Curiozitati despre frumusete: inceputurile make-up-ului

Curiozitati despre frumusete: inceputurile make-up-uluiIn ziua de astazi avem la indemana tot felul de produse si de instrumente cosmetice, insa v-ati intrebat vreodata cine au fost primele femei care s-au preocupat de crearea acestora pentru a-si potenta frumusetea? Va punem la dispozitie cateva dintre cele mai interesante curiozitati din domeniul frumusetii care, cu siguranta, va vor fascina.

 

 



Pe vremurile Cleopatrei…

Machiajul, acest mare aliat al tuturor femeilor de pe planeta, a fost folosit intial de femeile egiptene care-si doreau sub orice forma sa-si scoata in evidenta frumusetea. Acestea isi puneau in evidenta ochii cu culori foarte puternice. Tehnica presupunea machiajul ploapelor cu culorii vii obtinute din amestecarea pamantului cu cenusa si cerneala. De altfel, chiar Cleopatra isi prepara celebra culoare albastra cu care isi farda pleoapa superioara, din cerneala si pamant, iar pentru pleoapa inferioara folosea malachit. De asemenea, tot femeile din Egipt au fost si primele femei din lume care au intrebuintat rujul. Insa reteta era cu totul si cu totul diferita. Se folosea un colorant facut din ocru rosu si oxid de fier natural care se intindea cu o periuta pe buze si care avea puterea de a straluci si a atrage atentia asupra gurii. Nici sprancenele si genele nu au fost date uitarii, egiptencele descoperind si aici cateva metode de infrumusetare. Acestea se inegreau cu un praf de sulfura de plumb amestecat cu grasime de oaie si cu ocru rosu. Obrajii nu erau nici ei uitati, ci se vopseau cu henna pentru a le da un aspect roz si tineresc. Tot cu vopsea henna, ingrosata cu o substanta speciala extrasa din scoarta unor copaci, s-a preparat si primul lac de unghii. Pentru par foloseau un amestec ce continea henna, amestec pe care l-au preluat si barbatii pentru a da culoare barbei.

 

Arta infrumusetarii in Grecia, Roma si Franta

Ideea de a ingriji si de a infrumuseta pielea a aparut prima oara in Grecia si Roma. Femeile isi doreau sa-si albeasca pielea ca simbol al frumusetii si al nobletei si, in acest sens au creat o crema-pasta formata din ipsos, faina de fasole, creta si plumb alb (carbonat de plumb clasic), iar rimelul folosit de grecoaice si de femeile romane era facut din oua de furnici si muste zdrobite. In Franta, pentru albirea tenului, se folosea o crema pe baza de sulf care a fost un adevarat pericol pentru consumatoare, multe femei fiind otravite de acest produs de infrumusetare. Se pare ca pe vremea aceea chiar era o adevarata provocare sa se machieze femeile!

 

Vremuri noi, obiceiuri noi

De la produsele pe baza de insecte sau cele care puneau in pericol viata si pana la cosmeticele de astazi a fost nevoie de timp si de evolutie. In anul 1907, chimistul Eugene Schueller, fondatorul L’Oreal a inventat prima vopsea sintetica pentru par si in 1950 a aparut pe piata prima linie cosmetica dedicata barbatilor, numita Gureli. Anii ‘50 au declansat multe discutii avand in vedere ca celebra Coco Chanel a optat pentru pielea bronzata si lumea cosmetica a fost invadata de produsele autobronzante. Tot atunci, mai precis in 1951, lumea parfumurilor a fost revolutionata de legendarul Chanel No 5, creat de parfumierul Ernest Beaux. Cam aici se poate pune punct povestii. Restul deja face parte din lumea noastra.

 

Text: Madalina Manole