Contraceptia: optiuni si responsabilitati

poza metode de contraceptieMetodele sigure si legale de contraceptie le-au oferit femeilor posibilitatea de a detine controlul asupra propriei vieti, intr-un mod de neimaginat pana atunci. Daca te-ai nascut dupa 1960, intr-o perioada in care contraceptia a devenit in mare masura o chestiune de optiune personala, poate nu realizezi ca aceasta libertate este relativ noua si a fost castigata abia dupa ani de zile de lupta.



Alegerea unui mijloc contraceptiv

Contraceptia este o tema la care ar trebui sa te gandesti atent. Nu trebuie sa lasi deczia la latitudinea partenerului tau, sa o reduci la o fuga data in ultimul moment la farmacie sau, mai rau, sa faci din ea o chestiune de superstitie si noroc. Gasirea mijlocului contraceptiv adecvat este o optiune personala. Un mijloc potrivit unei alte persoane poate fi absolut nepotrivit in cazul tau, iar unul care iti convine la 20 de ani este posibil sa nu-l mai consideri eficient la 40 de ani. Din nefericire, nu exista un mijloc contraceptiv perfect – unul care sa fie100% sigur, sa fie atat de usor de folosit, incat sa nu trebuiasca sa te mai gandesti la el, sa nu aiba efecte secundare sau consecinte negative pentru sanatatea ta.

  • Cum alegi metoda de contraceptie potrivita?

Primul punct de referinta este nivelul tau de confort personal. Daca o anumita metoda de contraceptie iti cauzeaza o stare de disconfort fizic sau emotional, nu o vei folosi probabil consecvent, de fiecare data cand ai contact sexual. Daca pilulele contraceptive iti afecteaza stomacul sau iti cauzeaza depresii, sau daca esti de parere ca spermicidele sub forma de creme sau spume iti pateaza lenjeria, alege alt mijloc contraceptiv. Un al doilea punct de referinta este reactia pe care ai putea s-o ai la esecul contraceptiei.

Alegerea metodei potrivite reprezinta un echilibru intre factorii personali, emotionali si (uneori) religiosi. Cu toate acestea, exista cateva reguli fundamentale, pe care orice femeie heterosexuala activa ar trebui sa le urmeze.

  • Contraceptia: optiuni si responsabilitati

Ai putea crede ca sansele de a ramane insarcinata in urma unui singur act sexual neprotejat se apropie de 100%, dar nu este asa. Pe de alta parte, multe femei au aflat, spre spaima sau surpriza lor, ca nu sunt nici de 0%. Daca ai un raport sexual fara protectie in perioada ovulatiei, sansa de a ramane insarcinata este de 10%, conform statisticilor. Sansa se reduce la 2-3%, daca raportul sexual neprotejat a avut loc la 1-2 zile dupa menstruatie. Poti ramane insarcinata la inceputul ciclului, deoarece sperma isi pastreaza capacitatea fecundanta o zi sau doua, poate chiar mai mult, dupa ejaculare, si deoarece ovulatia se poate produce mai devreme decat de obicei. Daca ciclul tau este de 28 de zile, ovulatia va avea loc probabil in a 14-a zi dupa inceperea scurgerii menstruale, dar nu te poti baza pe regularitatea fiecarui ciclu pe care il ai de-a lungul vietii.

Sansele tale de a ramane insarcinata in oricare zi a unui ciclu menstrual complet, daca ai contact sexual neprotejat din 2 in 2 zile pe perioada unei luni, sunt de 15-20%. Pe termen lung, in aproximativ 80-85% dintre cupluri va interveni o sarcina dupa un an de activitate sexuala neprotejata din 2 in 2 zile, iar in 90% dintre cazuri, sarcina va interveni dupa 2 ani.

  • Eficacitatea contraceptiei

Eficacitatea contraceptiei depinde de doua lucruri: de eficacitatea metodei si de consecventa firii umane. Unele sarcini nedorite apar din cauza esecului metodei. In ciuda eforturilor tale si ale partenerului tau, prezervativele se pot rupe, diafragmele si membranele cervicale se pot deplasa in timpul actului sexual, iar steriletul poate fi expulzat sau poate esua in prevenirea implantarii oului fecundat. Aceste esecuri sunt o parte componenta a metodei contraceptive si reprezinta un defect al metodei contraceptive sau produsului. Tot ce poti face este sa folosesti consecvent, conform indicatiilor, mijlocul tau contraceptiv.

  • Care contraceptive sunt cele mai eficace, care sunt cele mai putin eficace?

Incepand cu cele mai eficace si continuand in ordine descrescatoare, cele la care te gandesti cel mai putin sunt cele mai bune: metodele contraceptive hormonale de lunga durata si sterilizarea chirurgicala au o eficacitate de 99%, referitoare atat la eficacitatea asteptata, cat si la cea reala. Urmatoarele pe lista sunt contraceptivele la care nu trebuie sa te gandesti de fiecare data cand ai nevoie de contraceptie: pilulele si dispozitivele intrauterine (DIU). Acestora le urmeaza prezervativele si diafragmele. Cea mai putin eficace metoda de contraceptie este lipsa contraceptiei.

  • Poti ramane insarcinata daca partenerul tau se retrage inainte de ejaculare?

Retragerea penisului este una dintre cel mai des folosite metode “naturale” de contraceptie, dar implica anumite riscuri. Chiar daca partenerul se retrage inainte de ejaculare, un singur prim strop contine cea mai concentrata si fecundanta sperma, riscul unei sarcini fiind astfel foarte mare. Sperma poate migra spre trompele uterine, chiar daca nu a fost depozitata in vagin, astfel incat exista posibilitatea unei sarcini, chiar daca barbatul ejaculeaza in afara vaginului tau.

  • De ce este ineficienta, din punct de vedere contraceptiv, spalarea cu un spermicid dupa contactul sexual?

In traectul spermei catre ovul, aceasta trece de colul uterin in aproximativ un minut si avanseaza spre cavitatea uterina, unde nu mai poate intra in contact cu spermicidul, intr-un interval de 20 de minute de la raportul sexual. Chiar daca te speli imediat dupa actul sexual, exista totusi sansa de a ramane insarcinata, deoarece primii stropi de sperma ajunsi in col au, dupa cum am amintit, nu numai cea mai mare viteza, ci si cea mai mare rezistenta si capacitate de fecundare.

  • Poti ramane insarcinata cand alaptezi?

Desi alaptatul ofera anumitor femei o oarecare protectie impotriva unei noi sarcini, nu este o metoda pe care sa te poti baza. Fertilitatea poate reveni mai tarziu, dupa sarcina, dar nu poti sti niciodata cand se va produce din nou ovulatia.

Text: Alina Lupa