Femei versus barbati: care dintre noi imbatraneste mai frumos?

femei vb barbatiDe fiecare data cand ma gandesc la imbatranire comparand barbatii si femeile, imi vin automat in minte doua lucruri. Primul se refera la cuvintele Otiliei, din celebrul roman scris de George Calinescu, ”Enigma Otiliei”, care spunea ca viata femeilor este scurta, ca tine cel mult vreo zece ani, adica exact cat dureaza tineretea si prospetimea chipului care o fac sa fie placuta de barbati.

Al doilea lucru spre care imi zboara gandul este vorba sau as putea sa-i spun deja cliseul ca barbatii sunt ca vinul, pe masura ce imbatranesc devin mai buni si mai fermecatori. Asa sa fie totusi?



Imbatranesc barbatii mai greu decat femeile?

Nu intamplator am ales sa prezint aceste doua idei. Ele sunt reprezentative pentru mentalul colectiv, pentru felul in care cei mai multi dintre noi gandim despre imbatranire. Am auzit multe femei spunand despre barbati ca arata mai bine dupa 30 de ani, la fel cum am auzit si multi barbati spunand ca o femeie dupa 30 de ani incepe sa se treaca. Se pare insa ca in unele parti ale lumii, acest stereotip incepe incet, incet sa dispara. Un studiu facut de cei de la YSL pe 1000 de barbati si 1000 de femei, de exemplu, a scos la iveala faptul ca doua treimi dintre femei considera ca imbatranesc mai frumos decat partenerul lor si 59% dintre barbati s-au declarat de aceeasi parere. Femeile considera ca incep sa arate batrane in jurul varstei de 46 de ani, in timp ce barbatii spun ca semnele batranetii incep sa se vada la ei incepand cu varsta de 44 de ani. Pe de alta parte, intr-un studiu realziat in America de catre Allure, se arata ca barbatii sunt considerati batrani cu 5 ani mai tarziu decat femeile si ca momentul maxim de atractivitate al femeilor este in jurul varstei de 30 de ani, in timp ce al barbatilor este in jurul varstei de 34 de ani.

 

Femeile iau mai repede masuri pentru prevenirea imbatranirii

In plus, se pare ca exista si o rivalitate intre barbati si partenerele lor, privind felul in care arata.  Ce-i drept, femeile au fost mereu mai preocupate de semnele varstei si prin urmare sunt si mai atente la factorii care grabesc imbatranirea, cum ar fi expunerea la soare, dieta necorespunzatoare, fumatul, etc. In timp ce femeile iau de mult masuri, barbatii abia incep sa descopere cremele anti-rid. Cu toate acestea, 1 din 4 femei declara ca o ingrijoreaza faptul ca ar putea arata mai batrana decat partenerul ei, iar 13% dintre femei spun chiar ca le este frica sa nu fie pararsite de barbatul lor pentru o femeie mai tanara. Si ce-i drept, aceasta ingrijorare nu este nefondata, tinand cont ca in societatea actuala asistam la din ce in ce mai multe cazuri de acest gen.

Unele rezultate ale studiului confirma si perceptia despre care vorbeam la inceputul articolului si anume doua treimi dintre adulti (peste 66%) cred ca barbatii devin mai distinsi pe masura ce imbatranesc, in timp ce doar 31% cred acelasi lucru despre femei. In cercetarea facuta de Allure pe 2000 de persoane, a aratat ca in opinia majoritatii parul alb le distinctie barbatilor, in timp ce pe femei le face doar sa para mai batrane. Ce ne spun aceste rezultate de fapt? Ca desi se considera ca semnele imbatranirii apar mai greu la femei, un barbat este ”declarat” batran la o varsta mai inaintata si este considerat mai atragator atunci cand imbatraneste decat o femeie. Femeile sunt mai preocupate de aspectul imbatranirii si se lupta cu timpul tocmai pentru ca la ele nu se aplica ”teoria vinului”.

 

De ce ne temem cand imbatranim?

Exista si un alt aspect care trebuie luat in calcul atunci cand vorbim de perceptia barbatilor si a femeilor cand vine vorba de trecerea timpului. Principala preocupare a barbatilor de peste 40 de ani legata de problema imbatranirii, asa cum a reiesit in urma unui alt studiu, este sexul – barbatii se tem de scaderea calitatii vietii sexuale (si implicit a potentei), 32% declarand ca aceasta este principala lor ingrijoare, in timp ce doar 12% dintre femei se gandesc la acest lucru. Si asta pentru ca femeile sunt mai preocupate de pierderea frumusetii, de schimbarea felului in care arata – 33% dintre participantele la studiu declarand acest aspect ca fiind principala ingrijorare.

Un lucru asupra caruia cei mai multi au cazut de acord (90%) este faptul ca femeile se afla sub o presiune mult mai mare decat barbatii cand vine vorba de imbatranire, lucru pe care il stim cu totii. Probabil si pentru ca femeile au fost intotdeauna sexul frumos, iar cand frumusetea este cea care conteaza, semnele imbatranirii incep sa capete si ele o importanta mai mare…

 

Text: Bianca Badescu