Generatia care refuza sa se maturizeze

Generatia care refuza sa se maturizezeSe numeste generatia „Peter Pan” si este vorba despre persoanele tinere cu varste intre 25 si 40 de ani, care se afla inca la stadiul de adolescenta… o adolescenta prelungita insa. Comportamentul este unul care denota imaturitate, nu au curajul de a-si asuma niciun fel de risc, nu isi doresc sa isi intemeieze o familie, nu au planuri in ceea ce priveste cariera si lasa pur si simplu lucrurile asa cum sunt.

Sa fie vorba despre imaturitate, iresponsabilitate sau nesabuinta? Adevarul este ca societatea este plina de barbati si femei care inca se mai agata de adolescenta. Un alt cuvant utilizat este „adultescent” si defineste in general o persoana care refuza sa faca angajamente de orice fel.



 

Locuiesc cu parintii

 

In anii 1970, barbatii se casatoreau in jurul varstei de 24 de ani, in timp ce femeile in jurul varstei de 22 de ani. Astazi, vorbim insa despre o varsta medie de 32 de ani. Un studiu recent arata ca numarul femeilor care se casatoresc intre 30 si 40 de ani s-a dublat, iar varsta medie la care femeile aleg sa isi intemeieze o familie este 28 de ani, fata de 24 de ani in 1970. Pentru ca din ce in ce mai multe femei au inceput sa urmeze diferite tratamente de fertilitate, ajung sa devina mame in jurul a 40 de ani.

Clar este si faptul ca suntem generatii diferite fata de parintii nostri, iar daca ar fi sa ne intrebam de ce, probabil ca economia ar avea si ea multe de spus, mai ales pentru ca astazi este din ce in ce mai greu sa iti achizitionezi o locuinta, sa fii independent din punct de vedere financiar. Pare ca vietile persoanelor tinere sunt din ce in ce mai greu de dus.

 

Factori psihologici

 

Exista insa si factori psihologici, care ar reprezenta de fapt radacina refuzului de a ne maturiza si a teamei. Oamenii incearca sa se convinga ca acest comportament imatur le aduce lipsa grijilor, insa adevarul este ca se naste din teama. Ceea ce traim astazi cu aportul societatii ii sperie pe oameni, ii sperie in ceea ce priveste luarea unor decizii printre care plecarea de acasa si sentimentul de dragoste. Generatiile trecute ieseau din scoala, incepeau imediat sa lucreze si apoi isi intemeiau o familie, toate astea intre 20 si 30 de ani. Poate pentru ca exista mult prea multe optiuni si nu mai stim exact ce sa alegem? Ne simtim oare derutati?

Interesant este ca nu suntem multumiti nici macar cu libertatea noastra, cu deciziile pe care trebuie sa le luam, daca sa ne casatorim sau nu, daca sa acceptam un anumit job sau nu, daca sa ne intemeiem o familie sau nu… toate acestea ne fac sa ne simtim anxiosi, depresivi. Timp ar fi. Ce ne facem insa cu organismul care incepe sa cedeze, caruia la 40 de ani ii este greu sa duca o sarcina la capat? Vrei sa ramai ultima de la petrecere, sa dansezi singura mult timp dupa ce muzica s-a oprit? Mai gandeste-te…

 

Text: Ruxandra Raica