Cum ne protejam pielea si ochii la trecerea dintre anotimpuri

shutterstock_62891185Dupa o vara fierbinte, adierea vantului vine ca o usurare pentru noi toti. Trecerea de la un anotimp la altul aduce si umiditatea in atmosfera, proces ce afecteaza atat pielea, cat si ochii.  Expertii recomanda mici schimbari in ceea ce priveste ingrijirea pielii pentru pastrarea unei pieli stralucitoare si a unor ochi sanatosi.

In timpul toamnei, vantul, a carui putere creste treptat, si frigul creeaza un aer uscat, care iti afecteaza pielea. Efectele tendintelor naturale spre uscaciune intalnite toamna nu sunt foarte bine agreate de pielea si ochii tai, astfel incat este important sa bei foarte multe lichide, pentru a mentine in permanenta aceste organe hidratate.

  • Ten gras

Trecerea verii si inceperea toamnei aduc umiditate in atmosfera, iar aceasta este o veste proasta pentru toate tipurile de piele. Glandele sebacee pompeaza, in acest anotimp, mai multa substanta decat ar fi nevoie in mod normal pentru a-ti proteja tenul. Mai mult de jumatate dintre femei au acest tip de piele si cel putin trei sferturi din acestea nu o ingrijesc adecvat.

“Pentru inceput, femeile trebuie sa inteleaga ca au nevoie de un tratament facial eficient in functie de tipul lor de ten. Pielea este expusa permanent la factorii nocivi din atmosfera si orice semn de stres sau alimentatia necorespunzatoare se resimt imediat pe ten. De aceea, ingrijirea este esentiala pentru mentinerea unui aspect frumos. Un tratament complex trebuie sa curete, sa exfolieze, sa hidrateze si sa catifeleze pielea”, a declarat Mittal Geetika, director medical la Centrul International  Anti-Aging. Conform acestuia, tenul gras trebuie spalat cu apa calduta, deoarece aceasta poate dizolva mai bine cantitatea de sebum de pe fata decat apa rece.
Uscaciunea este un semn de deshidratare si de lipsa de vitamine in organism.  Pentru asta, pielea necesita demachiant pe baza de smantana si o lotiune fara alcool. De asemenea,  glicerina si raportul crescut de lichide ajuta la mentinerea pielii fine. Se recomanda o baie cu aburi, dupa care hidratarea tenului pentru ca acesta sa nu se usuce. Fructele si sucul de fructe sunt recomandate pentru tenul gras. Acestea sunt: rosiile, lamaile, caisele, portocalele, zmeura, capsunele.

  • • Ten mixt

Tenul mixt este cel mai des intalnit tip de ten, prin urmare si gamele de produse destinate lui sunt nenumarate. Este un tip de ten caracterizat de zona T (frunte, nas si barbie) grasa si zone uscate (obrajii).
„Zona uscata necesita curatarea delicata si hidratare regulata. Partea grasa trebuie sa fie profund curatata si tonifiata. Infectiile fungice si bacteriene sunt frecvent intalnite  in timpul sezonului ploios. Pielea umeda si umiditatea atmosferica pot duce la infectii la nivelul pielii. De asemenea, in aceasta perioada isi pot face aparitia si eruptiile cutanate si procesul de depigmentare. Pentru perioadele mai reci sunt recomandate produse cu o capacitate mai mare de hidratare. Este indicat ca, de doua ori pe saptamana, sa se faca un ritual de exfoliere a tenului, cu aplicarea unei masti hidratante dupa.

 

  • Ten uscat

Tenul uscat se datoreaza in mare parte unei predispozitii genetice, dar nu este exclus sa fie dobandit in urma utilizarii unor produse necorespunzatoare, inaintarii in varsta sau unor cauze de ordin intern si extern.

Persoanele cu ten uscat intampina foarte multe probleme atunci cand nu aleg crema potrivita. Pentru ca o crema sa fie eficienta trebuie, in primul rand, sa contina substante speciale pentru hidratarea pielii, dar care sa o si protejeze de poluare.

Persoanelor cu pielea uscata li se recomanda evitarea folosirii sapunului de fata, a lotiunilor cosmetice astringente sau a expunerilor indelungate la temperaturi scazute sau vant puternic.

 

  • Alergii la nivelul ochilor

Toamna, frunzele cazute produc o cantitate enorma de spori de mucegai care se ridica apoi in aer. Iarna, pentru persoanele care stau mai mult in casa, acarienii din praful de casa sau parul din blana animalelor de companie pot cauza reactii alergice. Daca simptomul predominat este pruritul, iar ochiul este roz-rosu, cel mai probabil este vorba de o alergie.

In aceasta situatie este recomandata purtarea ochelarilor de vedere sau de soare, dupa  caz, pentru a diminua cantitatea de polen care intra in ochi. Totodata, trebuie evitata atingerea ochilor inainte ca mainile sa fie spalate, deoarece, in caz contrar, riscul de iritatie creste. In ceea ce priveste aceasta problema se recomanda utilizarea lacrimilor artificiale deoarece acestea pot dilua alergenii acumulati la suprafata ochiului si pot impiedica aderarea lor la aceasta. Lacrimile artificiale pot imbunatati si capacitatea naturala de aparare a ochiului.

Aparitia conjunctivitei si a urciorului necesita mai multa atentie. „Aceste infectii sunt contagioase si pot fi usor transmise prin intermediul prosoapelor, batistelor, lentilelor de contact si al altor articole folosite in cadrul activitatilor de zi cu zi. Pentru a evita infectarea, trebuie sa nu impartiti cu nimeni articole de uz personal.”
In astfel de cazuri, trebuie utilizate picaturi cu antibiotice pentru tratarea eficienta a infectiile oculare, insa numai dupa ce au fost prescrise de un medic oftalmolog.

 

Text: Andreea Popescu