De ce este important sa eviti carenta de calciu in organism

poza carenta de calciuCalciul este cel mai raspandit mineral din organism si cea mai importanta functie a sa este aceea de a mentine sanatatea osoasa si cea dentara. Un nivel foarte scazut de calciu in organism poate duce la hipertensiune arteriala, dereglari menstruale in cazul femeilor, stari de apatie, in timp ce carenta severa de calciu conduce la aparitia batailor neregulate ale inimii, ameteli, depresie, insomnii, dementa, convulsii. Asadar, carenta de calciu trebuie evitata pentru o buna functionare a inimii, pentru ca sangele sa circule normal, iar oasele si dintii sa fie puternici.

 



Osteoporoza – consecinta a carentei de calciu

 

Osteoporoza este o “boala tacuta” ce se caracterizeaza prin pierderea masei osoase mai ales in randul femeilor, oasele devenind mult mai fragile, predispuse la fracturare, zone precum vertebrele, soldurile sau incheieturile mainii fiind cele mai vizate. Totusi, simptome precum durerile de spate, postura incorecta, scaderea in inaltime sunt cateva semne care ar trebui sa te ingrijoreze.

Carenta de calciu poate determina asadar aparitia osteoporozei, insa pentru a fi asimilat, calciul are nevoie de vitamina D care se sintetizeaza parctic prin expunerea la soare, la nivelul pielii, asa ca profita din plin de vara. In plus, o alimentatie bogata in calciu aduce foarte multe beneficii. Consuma produse lactate, somon, verdeturi inchise la culoare.

 

Rahitism

 

Rahitismul este o boala specifica copiilor ce apare ca urmare a deficitului de vitamina D, carentei de calciu si fosfati si se manifesta prin oprirea dezvoltarii oaselor. Printre simptomele rahitismului se numara durerile, sensibilitate osoasa, spasmele musculare, malformatiile dentare etc. Din nou foarte importanta este alimentatia bazata pe alimente ce contin calciu, iesirile in aer liber, exercitiile fizice.

 

Anemie – cauzata si de lipsa de calciu

 

Hipocalcemia duce, de asemenea, la anemierea organismului care se manifesta prin ameteala, o stare permanenta de oboseala, lipsa poftei de mancare si a celei de viata, practic un organism slabit. In momentul in care nivelul de calciu din organism scade mult sub limita normala, apar caderile de calciu, palpitatiile.

 

Carenta de calciu in cazul femeilor insarcinate

 

Un studiu realizat in anul 2007 si publicat in jurnalul “Therapeutische Umschau” a analizat nevoile suplimentarii cu calciu in randul gravidelor si, potrivit raportului, organismul unei femei insarcinate furnizeaza intre 50 si 330 mg de calciu fetusului pentru o dezvoltare normala a scheletului. De obicei, femeile nu consuma suficient calciu, tocmai de aceea este nevoie de suplimentarea lui, acesta reducand si riscul de preeclampsie, afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si un nivel proteic urinar crescut. De asemenea, in timpul sarcinii, calciul usureaza crampele musculare. Alimentele bogate in calciu sunt, asa cum stiati deja, produsele lactate, sucul natural de portocale, spanacul etc.

Exista foarte multi factori care pot afecta cantitatea de calciu eliminata prin urina, transpiratie etc., printre care se numara consumul de alcool si cafea, precum si aportul de sodiu, potasiu sau fosfor. De asemenea, eficienta absorbtiei de calciu scade odata cu varsta.

 

Text: Ruxandra Raica