Destinatii de vacanta preferate de romani

Corina Enache, sales manager Paralela 45, ne-a vorbit, intr-un interviu acordat pentru Tonica Tv, care au fost destinatiile de vacanta pe care le-au preferat romanii in acest an si ne-a dat cateva sfaturi in legatura cu alegerile pe care trebuie sa le facem atunci cand decidem sa plecam in vacanta.

Tonica Tv: Care sunt destinatiile de vacanta preferate de romani?

Corina Enache: Destinatiile de vacanta preferate de romani au fost cele din Grecia. Anul acesta, Grecia a devansat putin Turcia. In Grecia au fost foarte multe oferte pe majoritatea insulelor, iar preturile au fost mai bune decat la turci, adica am putut sa luam un sejur cu aproximativ 500 – 600 euro, in conditii destul de bune. Foarte multa lume prefera Grecia pentru ca are ce sa faca in afara hotelurilor sau a resorturilor in care se cazeaza. Persoanele comode raman totusi fidele Turciei, care ofera foarte multe facilitati si servicii in resorturile aferente.

T: De ce prefera romanii sa isi petreaca vacanta in afara tarii?

C.E: Cred ca sunt mai multe motive. In primul rand, drumurile de la noi, autostrazile, sunt o mare problema. Grecia si Turcia, de exemplu, sunt la o distanta de o ora si ceva, cu avionul, de Romania. Facilitatile si serviciile pe care le ofera cei din afara sunt superioare celor oferite de cei de aici. Si la noi in tara lucrurile s-au mai schimbat. In prezent, se lucreaza oarecum cu profesionisti atat pe litoral, cat si la munte, dar mai trebuie inca investit in serviciile pe care le ofera.

T: Ati observat in functie de varsta o inclinatie a romanilor catre anumite destinatii?

C.E: Da. Tineretul prefera foarte mult Spania pentru ca este o destinatie care ofera foarte multa distractie. Merg in Mallorca, Ibiza, Tenerife, dar si in Grecia, unde aleg Mikonos, datorita clubbingului pe care-l ofera. Locurile mai linistite, mai asezate, sunt destinate familiilor cu copii, in general.

T: Romanii prefera circuitele sau sejururile?

C.E: Parerile sunt impartite. Circuitele reprezinta o mare pondere din cantitatea de turism pe care o furnizam pe piata si sunt foarte importante pentru ca atunci cand te duci in circuit, mergi cu un ghid, vezi mai multe destinatii si le vezi organizat. In momentul in care te duci singur, desi studiezi harta si stii ce obiective ai de vizitat, esti putin haotic in organizare. Cand alegi un circuit, stii ca ai totul stabilit de la inceput pana la sfarsit si nu se pierde timpul. Avem cerere foarte mare pe partea de circuite. Noi facem circuite in toata lumea si suntem foarte cautati pe aceasta parte. In acelasi timp, sejururile reprezinta un mijloc comod de a-ti petrece vacanta. Fiecare alege ceea ce simte si crede ca i se potriveste.

T: Ofertele last-minute sunt mai cautate decat ofertele cu rezervare in prealabil?

C.E: Exista ofertele de early booking. Acestea apar la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lui decembrie. Aceste oferte au reduceri de 35 – 40%. Noi incepem sa le vindem inca din acea perioada. Ca pondere, suntem undeva la 40% din capacitatea de vanzare pe vara cu acest tip de oferte. In perioada iulie-august, preturile sunt mai mari si destinatiile se vand putin mai greu. Hotelierii, pentru a nu ramane cu locuri libere, si noi, ca sa nu ramanem cu locurile pe avioane nevandute, incepem sa facem oferte last-minute sau oferte speciale. Bineinteles ca si anul acesta s-a vandut pe aceste oferte.

T: Sunt obisnuiti romanii cu notiunea de city-break? Ce inseamna city-break?

C.E: City-break-urile sunt niste sejururi foarte scurte, de obicei de 3 zile, in special cu weekend inclus. Ele constau intr-un bilet de avion, o cazare si, eventual, transportul asigurat de la hotel la aeroport. Intr-un city-break, fiecare poate sa faca ce vrea si sa viziteze ce vrea. Noi am facut foarte multe city-break-uri in Praga, in Viena, in Istanbul, in Roma, destinatii destul de apropiate de Romania. Sunt niste pachete care se fac la cerere. Cand primim o astfel de cerere, intrebam care este bugetul si in functie de asta facem si oferta.

T: Din punct de vedere al destinatiilor turistice, are Bucurestiul sanse sa devina destinatie de city-break?

C.E: Bucurestiul trebuie sa ajunga si parerea mea este ca a ajuns deja destinatie city-break. Vin si la noi o multime de turisti in weekend care merg la cluburile din centrul vechi, considerate un punct de atractie, la fel ca si cele de pe litoral. Trebuie sa ajungem si noi la a fi o astfel de destinatie, insa trebuie sa mai umblam la cazari care sunt cam scumpe, mai ales in Bucuresti. Daca hotelierii ar intelege asta, am avea mult mai multi turisti de weekend in Romania.

T: Optiunea all-inclusive mai este de interes?

C.E: Da, este. Optiunea all-inclusive ramane cea mai tare in Antalya, acolo unde exista toate alimentele din lume, preparate dupa toate gusturile. Si Grecia, si Spania ofera aceasta optiune, insa trebuie luat in calcul ca all-inclusive-ul te tine legat de hotel si nu prea ai timp sa vizitezi in rest.

T: Cat de responsabil este conceptul all inclusive in Romania?

C.E: In ultimii 3 ani, si la noi in tara, in special pe litoral, a aparut acest concept, in anumite hoteluri din Mamaia, in special. Bineinteles, alimentele nu sunt atat de diverse si de diversificate ca in afara, dar exista acest concept. Oamenii prefera sa dea o suma mai mare la inceput si sa nu mai dea in rest bani pe mancare. Mancarea este destul de scumpa la noi pe litoral si din cauza aceasta se prefera acest concept. Este bine ca a intrat si la noi in tara si ar trebui sa fie mai mult promovat si folosit si de alti hotelieri.

T: Cum trebuie sa ne pregatim inainte sa plecam intr-o calatorie catre o destinatie straina?

C.E: Trebuie sa intram pe site-ul mae.ro si sa aflam daca exista anumite alerte de calatorie in anumite zone din lume: razboaie, epidemii etc. Pentru a nu avea probleme, cu un cost pana in 10 euro, este indicat sa ne facem o asigurare medicala. Aceasta ne acopera in cazul in care se intampla ceva acolo. In afara, interventiile medicale sunt foarte, foarte scumpe. Mai exista si asigurarea medicala storno care te acopera pana in momentul plecarii si pentru cazurile de forta majora. Aceasta este recomandata in special persoanelor in varsta.

Text: Madalina Manole