Controleaza echilibrul hormonal cu plante

Controleaza-echilibrul-hormonal-cu-planteOrganismul femeii este supus variatiilor hormonale toata viata. Exista o multitudine de plante care intervin in mentinerea acestui echilibru hormonal, care actioneaza benefic la nivelul aparatului genital feminin si care au efect antispastic, antialgic, antiseptic si antiinflamator.

Cretisoara, reglator hormonal

Cretisoara este un bun reglator hormonal, ce are actiune diuretica, antihemoragica, astringenta, antiinflamatoare, cicatrizanta. Ea este indicata in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, respectiv amenoree sau hemoragie uterina. Ajuta, totodata, in mentinerea sarcinilor in cazul femeilor cu predispozitie la avort si are efect favorabil in diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei. Se administreaza sub forma de ceai sau tinctura.

Mararul, benefic la nivel endocrin

Mararul are o actiune benefica in special la nivel endocrin si mai ales la nivelul gonadelor. Stimuleaza productia de estrogeni si este util in caz de tulburari de menstruatie, pentru stimularea cresterii sanilor,marirea secretiei de lapte la femeile care alapteaza. Diminueaza simptomatologia neplacuta asociata menopauzei, reda vitalitatea si accentueaza caracterele feminine. Se poate utiliza sub forma de tinctura sau pulbere uscata.

Lemnul-dulce combate infertilitatea

Lemnul-dulce contine fitoestrogeni cu actiune mai puternica decat semintele de marar. Este indicat pentru combaterea infertilitatii, a hirsutismului si a frigiditatii la femei, a tulburarilor specifice premenopauzei si menopauzei (bufeuri, transpiratie, iritabilitate), pentru prevenirea si ameliorarea osteoporozei.

Coada-soricelului, indicata pentru fibrom

Coada-soricelului are o actiune excelenta asupra aparatului genital feminin si este utila in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, fibrom, chist sau cancer ovarian. Se utilizeaza intern sub forma de infuzie sau tinctura, in asociere cu administrarea locala, sub forma de comprese sau spalaturi vaginale.

Galbenelele, efect cicatrizant si dezinfectant

 

Galbenele contin substante cu efect cicatrizant, dezinfectant, antiinflamator, benefice in sfera genitala. Ceaiul de galbenele, cremele sau supozitoarele sunt utile in afectiuni vaginale precum leucoree, tricomonaza, candidoza sau alte micoze. Ceaiul e util in caz de osteoporoza, dismenoree, tulburari de menopauza.

Mladitele de zmeur regleaza secretia hormonala

 

Extractul gemoterapic din mladite de zmeur are actiune specifica in patologia aparatului genital la femei. Corecteaza tulburarile de natura hormonala, regleaza secretia hormonala ovariana, restabileste echilibrul hormonal al femeii. Se administreaza in caz de dismenoree, tulburari de ciclu menstrual, de tulburari hormonale care caracterizeaza pubertatea intarziata, tulburari de menopauza, in caz de fibrom uterin.

Ce contraindicatii au plantele?

Atentie in cazul utilizarii plantelor ce contin fitoestrogeni! Trebuie administrate pe perioade determinate de timp si nu persoanelor care au o predispozitie sau chiar prezinta chisturi, fibroame sau cancere genitale sau mamare. Pentru afectiuni locale ale vaginului (leucoree, infectii micotice, alergie la prezervativ, vaginita atrofica) se pot folosi unguentul cu galbenele, cu tataneasa, cu aloe vera, ce au actiune calmanta, cicatrizanta si antiinflamatoare, antimicotica, reepitelizanta.

SPECIALIST:

Dr. Ruxandra Constantina

Medic medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Centrul medical MED-AS

021 313 05 32