Critica în cuplu, un risc pentru armonie

Nu există om căruia să-i placă să fie criticat, fie că există un motiv, fie că nu. Atitudinea critică, mai ales din partea partenerului de viață este greu de acceptat și rănește. Dacă scopul criticii este de a te ajută, o poți folosi în beneficiul tău, chiar dacă nu îți place acest mod de a comunica.

Farmaciștii Catena recomandă Magneziu B complex de la Benesio, o combinație de Magneziu și complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii și extenuării, la menținerea sănătății psihice și la funcționarea normală a sistemului nervos.

În cuplurile în care femeia este critică, dura, are loc o inversare de rol, deoarece, în mod normal, bărbații sunt cei care au atitudine dura, strictă, critică chiar. În cazul în care femeia este cicălitoare, bărbatul se simte emasculat, această ducând la ruperea unor relații sau la adulter. Relația de iubire implică schimbul de putere contra iubire. Bărbații vor puterea, iar femeile să fie iubite și protejate. Astfel, femeia se supune cerințelor bărbatului care conduce.



Masculinizarea femeii

În epoca modernă, lucrurile au evoluat, femeile devenind independente și puternice, masculinizându-și nu doar comportamentul, ci și ținuta. Ele au devenit mult mai independente din punct de vedere financiar și social, minimizând atribuțiile partenerului. Când rolurile se schimbă, bărbatul slab este atras inevitabil de femeia puternică, și asta pentru că el își caută în fapt propria identitate.

Pentru o stare de bine, farmaciștii Catena recomandă Strescalm de la Benesio. Datorită mixului de 7 ingrediente active, Strescalm ajută organismul în lupta cu stresul și restabilește echilibrul funcțiilor fizice si psihice, inducând o stare de bine.

Oamenii abuzivi emoțional sunt extrem de critici

Când apare critica în cuplu, apar și problemele de comunicare. Oamenii abuzivi emoțional vor fi întotdeauna extrem de critici față de ceea ce nu este bine, fără însă a lăuda vreodată când este bine. În relație se acumulează în timp multă furie și frustrare, sentimentul că “nu ești bun de nimic” sau “nu ești în stare de nimic” se inoculează încet, încet în gândurile tale, ajungând să-ți pierzi stima de sine și încrederea față de propriile capacități.

Comunica fără a te înfuria

Dacă acest tip de “conversație critică” apare doar întâmplător în relația voastră, ar trebui să intri mai profund în problemele partenerului tău (stres la serviciu, probleme diverse etc.), însă atunci când ea apare constant, nu uita să-ți canalizezi atenția mai întâi către tine și să te apreciezi tu pentru ceea ce faci. Nu te izola de prietenii sau rudele tale, ei îți pot fi sprijin în momente critice. Învață să comunici cu partenerul în aceste momente fără a te înfuria sau a reacționa nejustificat, făcând distincție între criticile care pot fi întemeiate sau nu. Evitând să faci reproșuri, poți evita ca ceartă să escaladeze și relația să se transforme într-una de nesuportat.

Când ești criticată:

Poți să-ți canalizezi atenția în altă direcție, ca să te calmezi, și apoi, când lucrurile s-au mai liniștit, să puteți analiza problema. Poți să privești critica fără a-ți pierde simțul umorului, și dacă vei face o glumă, poate vei reuși să mai relaxezi atmosfera.

Fii amabilă și răspunde politicos la orice remarcă negativă. Ignoră lucrurile rele care ți se spun. În acest mod, tu nu mai revii asupra lui și partenerul tău nu va mai putea insistă.

Fii flexibilă. Dacă vei fi critică și vei impune reguli nesănătoase în relație, celălalt își va caută un refugiu în afară relației, dar nu neapărat, va deveni infidel.

Nu lăsa că problemele de zi cu zi să fie unicul subiect de discuție între voi, și nu judeca atunci când partenerul tău e mult prea obosit să te asculte.

Dacă situația de critică negativă este fără sfârșit și nu mai poți găsi soluția în a o rezolva, poți apela la ajutorul unui psiholog sau consilier matrimonial care să te ajute să analizezi argumentele pro și contra acestei relații.

În perioadele stresante, înceracă StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoționale și a capacității organismului de a se adapta la situațiile de stres.

Nu uita ce înseamnă relația voastră pentru tine

Se spune că, dacă într-o relație ești mai distant/critic, faci ca partenerul să te iubească mai mult. Din păcate statisticile spun altceva. La cabinetele de terapie merg tot mai multe cupluri care au uitat sau pur și simplu nu știu să-și scoată în evidență laturile pozitive. A avea o relație sănătoasă presupune ca ambii parteneri să facă compromisuri și să știe să se dăruiască unul altuia. Nu uita ce înseamnă relația voastră pentru tine și ai grijă să nu fii o parte din statistici.

Sursă foto: shutterstock