Comunicarea, conservare a fericirii

comunicare-shutter“Imi place sa <barfesc>” declara psihologul Monica Daddou si regret conotatia sa peiorativa. A discuta de tot si despre nimic cu vecina, cu vanzatoarea de la paine, cu copiii sau colegii de la serviciu inseamna si o evadare din cotidian. Este un fapt important pe care il acceptam fara sa ne fie rusine. Este un joc, o placere, un mijloc de comunicare cu ceilalti.

Nimic nu este mai bun pentru moral decat o “barfa” despre subiecte lejere sau mai serioase. Vorbind despre grijile, despre durerile si nelinistile noastre ne eliberam de tensiunea nervoasa. O singura conditie se impune acestei placeri care nu ne costa nimic: trebuie sa-ti alegi bine interlocutorul!

Sfaturi practice pentru… barfa

In familie: Spuneti ce aveti pe suflet!
In familie, in timp ce unii discuta despre sanatatea copiilor si a bunicilor, altii schimba retete de bucate sau abordeaza subiecte precum unde sa-ti petreci vacanta. Toti refuza sa se angajeze intr-o discutie serioasa. Distanta poate determina ruperea unor legaturi de familie. Un fel de pudoare se instaleaza si automat nu se mai poate comunica. Totusi aceste intalniri trebuie sa renasca senzatia de apartenenta la o familie. Nu ezitati sa mergeti la bucatarie pentru a vorbi linistiti, departe de grup.

Ce sa vorbiti cu cumnata?
Vi se pare ca este suparata? Abordati cu delicatete acest subiect, asa cum discutati cu o prietena. Spuneti-i ca aveti impresia ca este obosita sau trista. Fara indoiala ca ea asteapta doar un semn pentru a incepe confesiunea.

Vorbiti cu mama sau soacra!
Va deranjeaza pentru ca incearca sa conduca totul? Te deranjeaza ca isi “permite” sa dea lectii de educatie copiilor tai? Incercati sa-i explicati cu calm ceea ce simtiti fara sa “boicotati” reuniunile de familie. Persoanele adulte si inteligente accepta discutiile in contradictoriu, sugestiile, reprosurile daca sunt exprimate cu tact.

Cu copiii…
Da, si-au facut temele, si-au pregatit ghiozdanele pentru a doua zi la scoala. Da, s-au spalat pe maini si pe dinti. Daca v-ati opri din interogatoriu pentru a le povesti ce-ati facut la serviciu? Copiii adora sa barfeasca. In aceste momente ei vorbesc de ceea ce ii framanta cu adevarat: “Alina nu vrea sa mai fie prietena mea!” sau “Am emotii inaintea concursului!”. Incepeti conversatia intr-un moment oportun, profitati de intimitate si de odihna familiala, bineinteles cu conditia ca televizorul sa fie inchis.

In cuplu: Dialogul consolideaza relatia
Cand doi iubiti petrec o dupa-amiaza impreuna fara sa comunice (fiecare se indeletniceste cu altceva, au treaba), ei apreciaza compania celuilalt. Dar cand petrec mult timp fara sa comunice si nu au nici o treaba serioasa este o problema. Exista persoane care nu deschid gura decat pentru a transmite informatii concrete. Este esential insa pentru un cuplu sa acorde timp dialogului. Partenerul dumneavoastra nu participa la discutii? Este obisnuit cu pofta ta nestapanita de vorba. Tacerea il nelinisteste si il face sa reactioneze. “Tu vorbeai, nu ai nimic sa-mi spui, nu ai nimic sa-mi reprosezi …?” Poate ca ar trebui totusi sa discutati…Chiar este o problema…

In pat…
Simtiti nevoia sa vorbiti… De ce nu? Aveti asteptari, marturisiti asta partenerului. Spuneti clar ceea ce doriti. Sexologii cred ca in pat femeile vorbesc – culmea! – prea putin cu partenerul. Incercati sa fiti deschise! O sa vedeti ca a meritat efortul.
In viata cotidiana
Aveti de facut un repros unui prieten? Nu ezitati. Vorbiti cu calm, motivati-va afirmatiile si ascultati si argumentele lui. Evitati sa ridicati tonul.

Cu exteriorul
Faceti-va mereu prieteni noi. Comunicarea buna permite cunoasterea multor persoane. Discutati cinci minute cu doamna de la posta sau cu cea de la supermarket. Va este teama sa o intrebati pe tanara de langa voi de unde si-a cumparat fusta frumoasa la care v-a ramas gandul? Vorbiti, discutati. In copilarie eram mult mai spontani. Ce pacat ca pierdem acest lucru cand devenim adulti.

Cu prietenele
Partenerii se plang de discutiile lungi pe care femeile le au la telefon cu prietenele lor. Plus ca au comentarii acide cand vine nota de plata la telefon… Deseori se intreaba despre ce tot discuta femeile ore in sir. Comunicarea ne ajuta sa ne depasim propriile probleme, constientizand ca si ceilalti se confrunta cu probleme. Ca sa nu aveti discutii in cuplu, scurtati conversatiile telefonice fara sa va indepartati prietenii. Intalniti-va si discutati in liniste, fata in fata de cate ori timpul va permite acest lucru.

La birou
Afirmatia “Comunicarea este un mijloc de aparare contra stresului”, o auzim tot mai des in ultima vreme. Informatia circula intre colegi, chiar si atunci cand nu dorim acest lucru. Fie ca abordam subiecte precum noile tichete de masa, fie ca discutam despre necesitatea schimbarii contabilei sau mutarea intr-un sediu mai mare, in toate situatiile e vorba de comunicare. Incercati sa nu barfiti in sensul rau al cuvantului. Intr-un astfel de caz comunicarea nu aduce nimic bun si poate fi chiar responsabila de conflicte inutile. Evitati criticile si rautatile si fiti mai putin morocanoasa!

Cu sefii

O sarcina in plus, un dosar cu probleme, o marire de salariu…! Solicitati o intalnire cu seful si vorbiti deschis. Trebuie sa va prezentati parerile, grijile si poate veti beneficia de ajutor. Actionati in acelasi mod cand aveti o problema personala. Sinceritatea si bunul-simt sunt  apreciate de un sef responsabil. Nu uitati sa multumiti la sfarsitul conversatiei pentru ca si-a facut timp si v-a ascultat.

Text: Diana Kalas