Cum iti alegi demachiantul potrivit pentru fata ta?

-0ashutterstock_3056938Demachiantul sau lotiunea pentru demachiere este esential in trusa de frumusete a fiecarei femei, daca vrem sa ne pastram tenul sanatos. Nu trebuie sa ne culcam in nicio seara fara sa ne curatam mai intai reziduurile de pe ten. Odata cu demachierea, pielea este curatata si de grasimile sale naturale si dureaza cateva ore pana la refacerea pH-ului daca nu folosim demachiantul potrivit, dar o alegere incorecta a acestuia ne poate provoca probleme ale tenului sau ni le poate agrava pe cele existente.

Ingrediente de evitat in demachiant

Atunci cand iti alegi un demachiant, trebuie sa te uiti in primul rand ce substante contine, daca are ingrediente ce pot fi daunatoare cum ar fi parabeni, petroleum, sulfat de sodiu lauryl (SLS), sulfat de sodiu laureth (SLES – este mai bland decat SLS, dar tot are potential de a provoca iritatii) sau alcool. Aceste substante sunt daunatoare pentru ten.

De asemenea, nu trebuie sa ne alegem demachiante agresive cu pielea, care sa ne-o usuce si sa ne provoace iritatii. Trebuie sa ne alegem un demachiant suficient de bland cu pielea si, in acelasi timp, suficient de puternic cat sa curete bine toate reziduurile de pe ten. Nu putem sti insa exact cat de bine curata un demachiant si daca ne usuca fata sau nu, pana nu il incercam. Testul il putem face simplu dupa ce folosim demachiantul respectiv. Daca simtim ca ne strange fata dupa ce l-am folosit, este clar ca ne usuca tenul prea tare si nu este bun pentru noi. Daca ne atingem fata dupa demachiere, cat este inca uda si apa ramasa este curata, atunci demachiantul tau curata exact cum trebuie, daca este murdara sau tulbure, atunci demachiantul nu este bun.

Demachiantul in functie de tipul de piele

Pe langa calitatile pe care le are demachiantul, important este si ca acesta sa se potriveasca tipului nostru de piele. Daca ai pielea uscata, trebuie sa eviti spuma demachianta si produsele care contin substante astringente si sa alegi un demachiant hidratant. Daca ai tenul gras, spuma demachianta este tocmai buna. Pentru piele sensibila, este bine sa evitam produsele ce contin parfum, conservanti, arome sau acizi. Daca ai tenul acneic, nu inseamna ca trebuie sa alegi produse dure cu pielea ta, ce contin detergenti puternici sau substante care iti usuca tenul. Este bine sa scapi de grasimile de pe ten cand ai acnee, dar o curatare prea dura a lor poate agrava aceasta problema.

Ce tipuri de demachiant exista?

Demachiantul crema sau cel pe baza de ulei sunt potrivite celor cu piele uscata. Ambele tipuri sunt foarte bune pentru curatarea machiajului waterproof sau a celui profesional. De obicei, iti lasa pielea putin uleioasa dupa folosire, dar poti folosi o lotiune apoi pentru a scapa de reziduurile de grasime.

Spuma demachianta este un gen de demachiant mai dur, care poate usca pielea si este potrivita celor cu ten gras. Spuma demachianta dureaza mai mult, pentru ca avem nevoie de cantitati mici pentru a ne curata tenul.

Lotiunea demachianta si demachiantul sub forma de gel sunt de obicei tipurile cele mai blande de demachiant. Nefacand insa spuma, pot sa nu curete foarte bine machiajul. Sunt foarte blande cu pielea (in afara de lotiunile de curatare cu substante astringente, destinate celor cu ten acneic) si iti lasa un fel de pelicula fina pe piele. Sunt bune de folosit dimineata si sunt potrivite in special celor cu piele uscata.

Lotiunile micelare numite si ape pentru demachiere au o consistenta evident apoasa, sunt blande cu pielea si sunt potrivite celor cu ten sensibil, dar sunt potrivite si pentru celelalte tipuri de ten.

Text: Bianca Badescu