Dieta Paleo, un alt aliat impotriva kilogramelor in plus

Dieta Paleo, un alt aliat impotriva kilogramelor in plusCercetarile au dovedit ca alimentele procesate sunt vinovatul principal pentru bolile de care suferim astazi. Cu mii de ani in urma, alimentatia nu presupunea junk-food, ci consta din proteine ??si plante, dieta care pare a fi cea mai sanatoasa pentru organismul nostru.




Beneficiile dietei paleo

 

Dieta paleo sau paleodieta este o metoda de slabit bazata pe consumul de alimente neprocesate si care sunt digerate de corp in mod natural. Dieta Paleo promoveaza alimente pe care toata lumea de pe glob le-a consumat inainte de revolutia agricola, in urma cu 333 ani, si inainte de aparitia a ceea ce unii numesc “hrana lui Frankenstein” sau alimentele modificate genetic.

Alimentele, cum ar fi fructele proaspete, legumele, fructele de mare si carnea, care sunt bogate in substante nutritive (omega 3, antioxidanti si grasimi mononesaturate), sunt eseniale organismului nostru. Practic, alimentele prelucrate nu sunt 100% “alimente reale”. Asa-numitele alimente “naturale” contribuie la aparitia diabetului, a bolilor cardiovasculare, la cresterea in greutate.

Dieta Paleo propune substituirea cerealelor si produselor lactate cu legume si fructe proaspete, alimente care sunt foarte hranitoare si mai bune pentru sanatatea organismului decat cerealele si produsele lactate.

 

Alte beneficii ale Dietei Paleo


Consumul nelimitat de fructe si legume si de carbohidrati din Dieta Paleo asigura un indice glicemic scazut, ceea ce determina o crestere lenta si limitata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina. Insulina crescuta si nivelul de zahar din sange sunt asociate unei serii de boli cunoscute sub numele de “sindrom metabolic”. Acestea sunt asociate cu diabetul zaharat de tip 2 si cu guta, cu niveluri suplimentare de lipide in sange, cu hipertensiune arteriala si obezitate.

Continutul bogat in omega-3, grasimi, proteine ? si fibre din dieta Paleo ajuta la evitarea unui anumit grup de factori de risc care apar impreuna cum ar fi diabetul de tip 2, accidente vasculare cerebrale si boli coronariene.

Continutul mare de fibre din dieta Paleo amelioreaza bolile tractului gastrointestinal, in timp ce continutul ridicat de omega-3 imbunatateste situatia bolilor inflamatorii.

 

Dieta Paleo si riscurile asupra sanatatii

 

Neconsumand lactate si cereale, o persoana este in pericol de a pierde numeroase substante nutritive. Mai mult, in cazul in care o persoana nu ia masuri de precautie in ceea ce priveste alegerea carnii, riscul de aparitie a problemelor cardiace creste. Atunci cand cineva incepe un nou regim alimentar, trebuie sa vorbeasca cu medicul specialist inainte de a face modificari majore ale stilului alimentar. Fara indoiala, cantitatea de grasime si calitatea carnii animalelor pe care le vanau rudele noastre din epoca de piatra erau foarte diferite de cele din zilele noastre.

 

Nimeni nu iti cere sa te apuci acum sa freci doua bete pentru a face focul si sa fugi in padure dupa hrana, ci doar sa fii foarte atenta la ceea ce alegi sa consumi.

Cele mai recente studii clinice arata ca dietele bogate in proteine scad colesterolul din sange si nivelurile mari de lipide, fata de cele bogate in carbohidrati sau fata de dietele cu un continut mic de grasimi. Mai mult de atat, studiile arata ca dietele bogate in proteine ??reduc nivelurile de homocisteina din sange, un factor de risc in ceea ce priveste aparitia bolilor de inima.

 

Parerea specialistilor despre dieta Paleo

 

“Este imposibil sa ne mai putem hrani in felul in care se hraneau stramosii nostri. La fel de imposibil este si sa gasim, sa gatim si sa consumam aceleasi alimente ca in acea vreme”, este de parere Christina Warinner de la Universitatea din Zurich. Ea scoate in evidenta ca aproape fiecare specie consumata in mod regulat astazi, fie de animale, de fructe sau de legume, este diferita in mod dramatic fata de speciile pe care le consumau stramosii nostri paleolitici. In multe cazuri, au fost distorsionate speciile pe care le consuma prin selectie artificiala.

Caprele, vacile, gainile au fost crescute pentru a oferi lapte, carne si oua. Semintele au fost luate doar din plante bogate in nutrienti si care contin putine toxine. Ca sa spunem lucrurile pe nume, se pare ca o persoana are mult mai multe sanse sa se intalneasca cu Rhoetosaurus in Central Park, decat sa gaseasca alimente apropiate de cele care se mancau cu peste 10.000 de ani in urma!

 

Specialistii continua sa spuna ca nici stramosii nostri nu au fost imuni la toate bolile. Cercetarile recente, publicate intr-una dintre cele mai importante reviste medicale generale si de specialitate in boli infectioase, neurologie, oncologie, “The Lancet”, au verificat indicatiile de ateroscleroza la peste 100 de mumii. Studiul s-a axat pe grupuri de vanatori-culegatori si fermieri din intreaga lume, inclusiv Peru, Egipt, Insulele Aleutine si sud-vestul Statelor Unite. Dovezile de ateroscleroza au fost descoperite in 47 din cele 137 mumii din fiecare regiune geografica.

Cu toate acestea, se poate concluziona foarte bine ca 90 din cele 137 de mumii au fost ferite de boala arteriala. Desigur ca predecesorii nostri s-au confruntat cu numeroase amenintari pentru sanatatea lor, cum ar fi infectiile virale si bacteriene letale specifice, dar oare s-au confruntat cu aceleasi boli cu care ne confruntam noi astazi?

 

Text: Andreea Popescu