Cu cartile pe fata. Invinge timiditatea!

 shutterstock 26045677Timiditatea este un cuvant arhicunoscut, care nu mai necesita nicio definitie din dictionar. Nu este o boala, nu este innascuta, nu este o alegere, ci este o realitate cu care toti ne confruntam la un moment dat. Ea reprezinta teama de schimbare, de afirmare, de necunoscut si de oameni noi. In societatea zilelor noastre, timiditatea este una dintre cele mai intalnite probleme de ordin psihologic si constituie un adevarat obstacol in obtinerea unei existente normale. In functie de gravitatea situatiei, efectele timiditatii pot fi dezastruoase in ceea ce priveste calitatea vietii personale si in special a vietii sociale.

In doze mici, acest fenomen poate fi invins, avand sanse de vindecare, fiind resimtit ca un raspuns la o situatie necunoscuta, care dispare treptat. Timiditatea iese din normalitate atunci cand devine complexa si instaleaza sentimentul de izolare sociala. 

 

Profilul timidului

   In primul rand, timizii au o stima de sine extrem de scazuta. Pentru cei mai multi dintre ei, aceasta imagine implica neincrederea in propria persoana, nemultumire si frustrare. Nervozitatea, nesiguranta si disconfortul atunci cand sunt pusi in fata unor situatii noi sunt semne clare care indica aceasta tulburare. Emotiile intense, frica de oameni si chiar frica de propria existenta se manifesta foarte frecvent in cazul persoanelor timide. Accesul de timiditate nu este inteles si este privit ca fiind ceva umilitor si ciudat. Din pacate, timizii sunt etichetati ca fiind persoane bolnave, frustrate, plictisitoare si incapabile. Desi sunt tacuti si retrasi, timizii sunt, de cele mai multe ori, persoane cu calitati extraordinare, loiali, intelegatori si credinciosi, care se chinuie sa depaseasca aceste blocaje ale comunicarii si sa-si intemeieze o viata normala. Astfel, inainte de a ne grabi sa judecam o persoana, trebuie sa realizam ca fiecare dintre noi are minusurile si plusurile lui. Nimeni nu este perfect, insa trebuie sa invatam sa ne punem in valoare doar calitatile si sa ne facem raspunzatori de faptele noastre. Nu uita: ceilalti vad in tine doar ce le permiti tu sa vada!

 

Cauzele timiditatii

   Timiditatea este foarte complexa si, in general, isi are originea in copilarie. Cu toate acestea, netratata, ajunge sa se manifeste in grade diferite de risc si isi poate pune amprenta pe intreaga ta viata. Mostenirea genetica, istoricul familial (divortul parintilor, abandonul, educatia deficitara), experientele traumatizante (abuzul fizic, emotional, verbal sau sexual), esecurile repetate sau complexul de inferioritate pot declansa acest tip de comportament.

 

Sfaturi utile pentru depasirea timiditatii

–          Nu te teme de esec. Toti oamenii gresesc, iar greselile ne aduc mai aproape cu un pas de atingerea perfectiunii.

–          Pune-te in valoare. Chiar daca pare peste puterile tale, nu pierde nicio ocazie de a-ti expune calitatile si de a-ti exprima punctul de vedere. Indiferent daca este cel mai bun sau nu, fiecare om are dreptul la o parere, iar tu nu esti privat de acest lucru.

–          Gandeste pozitiv. Chiar daca iti constientizezi problema, trebuie sa stii ca nu esti singurul in aceasta situatie si ca toate testele vietii au o rezolvare. Trebuie doar sa iti doresti, sa construiesti si sa lupti pentru dreptul tau la normalitate.

–          Experimenteaza. Practicand lucruri noi in fiecare zi si cunoscand oameni noi, vei reusi sa-ti depasesti barierele si sa identifici exact care este zona ta de confort.

–          Socializeaza. Integreaza-te in activitati de grup, cauta sa te apropii de oamenii care impartasesc aceleasi pasiuni si interese cu tine, fara sa te temi de o eventuala respingere. Fii tu insuti, ofera-ti libertate in exprimare si in gesturi si nu te concentra prea mult pe propria persoana. Vei descoperi ca esti inconjurat de foarte multi oameni “perfecti”.

Text: Alexandra Lupu