Echinacea – indispensabila in sezonul rece pentru mentinerea sanatatii

echinacea       Echinacea, planta cu petale mov care ne ajuta sa depasim mai sanatosi sezonul rece, este originara din Nordul Americii si era folosita foarte des de indieni ca medicament impotriva racelilor, gripelor si altor infectii, dar era eficienta si in tratarea taieturilor, arsurilor sau muscaturilor de insecte. De fapt, echinacea era folosita ca leac si pentru boli mult mai grave: sifilis, malarie, otravirea sangelui si chiar cancer.

      Europenii au cunoscut aceasta planta mai tarziu, insa de atunci echinacea a ramas un remediu extrem de puternic si de apreciat in medicina. Echinacea este folosita cel mai des in prevenirea si tratarea racelilor deoarece creste imunitatea organismului si il ajuta in lupta cu racelile si gripele. Planta mai este folosita insa si pentru reducerea durerilor si inflamatiilor, dar are si actiune antivirala si antioxidanta. Echinacea ajuta si la ameliorarea infectiilor tractului urinar, a candidozei, herpesului, dar si a bronsitelor si sinuzitelor.

 

  • Studii si controverse referitoare la echinacea

     Un studiu realizat in Germania a aratat ca suplimentele din echinacea reduc la jumatate riscul de a contracta o raceala si scurteaza perioada acesteia cu una pana la 4 zile. O alta cercetare a aratat ca cei care beau mai multe cani de ceai de echinacea pe zi, timp de 5 zile, se fac bine mai repede decat cei care nu folosesc deloc aceasta planta. Si sucul proaspat de echinacea pare a fi eficient, dupa cum releva un studiu realizat pe un esantion de 108 persoane cu sistem imunitar compromis. Participantii care au primit intre 2 si 4 ml de suc de echinacea pe zi timp de 8 saptamani au facut infectii mai putine si mai slabe, cu simptome mai atenuate, fata de grupul de control care a primit placebo. Exista insa si cercetatori care spun ca echinacea nu ar avea efecte considerabile asupra racelilor si ca aceasta le-ar putea reduce simptomele cu maximum 10%. In total, peste 70 de studii despre echinacea au fost efectuate si, dupa selectarea si analizarea celor mai bune dintre ele, s-a ajuns la concluzia ca echinacea reduce totusi riscul de a contracta raceli si reduce si durata acestora.

     Eficienta echinaceei nu consta doar intr-o singura substanta din compozitia sa, ci mai degraba toti compusii sai impreuna stimuleaza sistemul imunitar: flavonoidele, polizaharidele, uleiurile esentiale, derivatii de acid cafeic.

     Ca orice remediu natural, echinacea este o planta controversata. Multi o ridica in slavi, multi vor sa o demitizeze. Cu toate acestea, in continuare din Romania pana in Germania si America de Nord, diverse remedii impotriva racelilor si gripelor contin echinacea. Pana la urma, fiecare dintre noi ne putem convinge ca are sau nu efecte benefice asupra sanatatii, incercand-o.

 

  • Ce mai trebuie sa stiti despre echinacea?

     Cremele de echinacea sunt si ele eficiente pentru ameliorarea diverselor probleme ale pielii, cum ar fi inflamatiile, eczemele sau leziunile epidermei. In asociere cu vitamina E amelioreaza infectiile vaginale.

     Echinacea se gaseste sub multe forme in comert: de la siropuri cu echinacea, la capsule, tablete sau ceaiuri si este destinata atat uzului extern, cat si intern. Exista 3 tipuri de echinacea folosite pentru fabricarea acestor preparate: Echinacea purpurea, Echinacea pallida si Echinacea angustifolia.

     Nu exista studii care sa arata ca echinacea ar putea fi periculoasa in vreun fel pentru sanatate, insa in cazuri rare poate produce totusi alergii.

 

Text: Bianca Badescu