Coenzima Q10, batranetea poate sa mai astepte

2009_make_up_coenzimaCoenzima Q10 este folosita tot mai des de tinerele dornice sa lase la vedere un ten frumos, fara riduri de expresie, luminos si atent ingrijit. Acest tip de coenzima intra in compozitia cremelor utilizate in dermatologie pentru combaterea ridurilor si prevenirea efectelor secundare ale razelor ultraviolete. 

Coenzima Q10 este o enzima care produce energie, fiind, din acest motiv, un bun protector cardiovascular. Coenzimele sunt molecule indispensabile organismului, care favorizeaza reactiile enzimatice.

 

Am putea spune ca datorita lor corpul nostru lucreaza intr-un mod eficace. Coenzima Q10, in particular, ajuta la „fabricarea energiei” provenita din alimente. Corpul obtine coenzima Q10 prin dieta si prin transformarile altor enzime. Capacitatea de a produce acest tip de enzima se diminueaza in timpul procesului de imbatranire si in special in toate situatiile de stres cotidian. Miraculoasa coenzima Q10 (ubichinona) este de fapt o substanta liposolubila, sintetizata in corp, cu rol asemanator vitaminelor. Ea se regaseste in fiecare celula a organismului nostru, in special in cele cu activitate foarte intensa, cum ar fi: inima, creierul si ficatul. Cea mai mare concentratie este in inima.

Antioxidant puternic
Produsele pentru ingrijirea pielii incorporeaza compusi care solutioneaza problemele cutanate si hranesc epiderma. Printre ei se numara coenzima Q10, care este inclusa in creme datorita proprietatilor sale antiimbatranire. Aceasta se gaseste in toate celulele organismului si are rolul de a produce energie, de a proteja pielea de factorii externi si de a intarzia imbatranirea. Coenzima Q10 este produsa de ficat, dar se poate obtine si prin consumul de carne rosie, sardine, ton, ulei de soia. Odata cu trecerea timpului, cantitatea de coenzima Q10 scade, favorizand diminuarea colagenului si a elastinei si, implicit, a formarii ridurilor. Din acest motiv, industria cosmetica produce aceasta substanta in laborator pentru a o include in creme si tratamente pentru piele si corp. In urma multor studii dermatologice, s-a demonstrat ca diminueaza ridurile si confera tenului un aspect luminos. Datorita importantelor functii ale coenzimei Q10, industria cosmetica nu ofera numai formule care sa redea pielii aspectul tanar, ci si produse cu capacitate de stimulare a epidermei pentru a produce substante care hidrateaza pielea si o apara de factorii nocivi. Folosirea produselor pe baza de coenzima Q 10 revitalizeaza tesuturile, maresc elasticitatea pielii si favorizeaza productia de acid hialuronic, substanta care mentine un nivel optim de hidratare la nivelul epidermei. Necesarul de Q10 este produs de organism in primii 25-30 de ani de viata. Pana la 28 de ani, corpul produce cantitatea maxima, iar dupa 30 de ani, ritmul fabricarii coenzimei, in raport cu imbatranirea, incetineste. Ea are doua proprietati principale: produce energie si actioneaza ca antioxidant puternic prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare. „Coenzima Q10 actioneaza la nivelul pielii, stopand imbatranirea. Cercetarile au demonstrat ca substanta protejeaza impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete si previne aparitia ridurilor”, sustine dermatologul Corina Andrei. Reducerea cantitatii necesare in sange cu doar 25% provoaca afectiuni severe.

Previne imbatranirea
Putem amana imbatranirea printr-o dieta bogata in coenzima Q10. Alimentele care contin substanta sunt: carnea de vita, pestele (in special sardinele si tonul), organele de animale (inima, ficatul), ouale, alunele, spanacul. De ce avem nevoie de suplimente nutritive pe baza de Q10 daca putem lua necesarul din ceea ce mancam? Prin prepararea termica, substanta din alimente devine inactiva, desi coenzima rezista pana la temperatura de 100-115 grade Celsius. Exista, de asemenea, o serie de creme si uleiuri care contin substanta activa.

Contra afectiunilor grave

De altfel, Q10 este utilizata in prevenirea si stoparea agravarii sindromului de oboseala cronica, a osteoporozei, a bolilor digestive, cardiovasculare, neurologice degenerative, a suprasolicitarii fizice si intelectuale. Este un bun adjuvant in scleroza multipla, cancer, obezitate, tulburari ale glandei tiroide, afectiuni ale sistemului nervos, diabet, parodontopatii, imbunatatirea sistemului imunitar, stimularea fertilitatii masculine. Potrivit studiilor, pentru profilaxia bolilor de inima trebuie sa asiguram zilnic un aport de 60 mg de substanta, de la varsta de 36 de ani pana la 60 de ani.

  • Proprietatile coenzimei Q10
  • • Este esentiala pentru transformarea si aportul de energie a fiecarei celule vii.
  • • Pentru unele persoane alergice, serveste ca antihistaminic natural.
  • • Imbunatateste tonusul si intervine direct in elaborarea energiei. In plus, mareste toleranta la exercitiu fizic pentru persoanele sedentare.
  • • Intareste sistemul imunitar, prin marirea capacitatii fiziologice de utilizare a oxigenului mai ales in situatii de stres. Acest lucru favorizeaza functionarea celulelor sistemului imunitar.
  • • Coenzima Q10 este un bun aliat in afectiunile cardiace (angina pectorala, infarct etc.) mai ales ca este unul dintre nutrientii principali ai tesutului cardiac, favorizand oxigenarea si combatand radicalii liberi.
  • • Ajuta la reducerea masei corporale intr-o maniera naturala. Persoanele obeze sau cele care recurg frecvent la diete stricte, au de obicei,  niveluri scazute de coenzima Q10.
  • • Actinuea sa antioxidanta este similara vitaminei E sau K pentru ca inhiba distrugerea celulara provocata de radicalii liberi.

Gwyneth Paltrow fuge de bisturiu
Printre vedetele internationale care amana botoxul, folosind Q10, se numara si Gwyneth Paltrow. Actrita de origine americana, castigatoare a Oscarului, a avut o perioada depresiva dupa nasterea celui de al doilea copil, Moses. Se pare ca, in tot acest timp, tenul sau a dobandit cateva cute fine, pe care le-a eliminat totusi, folosind cremele de zi si de noapte care contin miraculoasa coenzima Q10.      

Text: Ionela Chircu si Ema Macovei
Consultant: dr. Corina Andrei, medic dermatolog