Dr. Cristian Nitescu: “Exista in mod cert persoane perfectioniste, dar nu propriu-zis dependente de interventiile estetice”

Dr. Cristian Nitescu “Exista in mod cert persoane perfectioniste, dar nuTraim intr-o era in care interventiile chirurgicale si chiar si cele nechirurgicale sunt la mare cautare in randul femeilor, dar si al barbatilor de peste tot. Unii apeleaza la bisturiu fie pentru ca nu sunt multumiti de imaginea lor, fie pentru ca vor sa aiba mai multa incredere in ei, fie pentru ca infatisarea chiar o cere. Noi am stat de vorba cu Dr. Cristian Nitescu – Medic Primar Chirurgie Plastica si Doctor in Stiinte Medicale – Columna Medical Center despre meseria de chirurg plastic, despre interventiile cele mai comune de pe la noi, dar si despre avantajele si dezavantajele operatiilor estetice.

 

Ce v-a determinat sa alegeti chirurgia plastica si estetica?

Chirurgia plastica, reconstructiva si estetica este o specialitate extrem de vasta si plina de posibilitati, in care mereu apare ceva nou, lucru ce te face sa fii activ, sa te perfectionezi continuu, sa fii mereu la curent cu ultimele informatii si tehnici.

 

Care a fost cea mai mare satisfactie profesionala de pana acum? Ati avut si insatisfactii?

Fiecare interventie reusita, fiecare pacient ce pleaca sanatos si multumit imi aduce o satisfactie deosebita, indiferent despre ce interventie este vorba. Ca in orice meserie, exista insa si insatisfactii de ordin moral – lipsa de comuniune cu pacientul, in ciuda incercarilor mele de a-l ajuta, sau material – aspecte legate de modul cum este remunerata aceasta profesie in Romania la ora actuala.

 

Ce le-ati recomanda tinerilor studenti care vor sa imbratiseze acest domeniu?

Medicina este o meserie extraordinar de frumoasa, dar trebuie sa stiti exact ce presupune specialitatea pe care o alegeti inainte de a o alege, pentru a fi siguri ca este ceea ce va doriti. Nu alegeti aceasta profesie de dragul altora, fortati de parinti sau de imprejurari, ci doar daca aveti o chemare, daca va doriti asta cu adevarat. Trebuie sa va obisnuiti inca din facultate cu ideea ca procesul de invatare nu se termina niciodata pentru un medic, si la 50 de ani veti continua sa cititi si sa invatati lucruri noi.

 

Care este parerea dumneavoastra despre sistemul de sanatate din Romania?

Per total, sistemul are nenumarate probleme si vor trece ani buni pana cand se va putea pune in aplicare si realiza practic o schimbare. De-abia dupa ce societatea si factorii decizionali isi vor schimba mentalitatea, lucrurile se vor putea imbunatati si in sistemul de sanatate.

 

Care sunt cele mai in voga operatii estetice in Romania?

La noi, la ora actuala, cele mai cerute operatii estetice sunt: marirea sanilor cu implanturi cu silicon, rinoplastia si remodelarea corporala – liposuctia si/sau abdominoplastia.

Care sunt cele mai noi proceduri in cazul interventiilor nechirurgicale?

Cele mai noi proceduri estetice nechirurgicale sunt injectarile cu produse pe baza de acid hialuronic, peelingurile chimice si procedurile realizate cu ajutorul diferitelor tipuri de lasere.

shutterstock 53480620Cat rezista in timp rezultatele interventiilor estetice nechirurgicale?

Durata in timp a rezultatelor procedurilor estetice, atat a celor chirurgicale cat si a celor nechirurgicale, depinde in primul rand de organismul pacientului – factori ce tin de elasticitatea pielii, variatiile de greutate, fluctuatiile hormonale, dieta, material genetic, factori congenitali etc. Ulterior, se adauga, in cazul preparatelor injectabile de exemplu, alegerea corecta a preparatului adecvat, calitatea preparatului, precum si experienta chirurgului – realizarea corecta a injectarii. Este insa de retinut ca durata interventiilor nechirurgicale este limitata la cateva luni – 1 an, spre deosebire de cele chirurgicale a caror durata poate ajunge chiar pana la 10-15 ani, in functie de factorii mai sus enumerati si de tipul interventiei.

 Care sunt avantajele si dezavantajele acestor proceduri estetice?

Avantajele procedurilor estetice nechirurgicale sunt posibilitatea de a fi efectuate rapid in regim ambulatoriu, cu disconfort minim pentru pacient, cu recuperare rapida, aproape instantanee, ceea ce presupune ca, de exemplu, chiar in aceeasi zi pacientul poate iesi din casa, se poate duce la serviciu etc, majoritatea activitatilor cotidiene fiind permise. In ceea ce priveste dezavantajele, acestea sunt, in primul rand, legate de durata relativ scurta a efectului obtinut, ele trebuind repetate periodic, la cateva luni sau un an, pentru mentinerea rezultatelor. Implicit aceasta presupune deci si un cost crescut, repetat, la fiecare procedura. In plus, exista zone corporale care nu se preteaza la utilizarea procedurilor estetice nechirurgicale sau persoane care nu le tolereaza (ten sensibil, alergii etc).

 

Care a fost cea mai dificila interventie in ceea ce priveste timpul de lucru, atentia, precizia, complicatiile?

Cele mai dificile interventii sunt transferurile libere de tesuturi, care au un timp microchirurgical ce necesita concentrare maxima, atentie, minutiozitate si multa rabdare. De asemenea, replantarile sau procedurile reconstructive pot fi extrem de solicitante si complexe.

Care este profilul persoanelor care va solicita serviciile? Ati intalnit si persoane dependente de operatiile estetice?

 Profilul persoanelor care solicita interventii estetice este oarecum diferit de cel al pacientilor din alte specialitati: totul porneste de la ideea ca aceste interventii se efectueaza la cerere, la solicitarea pacientului, care nu este bolnav, nu necesita o interventie de urgenta, nu sufera de o boala ce ii ameninta viata. Asteptarile pacientilor sunt foarte sus. Tocmai de aceea si standardele medicilor trebuie sa fie la fel. De multe ori, ne confruntam cu pacienti cu asteptari nerealiste, care, in ciuda explicatiilor si informatiilor oferite de noi, nu accepta sau nu vor sa inteleaga anumite lucruri. Exista in mod cert persoane perfectioniste, dar nu propriu-zis dependente de interventiile estetice. Cred insa ca, de fapt, aceasta nemultumire permanenta privind aspectul lor exterior reflecta o problema mult mai grava: o nemultumire privind alte aspecte ale vietii, ceea ce ii face pe acesti oameni sa apeleze mereu la chirurgia estetica, sperand ca o schimbare in aspectul fizic le va imbunatati viata pe diverse planuri (amoros, financiar etc). Eu nu ii sustin in aceste demersuri si incerc sa le subliniez ca o operatie estetica realizata dintr-un motiv gresit, cu asteptari nerealiste, nu le va aduce lucrul dorit si vor fi si mai dezamagiti dupa interventie, considerand-o un esec.

Care a fost cel mai impresionant caz cu care v-ati confruntat pana acum?

In general, toate cazurile de arsuri sunt impresionante, dar mai ales cele de la copii. Exista si o multime de pacienti ce au in spate povesti de viata cutremuratoare, cazuri in care am efectuat operatii pro bono. Faptul ca i-am putut ajuta mi-a adus o mare bucurie, de fiecare data.

 

Text: Andreea Popescu