Detoxifierea, inainte si dupa Paste

shutterst2642Craciun, Paste, onomastici, nunti sau botezuri… de fiecare data la astfel de evenimente mancam prea mult si, evident, nesanatos. Si asta in ciuda faptului ca, de cele mai multe ori, ne-am chinuit anterior sa slabim, in asa fel incat sa aratam impecabil in ultima si cea mai eleganta achizitie vestimentara… 

Sunt sigura ca multe dintre noi vor repeta greseala si anul acesta, de Paste. Cum sa rezisti drobului, fripturii sau diferitelor tipuri de pasca, sau rudelor care te roaga sa ciocnesti si cu ele un ou… Rezultatul?! Nu numai un spor ponderal, dar si o supraincarcare cu lipide saturate si colesterol, cu carbohidrati cu absorbtie rapida si o lipsa relativa de fibre, minerale si vitamine, care nu au fost cu certitudine aduse intr-o cantitate suficienta de mancarea traditionala. Desigur, cel mai bine este ca, pe viitor, sa ne promitem ferm ca nu vom mai manca peste masura si ca vom umple farfuriile mai ales cu salate de sezon, nu cu drob, torturi si pasca. Dar ce sa facem dupa Paste, astfel incat sa revenim in forma maxima si sa ne “curatam” organismul de ceea ce, cu certitudine, nu isi doreste?!

 

Silueta de dupa Paste

 

Sa incepem cu ce nu este bine sa facem: nu trebuie sa ne infometam, nu este bine sa ne pedepsim printr-o perioda de restrictii alimentare excesive, nu e bine sa recurgem la diferite “leacuri detoxifiante” vandute prin piete si la tarabele targurilor traditionale, despre care nu stim prea bine ce contin si daca nu cumva or sa ne faca mai mult rau decat bine. In schimb, trebuie sa recurgem la cativa vechi aliati ai sanatatii. Primul e reprezentat de salate. In aceasta perioada a anului apar din abundenta salata verde, ceapa, usturoiul si ridichile. E indicat sa nu treaca nici macar o zi fara sa avem in farfurie aceste “pilule de sanatate”, cu adaos de ulei de masline, care are efect tonic si depurativ. Apoi trebuie sa ne hidratam corespunzator. Alaturi de apa, recomand pentru o detoxifiere mai intensa ceaiul verde, extrem de bogat in antioxidanti. Daca nu va displace ideea, puteti prepara de dimineata doi litri de ceai verde, aromatizati dupa plac, cu putina lamaie, cateva frunze de menta, un praf de ghimbir uscat si indulciti discret cu doua lingurite de miere. Beti ceaiul pe parcursul zilei si a doua zi repetati.

Nu uitati ca japonezii sunt cei mai longevivi oameni din lume si ei incep sa bea ceai verde inca din copilarie… O buna metoda de detoxifiere este miscarea. Vremea ne permite acum sa iesim afara, fie pentru plimbari, fie pentru cateva ture de jogging. Nu uitati ca recomandarea de a face miscare 20 de minute pe zi este destinata tuturor grupelor de varsta, inclusiv seniorilor, deci este minimala. Un adult sanatos are nevoie de 60-120 de minute de efort de intensitate medie pe zi, in asa fel incat sa se mentina in forma si sa aiba un metabolism sanatos! Daca iarna am fost in hibernare, e momentul sa redescoperim abonamentele la sala sau la inot, ca si practicarea oricarui alt sport care ne face placere, neexistand niciunul care sa fie contraindicat. Sa alegem insa indeosebi sporturile care necesita efort intens, astfel incat prin intermediul transpiratiei abundente, acestea sa contribuie la detoxifiere.

Si, nu in ultimul rand, este momentul sa renuntam, macar temporar, la carne, mezeluri, prajeli si sa ne “facem plinul” cu lactate degresate si cu cereale integrale. Va dorim o primavara frumoasa si… sanatoasa!

 

Text: Dr. Corina Zugravu