Deficienta de vitamina K

Deficienta de vitamina KIn lumea intreaga doar cativa cercetatori studiaza vitamina K- recunoscuta pentru rolul sau in coagularea sangelui. S-a descoperit insa recent ca rolul sau se extinde si in pastrarea sanatatii oaselor, vitamina K activand 3 proteine care contribuie la cresterea si mentinerea oaselor sanatoase.

Ce este vitamina K
Portia de vitamina K pe care organismul nostru  trebuie sa o primeasca zilnic este de 2 mg. Noi insa ii oferim doar 65-80 de micrograme. Motivul? Aceasta vitamina nu se gaseste atat de usor pe cat se credea. Vitamina K se depoziteaza in ficat si determina sinteza proteinelor necesare pentru coagularea sangelui; este o vitamina antihemoragica, iar carenta ei duce la imbolnaviri ale aparatului digestiv la adulti si la nou-nascutii prematuri in primele zile.

Unde o gasim
O gasim in legume, in cele cu frunze: varza de Bruxelles, varza, laptuca, spanac, salata, conopida, dar si in morcovi, mazare, cartofi, derivate din cereale, fragi, capsuni, carne, ficat, tomate. De asemenea vitamina K este sintetizata si de bacteriile intestinale, care sunt capabile sa produca o cantitate suficienta pentru necesitatile zilnice.

Simptomele deficientei de vitamina k
Multe simptome ale unor boli cronice obisnuite, in special ale ligamentelor sunt identice cu cele ale deficientei de vitamina K. Este o coincidenta sau bolile care astazi sunt puse pe seama genelor sau a altor cauze sunt de fapt provocate de deficienta de vitamina K?  Multe probleme grave care au ca simptome sangerarile frecvente si hemoragiile puternice s-au rezolvat foarte repede odata ce a fost identificata deficienta de vitamina K.
S-au fixat cateva simptome clare care conduc la recunoasterea deficientei:
• sangerari abundente in timpul menstruatiei,
• hemoragii gastro-intestinale,
• hematurie (sange in urina),
• hemoragii ale ochilor,
• sangerari ale gingiilor,
• osteoporoza,
• subdezvoltarea nasului, a gurii, a jumatatii fetei in general.

Cauzele deficientei
Principala cauza a aparitiei acestei deficiente este o dieta in care cantitatile de legume cu frunze verzi, morcovi, carne, rosii, cartofi, mazare, nu sunt suficiente pentru a asigura aportul necesar de vitamina K. O dieta bazata in special pe nuci,condimente, fructe si produse avand menta in compozitie, blocheaza sintetizarea vitaminei contribuind la stabilirea carentei. Antibioticele consumate in exces devin deopotriva dusmani ai vitaminei K. Prin tratamentele cu antibiotice nu sunt distruse doar bacteriile nocive din organism ci si cele benefice de care este nevoie pentru sinteza vitaminei. Pentru a restabili echilibrul, dupa un tratament prelungit cu antibiotice trebuie consumate multe produse lactate, iaurt, kefir, lapte batut, branza de vaci, drojdie de bere pentru a reda florei intestinale elementele necesare formarii vitaminei K. Consumul excesiv de vitamina A sau E duc de asemenea la blocarea asimilarii de vitamina K.
Bineinteles un tratament cu anticoagulante mareste riscul de a avea aceasta deficienta.

Atentie!
Supradoza de vitamina K poate interactiona cu medicamentele anticoagulante. Consultati-va medicul inainte de a urma o dieta cu vitamina K sau de a face modificari in tratamentul dumneavoastra.

Text: Irina Paulenco