se schimba pe masura ce trecem prin viata sunt starile pe care le experimentam in fata anumitor probleme. Oamenii pot crede ca personalitatea lor s-a schimbat odata cu inaintarea in varsta, dar, de fapt, ceea ce s-a schimbat sunt obiceiurile, vigoarea, starea de sanatate, responsabilitatile, dar si circumstantele”, a sugerat el intr-un articol publicat in cotidianul “New York Times”.

 

3. Anumite tipuri de personalitate sunt asociate unor boli 

In trecut, nenumarate studii realizate in domeniu au demonstrat faptul ca exista un numar de trasaturi de personalitate care contribuie la aparitia unor boli.  De exemplu, ostilitatea si agresivitatea au fost adesea legate de aparitia bolilor de inima. Nivelul stabilitatii emotionale este asociat, de asemenea, in psihologie, cu notiunea de nevrotism: indivizii cu un grad inalt de nevrotism sunt mai predispusi sa incerce sentimente de anxietate, furie, vinovatie si sa se simta deprimati. Recent, cercetatorii au folosit o tehnica statistica numita “metaanaliza”, privind legatura dintre personalitate si boala. Cu toate ca rezultatele studiilor au fost unele compromitatoare, se pare ca aceste legaturi raman inca, in mare masura, misterioase.

 

4. Animalele au personalitati distincte

Ti s-a parut vreodata ca animalutul tau de companie are o personalitate unica? Ei bine, nu doar ti s-a parut. Cercetatorii au descoperit ca animalele, indiferent de specie, au propriile lor personalitati cu diferite preferinte, comportamente si ciudatenii care persista de-a lungul vietii lor. In timp ce unii critici sugereaza ca este vorba doar despre antropomorfism sau ca nu sunt altceva decat trasaturi umane la animale, cercetatorii au fost capabili sa identifice modele coerente de comportament, care pot fi masurate si testate empiric.

 

5. Cinci trasaturi de personalitate de baza

In trecut, cercetatorii au dezbatut subiectul trasaturilor de personalitate existente. Cercetatorii timpurii, cum ar fi Allport, au declarat ca exista, de fapt, 4.000 de trasaturi distincte de personalitate, in timp ce Raymond Cattell a declarat ca exista 16. Astazi, multi cercetatori sustin teoria personalitatii, care, de fapt, are numai cinci factori capabili sa descrie cinci dimensiuni de personalitate:

  • Extraversiune;
  • Consimtamant;
  • Constiinciozitate;
  • Nevrotism;
  • Sinceritate.

 

 

Text: Andreea Popescu