Cum afecteaza emotiile negative tenul

shutterstock 78442780Emotiile pe care o persoana le experimenteaza afecteaza tenul, asta in cazul in care nu stiai pana acum. Se spune ca rasul este cel mai bun medicament si se pare ca afirmatia este una adevarata. Studiile au aratat ca emotiile pot avea atat efecte pozitive, cat si efecte negative in ceea ce priveste aspectul pielii noastre. Pe scurt, starea de spirit poate avea un impact foarte mare asupra lookului, asupra modului in care alte persoane te percep.

Stresul, de exemplu, este unul dintre cei mai mari dusmani ai pielii, pentru ca poate imbatrani tenul mai repede. De ce? Sa aflam in continuare…

 

Cortizolul, stresul si pielea

Ei bine, stresul se afla in varf de lista deoarece hormonul numit cortizol “zburda” nestingherit in momentele de stres. Cortizolul „taxeaza” fiecare organ, vasele de sange devin mult mai fragile, celulele noi ale pielii nu se mai formeaza la fel de repede – ceea ce inseamna ca piele imbatraneste precum coaja unei nuci. Pe parcursul perioadelor stresante, ciocolata, chipsurile, inghetata suna mai tentant ca niciodata. In plus, consumul de alcool creste, cel de apa scade, ceea ce duce la deshidratare cu efecte vizibil negative asupra tenului. Asadar, in timp ce deshidratarea duce la aparitia ridurilor, combinatia dintre o dieta nu tocmai sanatoasa  si lipsa poftei de a va ingriji poate conduce chiar la predispunerea tenului catre acnee.

 

Furia

            Certurile, fie ele cele de acasa sau din trafic, duc la aparitia si mai multor riduri. Furia face ca muschii faciali sa se incordeze, iar sentimentele de furie afecteaza modul in care pielea se vindeca. Cauza este tot cortizolul, prezent la oamenii care sunt foarte furiosi, lucru care inhiba producerea de colagen, un element crucial in procesul de vindecare a pielii. La fel ca si furia, tristetea cantareste foarte mult in ceea ce priveste aspectul tenului si asta pentru ca expresia faciala are un efect puternic asupra pielii deoarece persoanele triste, suparate au tendinta de a sta foarte incruntate. Depresia pe termen lung poate avea efecte dezastruoase deoarece substantele chimice asociate cu aceasta conditie impiedica organismul sa repare celulele inflamate. Astfel ne este afectat somnul, iar efectele se vad a doua zi sub forma pungilor sub ochi, cearcanelor si a tenului lipsit de stralucire.

 

Sentimentul de jena

            Sentimentul de jena poate „migra” de la creier catre piele, in momentul in care neuropeptidele (substante chimice utilizate de celulele nervoase din creier pentru a comunica intre ele) primesc mesajul, facandu-te sa devii rosie in obraji. Sistemul nervos simpatic este responsabil de reactia de fuga sau lupta in caz de pericol si determina cat de des si usor roseste o persoana in obraji, precum si temperatura pielii. Atunci cand te simti in pericol, chiar daca este un pericol real sau imaginar, prima reactie a creierului este aceea de a trimite un semnal glandelor suprarenale (adrenale) pentru a elibera adrenalina. Ca rezultat, viteza batailor inimii creste si sangele alimenteaza muschii in cazul in care ai nevoie de energie pentru a fugi foarte repede. Adrenalina este cea care, de asemenea, actioneaza la nivelul vaselor de sange ale pielii, controland si limitand sangerarea daca o persoana este ranita, asa ca uneori poti fi palida si speriata, de parca ai fi vazut o fantoma.

 

Text: Ruxandra Raica